10.01.2019

Декларація про доходи загальносистемника — загальні орієнтири

Один з основних документів податкової звітності для ФОП на загальній системі — це декларація про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). Про те, хто і коли повинен подавати цю форму звітності, ми поговоримо в сьогоднішній статті.

Хто подає декларацію про доходи

Декларацію за підсумками звітного календарного року (2018) подають усі підприємці, які перебували у звітному році (весь рік чи його частину) на загальній системі оподаткування (далі — ЗС) (п. 177.5 ПКУ). Тепер нюанси.

1. «Перебіжчики» із ЗС на єдиний податок (ЄП). Класичний перехід — зареєстрований у минулих роках ФОП з початку кварталу переходить із ЗС на ЄП — питань не породжує. Податківці говорять, що в такому разі єдине, що вимагається від ФОП, — подати річну декларацію про доходи. А ось подавати декларацію про доходи у квартальні строки (відразу за фактом переходу із ЗС на ЄП) не потрібно (див. консультацію в категорії 104.09 ЗІР).

Випадок «із нюансами» стосується підприємців, які зареєструвалися ФОП у 2018 році і відразу ж (у тому ж місяці) подали заяву про перехід на ЄП групи 1 або 2. У період з дати держреєстрації до дати переходу на спрощенку такий підприємець перебуває на загальній системі. І оскільки говоримо про «щойно створеного» ФОП, спрацьовує пряма норма з п.п. 177.5.2 ПКУ про необхідність подання декларації за результатами кварталу, в якому почалася діяльність (відбулася держреєстрація ФОП).

Під час переходу «щойно створеного» ФОП на групи ЄП 3 і 4 таких проблем, на щастя, немає ☺.

Єдиноподатниками вони вважаються з 1-го числа місяця, що йде за реєстрацією (п. 294.4 ПКУ)

Теж саме стосується ситуації, коли «щойно створений» у 2018 році ФОП переходив на ЄП, так би мовити, за загальними правилами (через подання заяви «не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу» згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ) — з початку кварталу, що настає за реєстрацією ФОП. У таких випадках декларацію про доходи потрібно було подати за підсумками кварталу, у якому відбулася держреєстрація ФОП. Але тут виникне запитання: чи потрібно в такому разі подавати ще й річну декларацію про доходи («на додаток» до декларації, поданої за підсумками кварталу реєстрації)?

У категорії 104.09 ЗІР є консультація, яку зрозуміти можна таким чином, що достатньо квартальної декларації — поданої за підсумками кварталу реєстрації. Але відповідь не чітка. Тому наша рекомендація — подайте ще й річну декларацію.

Звертаємо увагу: в такій річній декларації потрібно буде показати в тому числі й доходи від діяльності на ЄП (у гр. 11.1 розділу III). Тому право не подавати «порожні» декларації, яке випливає з п. 49.2 ПКУ, не працюватиме (детальніше про цю норму див. нижче).

Якщо ФОП зареєструвався у IV кварталі 2018 року, то така декларація вважатиметься річною. Тобто достатньо подати тільки річну декларацію.

2. «Розреєстровані» у 2018 році. Якщо ФОП протягом 2018 року знявся з держреєстрації, то він повинен був подати «ліквідаційну» декларацію про доходи в «спеціальні» строки, передбачені п. 177.11 ПКУ, тобто протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, що йде за днем закінчення попереднього звітного періоду, до останнього дня календарного місяця, у якому проведена держреєстрація припинення підприємницької діяльності.

Важливо! Подавати ще й річну декларацію в такому разі немає необхідності!

Але! Якщо ФОП протягом 2018 року знявся з реєстрації, а потім у звітному році знову зареєструвався, то необхідність подання декларацій (у тому числі річної) поновлюється — за винятком ситуації, коли він відразу після «повторної» держреєстрації перейшов на ЄП до групи 3 або 4.

3. «Сплячі» у 2018 році. Нагадаємо, що не діяти на ЗС зараз є сенс хіба що ЄСВ-пільговикам*. Для інших існує необхідність сплати ЄСВ за кожен місяць не менше мінімального страхового внеску. Так ось, якщо діяльності не було, чи обов’язково подавати річну декларацію? У цьому випадку потрібно орієнтуватися на п. 49.2 ПКУ, який описує ситуації, коли подання декларації є обов’язковим. Так, обов’язково потрібно подавати декларацію за той звітний період, у якому: виникають об’єкти оподаткування; є показники, які підлягають декларуванню.

* Звільняються від сплати ЄСВ «за себе» підприємці (єдиний податок, загальна система) і члени фермерських господарств, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», й отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу (п. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ).

З одного боку, якщо ФОП діяльність не вів, то об’єкта оподаткування в нього дійсно не виникає. З іншого боку, в декларації про доходи є й інші показники, що підлягають декларуванню, у тому числі й доходи ФОП, отримані ним як фізособою. Наприклад, зарплата, доходи від оренди, іноземні, інвестиційні доходи. Також у декларації відображаються відомості про рухоме і нерухоме майно, яке є у власності (житлові будинки, квартири, автомобілі, земельні ділянки та ін.). А ще в декларації зазначають доходи, отримані у звітному році в період перебування на ЄП.

У роз’ясненні в підкатегорії 104.09 ЗІР на запитання про те, чи потрібно подавати декларацію ФОП на ЗС, які не отримували доходів і не мають об’єктів оподаткування, фіскали відповідають так: якщо протягом звітного періоду ФОП на ЗС діяльність не вів і дохід від підприємницької діяльності не отримував та не отримував доходи від здійснення діяльності на ЄП, не має інших доходів з джерел їх походження з України й іноземних доходів, то такий ФОП може не подавати податкову декларацію і додаток Ф2 до неї. Тобто податківці згодні, що якщо не показувати в декларації взагалі нічого, то й подавати її необов’язково. Але чи багато знайдеться випадків, коли ФОП взагалі не має жодного майна й інших доходів протягом року? Радше ні, ніж так.

4. Увесь рік на ЄП. ФОП, які весь 2018 рік були спрощенцями, податкову декларацію подають тільки в тому випадку, якщо їм необхідно задекларувати громадянські доходи або податкову знижку. Але декларацію вони подають у строки, передбачені для подання декларації громадянами, а не підприємцями. Цей матеріал їм можна далі не читати ☺.

Форма і зміст

За 2018 рік ФОП подають податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 у редакції, затвердженій наказом № 556 (ср. ).

Складається декларація із 7 розділів і двох додатків: Ф1 і Ф2. Підприємницький додаток — Ф2. Подавати разом із декларацією цей додаток потрібно в будь-якому разі. Тобто якщо навіть у 2018 році у ФОП-загальносистемника не було діяльності (але декларація подається, див. вище), він зобов’язаний подати разом із декларацією додаток Ф2. Просто в такому разі в ньому він проставить прочерки (роз’яснення в категорії 104.09 ЗІР) (в електронній формі прочерки не ставляться).

Додаток Ф1 (операції з інвестиційними активами) ФОП подає разом із річною податковою декларацією тільки у разі наявності даних для його заповнення.

Важливо! У річній податковій декларації підприємець зобов’язаний відобразити разом із власне підприємницькими доходами також «громадянські» доходи з джерелом їх походження з України й іноземні доходи (якщо, звичайно, такі є). Це прямо зазначено в п. 177.11 ПКУ. Крім того, в такій декларації зазначаємо й відомості про рухоме та нерухоме майно. Зазначаємо інформацію тільки за тими об’єктами, які перебували у власності особи станом на кінець звітного (2018) року

Коли і куди

Строк подання підприємницької річної податкової декларації — 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.5 ПКУ). Тобто ФОП повинен встигнути сформувати і подати декларацію не пізніше 11.02.2019 р. (оскільки 09.02.2019 р. — вихідний день, граничний строк подання декларації переноситься на понеділок 11.02.2019 р.).

Декларацію подаємо до податкового органу, в якому перебуваємо на обліку. Зробити це можна: особисто (за допомогою уповноваженої особи); поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. У цьому випадку декларація має бути відправлена за адресою відповідного органу ДФСУ не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПКУ); засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням ЕЦП. У цьому випадку декларацію потрібно відправити не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний строк її подання (п. 49.5 ПКУ).

Граничний строк сплати задекларованих зобов’язань з ПДФО і ВЗ за підсумками 2018 року — 21.02.2019 р. (ФОП сплачують загальну суму зобов’язань з ПДФО і ВЗ як із підприємницьких, так і з громадянських доходів фізособи). Якщо утворилася переплата, її можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ (без подання заяви) або повернути на поточний рахунок (на підставі заяви).

Злочин і покарання

Якщо ФОП порушить строк подання декларації* та/або строк сплати зобов’язань з ПДФО і ВЗ, йому загрожують фінсанкції й адмінвідповідальність. Шпаргалку про те, чого чекати у цьому випадку, наведемо нижче.

* Детальніше про те, що може загрожувати у разі, якщо забути про подання декларації, а також варіанти виходу із ситуації, що склалася, ми описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28, с. 10.

№ з/п

Вид порушення

Відповідальність (підстава)

Фінансові санкції

1

Неподання / несвоєчасне подання декларації

Штраф у розмірі 170 грн. (п. 120.1 ПКУ)

2

Дії, зазначені в ряд. 1 таблиці, вчинені ФОП, до якого протягом року був застосований штраф за таке порушення

Штраф у розмірі 1020 грн. (п. 120.1 ПКУ)

3

Несплата суми самостійно визначеного грошового зобов’язання з ПДФО та/або ВЗ протягом строків, визначених ПКУ:

— при затримці до 30 к. дн. включно, що йдуть за останнім днем строку сплати зобов’язання

Штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

— при затримці більше 30 к. дн., що йдуть за останнім днем строку сплати зобов’язання

Штраф у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

Адміністративна відповідальність

4

Неподання /несвоєчасне подання декларації або включення до декларації викривлених даних, неведення/ неналежне ведення обліку доходів і витрат

Попередження або штраф від 51 до 136 грн. (ч. 1 ст. 1641 КпАП)

5

Порушення, зазначене в ряд. 4 таблиці, вчинене особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за те ж порушення

Штраф від 85 до 136 грн. (ч. 2 ст. 1641 КпАП)

При несвоєчасній сплаті грошового зобов’язання, визначеного ФОП самостійно, а також при самостійному донарахуванні підприємцем податкового зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки пені можна уникнути, якщо зобов’язання будуть погашені до закінчення 90 календарних днів, що йдуть за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (див. п.п. 129.1.3 ПКУ).