02.05.2019

Перехід на неповний робочий день: розраховуємо лікарняні

Протягом року працівник працював на умовах повної зайнятості, після чого його перевели на неповний робочий день (4 години/день). Як тепер розрахувати середню зарплату для оплати лікарняного?

Для розрахунку суми оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок підприємства і допомоги за рахунок ФСС застосовують загальний алгоритм, викладений у Порядку № 1266.

Згідно з ним середньоденну зарплату для розрахунку лікарняних слід визначати в календарних днях (п. 3 Порядку № 1266). Для цього ділять нараховану за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітну палату, на яку нараховано ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості в розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Як бачите, не має значення, на яких умовах зайнятості (повна чи неповна) працює ваш працівник. Механізм розрахунку середньої зарплати і лікарняних у кожному з випадків буде однаковим.

Цей факт грає на руку вашому співробітникові. Адже до розрахункового періоду для визначення суми лікарняних у нього ввійшли місяці, у яких він працював на умовах повної зайнятості. Тобто отримував зарплату в більшому розмірі, ніж після того, як його перевели на неповний робочий день. Тому і сума лікарняних у нього вийде пристойна.

У зворотному випадку (якби працівник більшу частину розрахункового періоду працював у режимі неповного дня, а потім був переведений на умови повної зайнятості), ситуація була б сумніша. Адже при розрахунку лікарняних враховувалася б зарплата, розрахована пропорційно зайнятості, хоча на момент тимчасової непрацездатності працівник отримував уже повний оклад.