21.01.2019

«Інвалідний» норматив: реєстраційно-звітне

У цій статті відновимо в нашій пам’яті (а хто новачок у «нормативній» справі — вивчимо) правила заповнення і подання Звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю. Подавати його зобов’язані роботодавці, для яких установлений норматив для працевлаштування таких осіб. Причому незалежно від того, чи виконують вони реально цей норматив.

Трудове

Право осіб з інвалідністю працювати на підприємствах з урахуванням індивідуальних програм реабілітації закріплено за ними на законодавчому рівні. Допомагаючи таким особам, роботодавці створюють спеціальні робочі місця для їх працевлаштування, здійснюючи адаптацію основного і додаткового обладнання, технічного оснащення, пристосування тощо з урахуванням обмежених можливостей осіб з інвалідністю (ст. 17 Закону № 875*).

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Своєрідні гарантії права таких осіб на працю — встановлення роботодавцям нормативу робочих місць для їх працевлаштування.

Причому норматив вважається виконаним тільки за умови, якщо підприємство працевлаштувало осіб з інвалідністю, для яких місце роботи на цьому підприємстві є основним (ст. 19 Закону № 875).

Розмір «інвалідного» нормативу дорівнює 4 % СКШП** облікового складу за рік. Якщо ж СКШП за рік — від 8 до 25 осіб, такий норматив дорівнює одному робочому місцю

** Середньооблікова кількість штатних працівників.

Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю зобов’язані виконувати усі роботодавці (підприємства і фізособи-підприємці).

Винятки із цього правила (див. роз’яснення Фонду соціального захисту інвалідів від 17.04.2006 р. № 06ю-75/667):

(1) роботодавці з кількістю працюючих до 8 осіб;

(2) представництва іноземних компаній, що не є юридичними особами.

Тож якщо на підприємстві/у підприємця за 2018 рік СКШП склало до 8 осіб, то виконувати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю вони не зобов’язані. Відповідно і сьогоднішню статтю їм далі можна не читати.

Інша справа — роботодавці із СКШП облікового складу за 2018 рік від 8 осіб і більше.

Потрапив під норматив — реєструйся у Фонді

Як тільки роботодавець потрапляє під норматив — СКШП за звітний рік добігає до 8 осіб, то він зобов’язаний зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) за місцем держреєстрації. Реєструють «новачків» у Фонді в період з 1 січня до 1 лютого (див. лист Фонду від 25.09.2013 р. № 1/6-296/09). І це цілком логічно. Адже достовірно розрахувати СКШП за рік можна тільки тоді, коли рік буде закінчений. ☺.

Ще раз звернемо увагу:

граничний термін подання документів для реєстрації у Фонді — 31 січня 2019 року

Реєстрація проводиться безкоштовно.

Як зареєструватися? Нічого складного. Для цього треба подати до відділення Фонду тільки документи, перераховані в п. 3 Порядку реєстрації***:

*** Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

заяву за формою, затвердженою наказом № 98*;

* Наказ Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98.

— копію довідки про включення в Реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом, — для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

— відомості про відокремлені підрозділи, за формою, затвердженою наказом № 98, — для роботодавців, що мають такі підрозділи.

Подати документи до Фонду можна особисто (тоді треба прихопити з собою оригінали документів для звіряння) або відправити поштою рекомендованим листом (тоді копії документів слід завірити нотаріально). А ось подати документи для реєстрації в електронній формі поки що неможливо.

Будьте уважні! Датою реєстрації у відділенні Фонду є дата подання документів. А у разі направлення документів поштою — дата, зазначена на поштовому штемпелі (п. 4 Порядку реєстрації).

Врахуйте! Відповідальності за нереєстрацію у Фонді немає. Проте тільки після реєстрації у Фонді роботодавець зможе подавати туди відповідну звітність.

Коли і кому подаємо Звіт

Виконати «інвалідний» норматив, а для «новачків» ще й зареєструватися у Фонді — це тільки півсправи. На додаток необхідно подати до Фонду за місцем реєстрації Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів № 10-ПI (далі — Звіт).

Його форма затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42. Роботодавці зобов’язані подавати Звіт до Фонду щорічно до 1 березня, що йде за звітним роком. Саме такий граничний термін його подання зазначений у п. 2 Порядку подання звіту** і в п. 2.1 Інструкції № 42***.

** Затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

*** Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна)…, затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Проте безпосередньо у формі Звіту до Фонду прописаний інший термін подання — не пізніше за 1 березня після звітного періоду. Враховуючи, що законодавець в ст. 19 Закону № 875 прямо прописав: терміни подання такого Звіту визначає КМУ, вважаємо пріоритетним термін, зазначений у Порядку подання звіту, а не у формі Звіту.

Подати до Фонду Звіт за 2018 рік рекомендуємо не пізніше за 28 лютого 2019 року

Звіт до Фонду може бути поданий особисто роботодавцем або відправлений поштою рекомендованим листом. А ось подати в електронній формі цей Звіт не вийде. Це не передбачено чинним законодавством (див. лист Фонду від 15.09.2010 р. № 1/6-299/03-01).

Датою надходження Звіту вважається дата подання роботодавцем Звіту, а у разі відправлення його поштою — дата на поштовому штемпелі (п. 2 Порядку подання звіту).

Ну і зауважимо, що не подають Звіт:

— роботодавці, для яких «інвалідний» норматив не встановлюється;

відокремлені підрозділи підприємств. Дані по них головне підприємство враховує у своєму зведеному «інвалідному» Звіті (див. пп. 2 і 3 Порядку подання звіту, п. 1.2 Інструкції № 42, лист Фонду від 15.09.2010 р. № 1/6-301/06).

Що стосується самої форми, то у верхній її частині ви наводите дані, необхідні для ідентифікації підприємства, а нижче (у таблиці) — відомості про виконання/невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю і розрахунок адмінгоспсанкції. Пояснення щодо заповнення рядків Звіту див. у таблиці.

Звіт від рядка до рядка

Код рядка

Що зазначаємо в рядку

01

Зазначаєте СКШП облікового складу за звітний (2018) рік. Показник СКШП визначаєте відповідно до п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286. Дані в рядку 01 наводяться в цілих одиницях*

02

Зазначаєте СКШП з інвалідністю за звітний (2018) рік. Цей показник розраховуєте так, як і СКШП усіх працівників, тільки в розрахунок берете працівників з інвалідністю, для яких місце роботи на вашому підприємстві є основним.

Важливо! Підприємець з інвалідністю має право зарахувати себе в рахунок виконання «інвалідного» нормативу, встановленого йому як роботодавцеві (див. абзац другий п. 3.2 Інструкції № 42, лист Фонду від 15.09.2010 р. № 1/6-301/06).

Дані в рядку 02 наводяться в цілих одиницях*

03

Розраховуєте «інвалідний» норматив. Він дорівнює у роботодавців, у яких СКШП облікового складу:

від 8 до 25 осіб — 1 людині;

від 25 і більше осіб — 4 % від показника, проставленого в рядку 01 Звіту.

Дані в рядку 03 наводите в цілих одиницях*

04

Відображаєте суму нарахованої за звітний рік зарплати штатним працівникам, врахованим у рядку 01**

05

Показник*** визначаєте за формулою:

рядок 05 = (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01

06

Якщо ви не виконали «інвалідний» норматив (рядок 02 менше рядка 03), тут зазначаєте суму адміністративно-господарських санкцій**** (АГС) (див. ст. 20 Закону № 875).

Роботодавці, у яких працюють від 8 до 15 осіб (див. ряд. 01), показник розраховують таким чином:

ряд. 06 = (1 х (ряд. 05 : 2)).

Роботодавці, у яких працюють 15 і більше осіб, застосовують іншу формулу:

ряд. 06 = (ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 05

* Зверніть увагу: у п. 3.4 Інструкції № 42 прописані правила округлення, що застосовуються при розрахунку показників рядків 01, 02, 03 Звіту. Так, якщо при обчисленні СКШП виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округляється у бік збільшення).

** Інструкція № 42 не містить вказівок стосовно того, як округлювати дані цього рядка. На практиці відділення Фонду вимагають зазначати фонд оплати праці (ФОП) штатних працівників у тис. грн. з одним знаком після коми. Наприклад, якщо ФОП усіх штатних працівників за рік склав 2457893,41 грн., у рядку 04 роботодавцеві слід проставити «2457,9».

*** Інструкція № 42 не містить вказівок про те, як округлювати дані цього рядка. На практиці відділення Фонду вимагають відображати цей показник у гривнях з двома знаками після коми. Наприклад, показник рядка 01 дорівнює 100 особам, показник рядка 04 — 2457,9 тис. грн., отже, в рядку 05 роботодавець вкаже «24579,00» ((2457,9 х 1000) : 100).

**** Санкції сплачуються роботодавцями в строк до 15 квітня року, що йде за звітним (за 2018 рік граничний термін — 12 квітня 2019 року). У разі несвоєчасної сплати АГС нараховується пеня виходячи із 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за увесь строк її існування (ст. 20 Закону № 875).

На додаток до Звіту

Разом із Звітом до Фонду слід подавати:

— роботодавцям, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, а також іншим неприбутковим організаціям — копію рішення про внесення в Реєстр неприбуткових установ і організацій (п. 2 Порядку подання звіту). Якщо Звіт подаєте особисто, разом із копією рішення пред’являєте його оригінал. Якщо Звіт відправляєте поштою, копію рішення доведеться засвідчити нотаріально;

— роботодавцям, у яких порівняно з раніше поданими даними змінилася кількість відокремлених підрозділів, — Перелік підприємств, що увійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця за формою додатка до Інструкції № 42 (далі — Перелік підприємств);

— господарським об’єднанням, створеним згідно зі ст. 19 Закону № 875, — окремі Звіти об’єднань і підприємств, що входять в нього; Перелік підприємств та інші документи, перераховані в абзаці п’ятому п. 3 Порядку подання звіту.

Також не зайвим буде прихопити з собою копію статистичного звіту № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці» за січень — грудень 2018 року. Як правило, на місцях відділення Фонду просять пред’являти його при поданні «інвалідного» Звіту.

Про відповідальність

За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а також за неподання до Фонду Звіту, посадовим особам підприємства (ФОП) загрожує адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн. (ч. 2 ст. 1881 КпАП).

За невиконання «інвалідного» нормативу штраф накладається на посадову особу, що має право укладати і розривати трудові договори з працівниками.

А ось за неподання Звіту (див. лист Фонду від 27.04.2010 р. № 1/6-69/03-01)

адмінштраф загрожує посадовим особам, які зобов’язані подавати такий Звіт

Вищезгадані порушення можуть виявити в ході перевірки інспектори праці. Вони ж і складуть протокол про адміністративне правопорушення (лист Фонду від 24.05.2013 р. № 1/3-59/68).

Рішення про накладення адміністративного штрафу на винних осіб підприємства згідно зі ст. 1881 КпАП ухвалює суд.

Важливо! Адмінштраф за невиконання «інвалідного» нормативу за ст. 1881 КпАП повинен накладатися тільки у тому випадку, якщо норматив не був виконаний і адмінгоспсанкції за невиконання нормативу не були сплачені або сплачені з порушенням термінів, установлених ст. 20 Закону № 875 (ср. ).

А ось якщо норматив виконаний не був, але роботодавець своєчасно сплатив адмінгоспсанкцію, цього штрафу бути не повинно. У цьому випадку вважається, що такий роботодавець виконав вимоги ст. 20 Закону № 875.

Ну ось, мабуть, і все на сьогодні!

висновки

  • Для роботодавців, у яких СКШП за 2018 рік складає від 8 до 25 осіб, норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю складає одне робоче місце. Якщо ж СКШП за 2018 рік більше 25 осіб — норматив 4 % від СКШП за 2018 рік.
  • Роботодавці, у яких показник СКШП облікового складу за 2018 рік склав 8 осіб і більше, подають до Фонду «інвалідний» Звіт (ф. № 10-ПІ).
  • Роботодавці, у яких уперше СКШП за рік збільшився до 8 осіб, зобов’язані зареєструватися у Фонді в строк до 1 лютого.
  • Звіт за 2018 рік треба встигнути подати до 1 березня 2019 року.
  • Неподання Звіту Фонду загрожує посадовим особам підприємства, в обов’язки яких входить подання такого Звіту, адмінштрафом у розмірі від 170 до 340 грн.