14.03.2019

Валютна лібералізація: фізособам

Валютні послаблення торкнулися не лише суб’єктів господарювання. Дещо перепало й фізичним особам. У цій статті розберемося з тим, які саме переваги ми з вами отримали.

Отже, пройдемося валютними послабленнями.

1. Можливість купувати іноземну валюту і банківські метали онлайн. Купити інвалюту і банківські метали у такий спосіб можна на суму в еквіваленті до 150 тис. грн. на один календарний день в одному банку. Проводити цю операцію дозволено як з гривневого, так і з валютного рахунку. При цьому банку не потрібно подавати документи, що підтверджують наявність підстав/зобов’язань (пп. 58 і 37 Положення № 5). Така процедура буде потрібна для купівлі валюти понад вказаний ліміт (п. 57 Положення № 5).

Фізособа може і банківських металів купити більше. Раніше ліміт становив 3,21 тройської унції (100 г) на тиждень, наразі — у еквіваленті до 150 тис. грн. на день.

2. Ліміт на перекази інвалюти за кордон без відкриття рахунків для фізосіб збільшено з 15 до 150 тис. грн. на рік.

3. Інвалюту можна вносити й при страхуванні життя. Відповідно до п. 86 Положення № 5 резиденти можуть здійснювати купівлю інвалюти/перекази на користь нерезидентів для сплати страхових платежів, внесків, премій, відшкодування шкоди, збитків. На такі купівлю інвалюти/перекази поширюються правила здійснення поточних валютних операцій/валютних операцій, пов’язаних з рухом капіталу, згідно з Положенням № 5 та іншою валютною нормативкою.

4. Рахунки фізосіб*. Переказ коштів з гривневого рахунку фізособи-резидента на рахунки фізосіб-нерезидентів забороняється, крім винятків, установлених п. 116 Положення № 5. Це, зокрема, перекази:

* Детально про можливість відкриття рахунків фізособами за кордоном ви зможете прочитати на с. 25 цього номера.

— на інвестрахунок;

— у разі продажу фізособами-нерезидентами власного майна на території України (якщо таке майно — не об’єкт іноземної інвестиції в Україну) та надання цього майна в оренду;

— залишку коштів з рахунку фізособи-резидента (у зв’язку з його закриттям), якщо цей резидент виїжджає на постійне проживання за кордон;

— на рахунок фізособи-нерезидента в разі повернення фізособою-резидентом позики/поворотної фіндопомоги (включаючи відсотки та інші платежі з обслуговування позики за договором).

Перелік можливих операцій з інвалютними рахунками фізосіб-резидентів установлено в п. 118 Положення № 5. Звісно, під час їх здійснення потрібно враховувати обмеження, встановлені валютною нормативкою. Перелік можливих валютних операцій складається з 25 пунктів. Усі їх перераховувати не будемо, назвемо лише найцікавіші. А саме операції:

— з переміщення валютних цінностей між своїми рахунками і на рахунки родичів**;

** Див. детальніше на с. 17 цього номера.

— із зарахування інвалюти, переказаної з-за кордону/переказу інвалюти за межі України. Тут не забувайте про ліміт на перерахування за межі України в еквіваленті 50000 євро (за курсом/крос-курсом НБУ) протягом календарного року;

— пов’язані із зарахуванням на власний поточний (відкритий для власних потреб) або власний депозитний рахунок в інвалюті (включаючи відсотки за такими депозитами);

— з торгівлі валютними цінностями;

— із переказу коштів для погашення заборгованості за інвалютним кредитом (включаючи відсотки, комісію, неустойку);

— за кредитними договорами / договорами позики з нерезидентами (наприклад, отримання кредиту, позики від нерезидента).