25.02.2019

Дохід самозайнятої особи перевищив 1 млн грн.: чи «світить» їй ПДВ-реєстрація

Дохід самозайнятої фізичної особи (приватного виконавця) перевищив межу в 1 млн грн. Чи потрібно їй реєструватися платником ПДВ, чи й далі сплачувати 18 % ПДФО та 1,5 % військового збору з такого доходу (без ПДВ-реєстрації)?

Самозайнята особа як платник податків може виступати в двох іпостасях: або як особа-підприємець, або як особа, що провадить незалежну професійну діяльність, за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.п. 14.1.226 ПКУ).

Зверніть увагу! Поєднувати в собі ці дві ролі (і ФОП, і незалежного професіонала) самозайнята особа не може. Річ у тім, що стати на облік у контролюючих органах як незалежний професіонал можуть лише нотаріуси, адвокати, судові експерти, приватні виконавці та арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори) (п. 6.7 Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Для таких осіб законодавством встановлено заборону (або обмеження) на провадження підприємницької діяльності. Водночас для цих осіб передбачено свій порядок постановки на облік у контролюючих органах (прописаний у пп. 6.7 — 6.8 Порядку № 1588). При цьому відомості про таких платників не вносяться до ЄДР. Підтвердженням того, що незалежного професіонала взято на облік у контролюючих органах, буде тільки довідка за формою № 34-ОПП (п.п. 3 п. 6.7 Порядку № 1588).

Перелічені особливості відіграють вирішальну роль у відповіді на запитання, чи зможе незалежний професіонал отримати статус платника ПДВ.

Нагадаємо: для цілей оподаткування ПДВ платниками такого податку можуть стати виключно особи, перелічені в ст. 180 ПКУ.

При цьому для цілей розд. V ПКУ особою є будь-яка із зазначених нижче осіб (п.п. 14.1.139 ПКУ):

а) юрособа (або на загальній системі оподаткування; або на єдиному податку (ЄП) зі сплатою ПДВ, або на єдиному податку без сплати ПДВ, але яка добровільно переходить на ЄП з ПДВ);

б) фізична особа — підприємець (або на загальній системі оподаткування; або на ЄП зі сплатою ПДВ; або на єдиному податку без сплати ПДВ, але яка добровільно переходить на ЄП з ПДВ);

в) юрособа, фізособа, ФОП, який ввозить товари на митну територію України;

г) постійне представництво;

ґ) інвестор (оператор) відповідно до угоди про розподіл продукції, на якого покладено ведення податкового обліку з ПДВ за угодою про розподіл продукції.

Як бачите, незалежний професіонал у п.п. 14.1.139 ПКУ не згадується. При цьому і ФОП він стати не може.

Тому податківці доходять висновку: особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність та отримує доходи від здійснення такої діяльності, не є особою в розумінні розд. V ПКУ. Тобто не може бути і платником ПДВ з таких доходів (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 42, с. 47).

От і виходить, що приватний виконавець, у якого дохід перевищив межу в 1 млн грн., не зобов’язаний реєструватися платником ПДВ. Маючи на руках довідку за формою № 34-ОПП, він, як і раніше, може й надалі сплачувати до бюджету 18 % ПДФО та 1,5 % військового збору з такого доходу (без ПДВ-реєстрації).