№34-35

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2019/№ 34-35 Інші номери журналу ›
  • Копійчана помилка в ПН: чи є право на ПК у покупця? Підприємство перерахувало передоплату за товар, а постачальник виписав і зареєстрував у ЄРПН податкову накладну (ПН). При цьому загальна вартість постачання, зазначена в ПН, на 1 копійку перевищує вартість постачання, яка зафіксована у видатковій накладній на товар (за рахунок завищення ціни постачання без ПДВ на 1 копійку). Сума ПДВ у ПН і первинці ідентична. Чи обов’язково виправляти таку помилку в ПН? Чи має підприємство право на податковий кредит за ПН з таким дефектом?
  • Повернення товарів — привід відкоригувати ПК... і навіть без РК Підприємство в листопаді 2018 року придбало партію товарів, а в кінці грудня 2018 року повернуло частину цих товарів постачальникові. Виписувати розрахунок коригування (РК) у зв’язку з поверненням товарів постачальник відмовляється. Чи повинно підприємство відкоригувати суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ? Якщо так, то коли проводити таке коригування? Як показати його в ПДВ-декларації?
  • Як відкоригувати ПЗ при зміні вартості «нерезидентських» послуг? Підприємство перерахувало нерезидентові оплату вартості його послуг. У ПДВ-обліку виписана і зареєстрована податкова накладна, нараховані ПДВ-зобов’язання та податковий кредит. Після цього вартість імпортних послуг: 1) збільшено, і перераховано доплату нерезиденту; 2) знижено, і нерезидент повертає надміру сплачену суму. Який курс НБУ використовувати при перерахунку раніше нарахованих податкових зобов’язань і податкового кредиту в разі збільшення (зменшення) вартості імпортних послуг?
  • Продаж товарів у наборах: яке найменування зазначати в ПН і чеку РРО? Підприємство здійснює роздрібну торгівлю за готівкові кошти з використанням РРО. Окремі товари ми реалізуємо в наборах. До кожного набору входять різні товари різної вартості та з різними кодами УКТ ЗЕД. Складання набору супроводжується оформленням первинного документа — акта комплектації. Чи можна в касовому чеку в полі «номенклатура товарів» зазначати «набір» без розшифровування найменувань товарів, що входять до його складу? Чи допустимо в податковій накладній (ПН) у «номенклатурній» графі зазначати «набір» і який код УКТ ЗЕД йому присвоювати?
  • Сумова помилка в ПН: коли складати РК? У квітні 2019 року підприємство виявило сумову помилку в податковій накладній (ПН). У результаті цієї помилки підприємство занизило суму нарахованих податкових зобов’язань у ПДВ-декларації за березень 2019 року. Якою датою складати розрахунок коригування (РК) до «помилкової» ПН?
  • Виправляємо помилки в додатку Д2 Виправлення помилки в декларації з ПДВ спричинило зміни в додатку Д2. Як виправити показники в додатку Д2: ставити дельту помилки чи, як у додатку Д5, мінусувати неправильний рядок і додавати правильний?
  • Повертаємо переплату з ПДВ Після подання зменшуючого уточнюючого розрахунку з ПДВ на особовому рахунку у підприємства виникла переплата. Як можна повернути таку переплату?
  • Чим загрожує забутий додаток АВ? Підприємство — річний платник податку на прибуток у 2018 році виплачувало дивіденди засновникам. При виплаті дивідендів був своєчасно сплачений авансовий внесок з податку на прибуток. Проте при заповненні декларації за 2018 рік ми забули подати додаток АВ. Яка відповідальність загрожує за це підприємству?
  • З високо- у малодохідники: звітний період і податкові різниці при зміні статусу Річний дохід підприємства за підсумками 2018 року вперше становив менше 20 млн грн. Чи можемо ми у 2019 році не складати квартальні декларації з податку на прибуток, а відзвітувати тільки за підсумками року? Чи можна при розрахунку податку на прибуток за 2019 рік не враховувати податкові різниці?
  • Малодохідник оплату за перехідне відвантаження не оподатковує! Підприємство з початку 2019 року перейшло із групи 3 єдиного податку (ЄП) на загальну систему. Після переходу воно отримало виручку за відвантажені товари на спрощеній системі. Чи слід оподатковувати такі кошти податком на прибуток, якщо підприємство є малодохідником?
  • Перехід у високодохідники: облікові моменти Мікропідприємство (малодохідник) працює без урахування різниць. За підсумками 2019 року плануємо отримати доходи вище 20 млн грн. Які дії чекають на підприємство в обліку при зміні прибуткового статусу на високодохідне?
  • Передача благодійної допомоги СБУ Підприємство має намір надати благодійну допомогу СБУ. Допомога буде надана в натуральній формі у вигляді принтера. Як показати передачу принтера в бухгалтерському та податковоприбутковому обліку?
  • Занижуюча помилка і переплата: чи буде штраф? У 2016 році було помилково задвоєне введення в експлуатацію ОЗ. З того періоду в підприємства значиться переплата з податку на прибуток. Чи буде штраф у разі, якщо сума донарахувань при виправленні помилки не перевищить суму переплати?
  • Виправляємо помилку в прибутковій декларації: як подати фінзвітність? Як подати фінансову звітність при виправленні помилки в декларації з податку на прибуток?
  • Податкова амортизація: без урахування дооцінки та ліквідаційної вартості Високодохідне підприємство провело дооцінку офісної будівлі, у процесі якої була встановлена й нова ліквідаційна вартість: до дооцінки первісна вартість — 11 млн грн., ліквідаційна вартість — 1,7 тис. грн.; після дооцінки — 23 млн грн., ліквідаційна вартість — 3,4 млн грн. Яким чином нова ліквідаційна вартість вплине на податкову амортизацію?
  • Безнадійна заборгованість ФОП-єдинника: облік списання Підприємство відвантажило товари покупцеві (ФОП на єдиному податку). На момент закінчення строку позовної давності плата за товар не отримана. Як показати списання заборгованості в бухгалтерському та податковому обліку?
  • Наслідки надання ФОП спрощенцям безвідсоткової позики Фізична особа — підприємець (ФОП), яка є платником єдиного податку (ЄП) групи 3, має намір надати безвідсоткову позику юридичній особі. Чи має вона право це робити і якщо ні, то які наслідки на неї чекають при здійсненні такої операції?
  • Єдинник списав кредиторку: дохід чи ні? Юрособа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3, яка обрала ставку 5 % (неплатник ПДВ), отримала від ФОП товар. Але так і не розрахувалася за нього. У звітному місяці закінчується строк позовної давності за кредиторською заборгованістю перед ФОП. Чи слід юрособі включати до свого оподатковуваного доходу суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності?
  • Податковий борг громадянина не впливає на ФОП на ЄП Фізична особа, яка займається підприємницькою діяльністю у статусі фізичної особи — підприємця (ФОП) — платника ЄП, не сплатила за 2017 рік податок на нерухомість. А тому уже більше ніж півроку за фізособою значиться податковий борг з цього податку. Чи може податкова за наявність такого податкового боргу анулювати реєстрацію ФОП як платника ЄП?
  • Несвоєчасне подання звітності спрощенцем: наслідки та їх усунення Юридична особа від початку 2018 року є платником єдиного податку (ЄП). У 2018 році вона не подала декларацію з податку на нерухомість за наявні у власності будівлі, оскільки помилково вважала, що від сплати цього податку звільнені всі платники ЄП. Помилку виявлено на початку 2019 року. Тому декларацію на 2019 рік з нарахованим податком було подано своєчасно. Якщо зараз подати декларацію з податку на нерухомість за 2018 рік, чи не вплине це на можливість юрособи працювати на спрощеній системі?
  • Позика засновникові-фізособі Підприємство хоче надати позику засновникові-фізособі. Чи буде така допомога оподатковуватися ПДФО і ВЗ? Чи є граничний строк, на який вона може бути виплачена?
  • Ремонт особистого автомобіля директора: що з ПДФО? Підприємство оплатило ремонт особистого автомобіля директора. Автомобіль за документами в підприємства не проходить. Що з ПДФО, ВЗ?
  • Нецільова благодійна допомога Підприємство виплачує співробітникові нецільову благодійну допомогу. Яка сума у 2019 році не оподатковується? З якою ознакою доходу відобразити її у формі № 1ДФ: «126», «127» або «169»?
  • Звіт з ЄСВ: якщо донарахували виплати Підприємство в поточному місяці донарахувало індексацію зарплати за минулий рік. Чи потрібно у зв’язку з цим перераховувати відпускні працівникам? Як відобразити донараховані суми у Звіті з ЄСВ за працюючими і вже звільненими працівниками?
  • Якщо на відпустку припадають свята Працівник іде в щорічну відпустку з 22 квітня на 14 календарних днів. На яку дату припадає останній день відпустки? Скільки днів відпустки припадає на квітень і на травень?
  • Чи виходити на роботу 11 травня працівникам, прийнятим у травні? Працівник прийнятий на роботу з 2 травня (п’ятиденка, вихідні дні субота, неділя). Чи потрібно йому виходити на роботу 11 травня (субота), у день відпрацювання за наданий 30 квітня вихідний?
  • Перенесення робочого дня: нюанси табелювання У зв’язку з перенесенням робочих днів вівторок 30 квітня 2019 року (день напередодні святкового) доведеться відпрацювати в суботу 11 травня 2019 року. Коли в Табелі обліку робочого часу слід поставити кількість годин на 1 годину менше?
  • Закінчення відпустки збігається з початком декрету Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з лікарняним листом. Що з невикористаним днем відпустки?
  • Ненормований робочий день: як облікувати й оплатити Згідно з умовами контракту директорові встановлено ненормований робочий день. Як компенсується і табелюється така робота?
  • З декрету на роботу: виплаті бути... Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, планує перервати її і вийти на роботу. Чи втратить вона право на допомогу при народженні дитини?
  • Бухгалтер і кадровик в одній особі: оформляємо На бухгалтера додатково покладено ще й окремі функції кадровика. Як оформити такі обов’язки?
  • Звільнення у відпустці «за свій рахунок» Перебуваючи у відпустці, працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням останнім днем відпустки. Чи можна його звільнити у відпустці без двотижневого відпрацювання?
  • Звільнення у вихідний Працівник написав заяву з проханням звільнити його за власним бажанням 30.04.2019 р. На підприємстві це вихідний день (перенесення). Чи допустиме таке звільнення?
  • Вихідна допомога при звільненні: якщо немає грошей У підприємства немає коштів на виплату вихідної допомоги працівникові при звільненні. Що як таку допомогу нарахувати, але виплатити пізніше (через 3 — 4 місяці)? А якщо її взагалі не нарахувати і не виплатити?
  • Правила гри для «бойової» відпустки Чи можна в поточному році надати працівникові — учасникові бойових дій додаткову «бойову» відпустку за минулі роки? На що слід ще звернути увагу, надаючи таку відпустку?
  • Перехід на неповний робочий день: розраховуємо лікарняні Протягом року працівник працював на умовах повної зайнятості, після чого його перевели на неповний робочий день (4 години/день). Як тепер розрахувати середню зарплату для оплати лікарняного?
  • Лікарняні: замість ФСС виплатило підприємство Підприємство виплатило працівникові всю суму лікарняних за рахунок власних коштів, у тому числі й ту, яка фінансується ФСС. Чи можна так робити?
  • Відмова від проходження МСЕК Працівник перебуває на лікарняному вже більше 4 місяців поспіль. Від проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) він відмовився (є запис у листку непрацездатності). Чи можна оплачувати цей і наступні лікарняні листи?
  • Лікарняний нараховано після звільнення Працівник був звільнений за власним бажанням у період хвороби. Вже після звільнення та проведення остаточного розрахунку він надав листок непрацездатності. Чи підлягає такий лікарняний лист оплаті? Як оподатковувати виплату за таким лікарняним листом?
  • Фінзвітність мікропідприємств: проміжна чи річна Підприємство відповідає всім критеріям мікропідприємства. За підсумками 2018 року ми подавали спрощену фінансову звітність за формою № 1-мс. Чи повинні ми у 2019 році подавати проміжну фінансову звітність?
  • Мікропідприємство стало малим: коли створювати резерв відпусток Коли потрібно формувати і використовувати резерв відпусток, якщо у 2018 році мікропідприємство стало малим (дохід перевищив 20 млн грн.)?
  • Норми ПММ для будтехніки Які правила та норми списання ПММ слід застосовувати для спеціальної будівельної техніки (навантажувачів, кранів та ін.)?
  • ФОП-ЄП + 1 млн = POS-термінал + РРО ФОП є платником єдиного податку (ЄП) групи 2. За результатами роботи до кінця ІІ кварталу 2019 розмір отриманого доходу може перевищити мільйонну межу. Чи зобов’язаний ФОП застосовувати при здійсненні розрахунків РРО, якщо розрахунки покупців товарів із ФОП відбуваються або шляхом безготівкового перерахування коштів на поточний рахунок ФОП, відкритий у банку, або в офіс ФОП у безготівковій формі через POS-термінал?
  • Обмеження готівкових розрахунків: з 2015-го й до сьогодні В один день працівникові видали готівкою зарплату, відшкодування витрат на господарські потреби і плату за оренду майна. Яку максимальну суму перерахованих виплат можна було видати в один день одному працівникові у 2015 — 2018 роки?
  • Касова книга і видача зарплати за відомістю Підприємство виплачувало своїм працівникам заробітну плату за першу половину місяця за відомістю на виплату заробітної плати. При цьому під таку відомість воно оформило видатковий касовий ордер (ВКО). Водночас випадково у касовій книзі у графі «Номер документа» замість номера ВКО вказали номер відомості. Що загрожує за такі дії?
  • Місцезнаходження — домашня адреса, директор — єдиний засновник Реєструємо ТОВ. Один із засновників — директор. Як місцезнаходження товариства хочемо встановити домашню адресу засновника-директора. Чи потрібно якось оформляти таке використання його квартири? Наприклад, договором оренди або позички.
  • Чи можна продати поліпшення новому орендареві? ТОВ, орендуючи приміщення, поліпшувало його. При цьому був створений окремий об’єкт. Договір розірвано. Новий орендар погоджується купити ці поліпшення. Чи маємо ми право продати проведені поліпшення не власникові приміщення, а новому орендареві?
  • Покупець не доплатив 60 євро: чи загрожує валютний нагляд? За ЗЕД-контрактом покупець не доплатив 60 євро. Чи загрожує підприємству-експортерові валютний нагляд?
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
  • Чим запам’ятався квітень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі