25.02.2019

Прибутківець став спрощенцем: як оподатковувати «перехідні» дивіденди?

Наше підприємство — учасник іншого підприємства. У 2018 році були платником податку на прибуток, а з 2019 року перейшли на єдиний податок. Під час перебування на загальній системі нам були нараховані дивіденди (які обліковуються не за методом участі в капіталі), отримання яких планується тільки у 2019 році. Як оподатковувати такі дивіденди?

На наш погляд, «перехідні» дивіденди у вашому випадку мають потрапити під оподаткування один раз — у 2018 році за загальносистемними правилами. Пояснимо детальніше.

Загальносистемні правила. Малодохідники суму отриманих дивідендів відображають за бухгалтерськими правилами. Це означає, що сума дивідендів, належна малодохіднику, збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток в момент їх зарахування до складу бухдоходів (Дт 373 — Кт 731). Тобто в періоді їх нарахування — у 2018 році.

Якщо ж ваше підприємство — малодохідник-доброволець, то при розрахунку податку на прибуток ви враховуєте «дивідендні» податкові різниці з п.п. 140.4.1 ПКУ. А тому зменшуєте фінрезультат на суму дивідендів, що підлягають отриманню від інших платників податку на прибуток (окрім інститутів спільного інвестування (ІСІ) і платників, прибуток яких звільнений від оподаткування згідно з ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування). Тож дивіденди, отримані малодохідником-добровольцем від прибутківців, податком на прибуток не оподатковуються. А ось дивіденди, отримані ним від єдиноподатника (ІСІ або «звільнених» прибутківців), будуть враховані в податковоприбуткових доходах за бухгалтерськими правилами — у періоді їх нарахування у 2018 році.

Єдиноподатні правила. За загальним правилом доходом юрособи-єдиноподатника є будь-який дохід, отриманий у грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). А датою отримання доходу є дата надходження грошових коштів (п. 292.6 ПКУ). Але дивіденди, отримані юрособою-єдиноподатником від інших платників, що вже оподатковані у встановленому ПКУ порядку, до єдиноподатного доходу не включаються (п.п. 10 п. 292.11 ПКУ).

Тож якщо ваше підприємство, будучи загальносистемником, податковоприбуткові різниці не рахувало (а отже, оподаткувало суму дивідендів на прибуток у встановленому ПКУ порядку), то включати ще й до єдиноподатного доходу суму отриманих дивідендів однозначно не потрібно.

Точно не буде повторного єдиноподатного доходу й у разі, якщо підприємство є малодохідником-добровольцем, але отримані дивіденди не потрапили під зменшуючу податкову різницю з п.п. 140.4.1 ПКУ. Адже такі дивіденди теж уже оподатковані за ПКУ-правилами.

Якщо ж отримані малодохідником-добровольцем дивіденди уникли оподаткування в одержувача згідно з п.п. 140.4.1 ПКУ, але платник дивідендів сплатив при їх виплаті авансовий внесок, то єдиноподатного доходу теж не буде. Адже дивіденди знову-таки вже взяли участь в оподаткуванні за правилами ПКУ.

До речі, відсутність єдиноподатного доходу в перелічених ситуаціях можна додатково аргументувати ще й загальною нормою з ч. 2 ст. 17 ГКУ, згідно з якою податкові закони повинні виключати подвійне оподаткування.

Таким чином, єдина спірна ситуація — якщо одержувач дивідендів-доброволець зменшив на їх суму фінрезультат згідно з п.п. 140.4.1 ПКУ, а платник не платив при їх виплаті авансового внеску. Але і в цьому випадку, на наш погляд, єдиноподатного доходу бути не повинно. Адже, незважаючи на те, що податок з таких дивідендів сплачений не був, вони все одно взяли участь в оподаткуванні за правилами, встановленими ПКУ.