02.05.2019

Звільнення у вихідний

Працівник написав заяву з проханням звільнити його за власним бажанням 30.04.2019 р. На підприємстві це вихідний день (перенесення). Чи допустиме таке звільнення?

Чинне законодавство не забороняє звільняти працівника вихідним днем. Тому якщо скласти наказ (розпорядження), у якому дата звільнення буде 30.04.2019 р., то це цілком допустима ситуація. Але тут слід врахувати такий нюанс. Статтею 47 КЗпП установлено обов’язок роботодавця в день звільнення здійснити остаточний розрахунок з працівником і видати йому трудову книжку.

Зрозуміло, що для того, щоб здійснити ці «маніпуляції», ніхто відділ кадрів і бухгалтерію виводити на роботу у вихідний день не буде. Тому єдино правильний вихід з такої ситуації: всі належні працівникові суми виплачуйте напередодні в його останній робочий день, тобто 26.04.2019 р. У цей же день слід видати працівникові трудову книжку.

До речі, такої ж думки дотримується і Мінсоцполітики. У своєму листі від 05.01.2018 р. № 9/0/22-18/134 відомство зазначило, що якщо день звільнення є вихідним як для працівника, так і для підприємства, то роботодавець повинен виконати обов’язок, передбачений ст. 47 КЗпП (ознайомити працівника з наказом про звільнення, здійснити з ним остаточний розрахунок, видати належним чином оформлену трудову книжку) в останній робочий день працівника. І хоча в листі йдеться про строковий трудовий договір, усе вищевикладене стосується і безстрокових трудових договорів.

Таким чином, якщо сторони вирішили розірвати трудовий договір у вихідний день 30.04.2019 р., то роботодавець:

1) заздалегідь видає наказ (розпорядження) про звільнення працівника бажаною датою, з яким ознайомлює працівника під підпис;

2) в останній робочий день проводить з ним остаточний розрахунок і видає належним чином заповнену трудову книжку.