14.01.2019

«Чорнобильські» відпускні у відпускній компенсації

Чи бере участь у розрахунку середньої зарплати для компенсації невикористаної щорічної відпустки сума виплачених працівнику «чорнобильських» відпускних?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, коротко нагадаємо особливості виплати компенсації за невикористану відпустку.

Відповідно до ч. 1 ст. 83 КЗпП та ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Інші види відпусток, наприклад додаткова відпустка для чорнобильців, навчальні, творчі відпустки, компенсації не підлягають.

При нарахуванні відпускної компенсації потрібно враховувати такі моменти:

1) компенсації підлягають усі дні не використаних працівником щорічних відпусток і додаткових відпусток «на дітей» незалежно від того, скільки років вони не надавалися. Строків давності за такими відпустками немає;

2) право на отримання компенсації за невикористану відпустку не залежить від підстави звільнення. Тобто навіть коли у працівника відсутнє право на відпустку з подальшим звільненням, у нього залишається право на отримання грошової компенсації за таку відпустку;

3) виплатити компенсацію за невикористану відпустку при звільненні необхідно в день звільнення. А якщо працівник у цей день не працював — не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Для визначення розрахункового періоду з метою розрахунку суми компенсації застосовуємо норми Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Відповідно до п. 2 цього Порядку обчислення середньої зарплати для оплати щорічної відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористану відпустку проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Перелік виплат, які беруть участь у розрахунку суми відпускної компенсації, наведений у п. 3 Порядку № 100. Виплати, які до розрахунку «середньої» не включають, наведені в п. 4 цього Порядку.

Що стосується оплати за «чорнобильську» відпустку, то насамперед зазначимо, що згідно з п. 22 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХII право на додаткову «чорнобильську» відпустку мають працівники, віднесені до 1 і 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Така відпустка надається тривалістю 16 календарних днів на рік (див. лист Мінпраці від 14.06.2006 р. № 206/13/116-06).

«Чорнобильська» відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Зазначена відпустка належить до виду інших додаткових відпусток (див. лист Мінсоцполітики від 29.08.2016 р. № 584/20/112-16), на час перебування у якій за працівником зберігається середній заробіток.

А отже, така середня зарплата враховується при обчисленні компенсації за невикористану щорічну відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08). Це випливає з п. 3 Порядку № 100, згідно з яким при визначенні середньої заробітної плати до розрахунку включаються виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.