02.05.2019

З високо- у малодохідники: звітний період і податкові різниці при зміні статусу

Річний дохід підприємства за підсумками 2018 року вперше становив менше 20 млн грн. Чи можемо ми у 2019 році не складати квартальні декларації з податку на прибуток, а відзвітувати тільки за підсумками року? Чи можна при розрахунку податку на прибуток за 2019 рік не враховувати податкові різниці?

Дохід підприємства за 2018 рік не перевищив 20 млн грн., а отже, воно з високодохідника «перетворилося» на малодохідника. Які наслідки це спричинить?

Звітний період. Річний податковий (звітний) період установлений, у тому числі, для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності, визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн грн. (п.п. «в» п. 137.5 ПКУ). А ось щоквартально звітують тільки ті підприємства, у яких за минулий звітний рік дохід перевищує 20 млн грн.

У вашому випадку дохід за попередній (2018) рік не перевищив 20 млн грн., а отже, звітувати за 2019 рік ви повинні шляхом подання річної декларації. Складати декларацію за 1 квартал 2019 року не потрібно.

Податкові різниці*. Про розрахунок податкових різниць ідеться в п.п. 134.1.1 ПКУ. Тут говориться, що не розраховують податкові різниці ті платники податків, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн.

* Про ці та інші нюанси переходу з високодохідників у малодохідники і назад читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 22, с. 7.

Тобто тут уже на перший план виходить дохід не за попередній, а за останній звітний рік, тобто той рік, за який ви подаєте звітність. Із запитання видно, що підприємство стало малодохідником ще у 2018 році. Тому вже при складанні декларації з податку на прибуток за 2018 рік ви мали право не розраховувати податкових різниць, установлених розд. ІІІ ПКУ, крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років (див. категорію 102.13 БЗ). А ось вирішувати: застосовувати/не застосовувати різниці у 2019 році, ви будете наприкінці року залежно від обсягу дохідності за поточний рік.

Припустимо, у 2019 році ви також упишетеся в прибутковий критерій, установлений п.п. 134.1.1 ПКУ, тобто ваш дохід не перевищить 20 млн грн. Що тоді?

Якщо у 2018 році підприємство не заявило про відмову від розрахунку різниць, тоді вам корисно знати: для незастосування різниць одного бажання платника податків (навіть підкріпленого «правильним» обсягом доходу) мало. Про своє рішення не розраховувати різниці обов’язково потрібно повідомити контролерів. Для цього в декларації з податку на прибуток за 2019 рік ви повинні проставити відмітку в полі «Наявність рішення», а в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» — зазначити номер і дату розпорядчого документа (наказу керівника), на підставі якого прийнято таке рішення (див. категорію 102.23.02 БЗ).

Якщо ж за підсумками 2018 року підприємство вже встигло відмовитися від застосування податкових різниць, про що зробило відмітку в річній декларації, то повторювати її доведеться в кожній подальшій декларації, у тому числі й за 2019 рік. Звісно ж, у ПКУ таких вимог немає взагалі. Навпаки, п.п. 134.1.1 ПКУ говорить про те, що відповідну відмітку проставляють лише один раз — у декларації за перший рік безперервної сукупності років, коли бухдохід не перевищує 20 млн грн. і прийнято рішення не здійснювати податкових коригувань.

Але в податківців, як це часто буває, своє бачення цього питання. У їх реальності платники повинні повторно проставляти відмітки в декларації за другий і подальші роки користування правом незастосування коригувань (див. 102.23.02 БЗ).

Якщо ж за підсумками 2019 року вам пощастить отримати дохід понад 20 млн грн., то за це доведеться «заплатити» обов’язковим розрахунком різниць.