06.06.2019

Аванс вахтовику

На підприємстві частина працівників працює вахтовим методом. Графік роботи — «15 на 15» — 15 днів працівники працюють, а 15 днів відпочивають. Чи зобов’язане підприємство виплачувати зарплату за 1-шу половину місяця таким працівникам, якщо дні відпочинку припадають на період з 1-го по 15-й календарний день місяця?

Спершу пояснимо, що таке вахтовий метод організації робіт. Це особлива форма організації робіт, яка ґрунтується на використанні праці найманих працівників за межами їх постійного місця проживання у випадку, коли роботодавцем не може бути забезпечене щоденне повернення працівників до місця постійного проживання.

Відповідно до умов колективного (трудового) договору працівникові-вахтовику разом з основною заробітною платою можуть виплачуватися, зокрема надбавки за вахтовий метод роботи, премії, доплати за роботу в нічний час, святкові/неробочі дні тощо.

Заробітну плату слід виплачувати регулярно в робочі дні у строки, встановлені колдоговором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профорганізації*.

* Або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом).

Періодичність виплати зарплати підприємство визначає самостійно, але з урахуванням положень ст. 115 КЗпП, тобто:

по-перше, не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

по-друге, не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тобто якщо ви виплачуєте зарплату 2 рази на місяць, то зарплату за першу половину місяця (аванс) потрібно буде виплатити не пізніше 22-го числа поточного місяця (15 + 7), а зарплату за другу половину місяця — не пізніше 7-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування зарплати.

Ці вимоги встановлені для всіх роботодавців (юросіб і фізосіб), незалежно від підпорядкування і форми власності.

Виплата зарплати один раз на місяць є порушенням трудового законодавства, за яке роботодавцеві загрожує штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (див. абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Зазначимо, що законодавець надав право підприємствам (ФОП) самостійно в колективному договорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з виборним органом первинної профспілкової організації, визначати розмір заробітної плати за першу половину місяця, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (окладу) працівника. Це прямо передбачено ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці.

Таким чином, якщо згідно з графіком роботи працівник-вахтовик працював з 1-го по 15-те число місяця, а з 16-го по 30-те відпочивав, то за першу половину місяця йому має бути виплачена зарплата в розмірі не менше оплати за фактично відпрацьований час за тарифною ставкою (окладом) працівника, тобто, по суті, вся сума основної зарплати.

При цьому у строки, встановлені для виплати зарплати за другу половину місяця, працівникові будуть виплачені інші складові його фонду оплати праці: премії, доплати тощо.

Якщо працівник-вахтовик з 1-го по 15-те число місяця відпочивав (не відпрацював жодного дня), а з 16-го по 30-те працював на вахті, то з метою виконання вимоги про виплату зарплати не рідше двох разів на місяць роботодавець має право самостійно визначити суму авансу.

Далі у строк, установлений для виплати зарплати за другу половину місяця, працівникові буде виплачена загальна сума зарплати за місяць, зменшена на суму авансу.