28.02.2019

РК до заблокованої ПН: чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію?

ПН була відправлена на реєстрацію 12.12.2017 р. Цього ж дня відбулося збільшення ціни в договорі, для чого бухгалтер відправила на реєстрацію РК «на плюс». Потім ПН заблокували і РК не зареєстрували. Після розблокування ПН через суд у лютому 2018 року РК був направлений на реєстрацію повторно. Потім прийшов акт про несвоєчасну реєстрацію РК. Чи можна відбитися в цій ситуації від штрафів за несвоєчасну реєстрацію РК?

Позиція податківців у питанні несвоєчасної реєстрації РК до заблокованих ПН фіскальна (див. лист ДФСУ від 25.10.2018 р. № 4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Зокрема, вони стверджують, що звільняються від штрафних санкцій за ст. 1201 ПКУ тільки ті РК, реєстрацію яких зупинено. У нашому ж випадку зупинено реєстрацію ПН. А це означає, що штрафів за несвоєчасну реєстрацію збільшуючого РК до зупиненої ПН не уникнути.

Але чи так усе однозначно насправді?

Спершу зануримося в теорію. Згідно з п. 109.1 ПКУ податковим правопорушенням є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, а також посадових осіб контролюючих органів, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених ПКУ та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

З урахуванням положень цього пункту обов’язковими умовами для притягнення до фінансової відповідальності за ПКУ є:

а) протиправність діяння;

б) невиконання/неналежне виконання вимог ПКУ та інших «підконтрольних» податківцям нормативно-правових актів;

в) причинно-наслідковий зв’язок між діянням (п. «а») і невиконанням вимог податкового законодавства (п. «б»).

«А як же вина?» — запитаєте ви. ПКУ, як бачите, скромно умовчує про необхідність її встановлення. Однак не вдаючись до подробиць теорії юриспруденції, скажемо, що суди у складі податкового правопорушення такий елемент, як «вина», допускають*.

* Див. детальніше на с. 16 цього номера.

Що ж виходить у випадку з РК до заблокованої ПН? Протиправне діяння — є (реєстрацію здійснено із запізненням). Невиконання вимог ПКУ — теж є (як не крути, РК зареєстровано із запізненням). Причинно-наслідковий зв’язок також є.

Але чи є вина? Вважаємо, що ні. Платник податків здійснив усі можливі дії для своєчасної реєстрації РК. Документи на розблокування ПН подавав, РК на реєстрацію направляв. Оскільки обов’язок відкоригувати суму компенсації вартості товарів/робіт/послуг у випадку зміни їх ціни (п. 192.1 ПКУ) з платника ніхто не знімає, цей же РК продублювали.

Проте доводити відсутність вини, схоже, доведеться через суд ☹. До речі, наші аргументи в ситуації з РК до заблокованих ПН судді підтримують (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 12.12.2018 р. у справі № 857/2551/18**).

** Див. за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78607642#

Відповідно,

шанси оспорити податкове повідомлення-рішення зі штрафом є

Якщо ж ви не готові сперечатися з податківцями, то можна спробувати відкласти подію для виписування РК до того моменту, коли ПН буде розблоковано.

Документи вже оформлені? Спробуйте переоформити операцію. Наприклад, доплату або повернення коштів перетворити на поворотну фіндопомогу.