20.05.2019

Блокування ПН/РК: «ми їх душили-душили...»

Постанова КМУ від 24.04.2019 р. № 391

З подання фіскалів КМУ знову вніс зміни до Порядку № 117*. До речі, 11 травня вони вже набрали чинності (!) і нічого доброго нам не обіцяють ☹. Далі перерахуємо тільки основні з них.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

висновок документа

Звужена друга відсічна блокувальна ознака («500 тис. грн.»): крім іншого, сума ПДВ, сплачена в попередньому місяці (крім ввізного ПДВ), повинна перевищувати 20 тис. грн.

Мабуть, найбільш одіозним із нововведень є доповнення другої з відсічних (антиблокувальних) ознак (див. п.п. 2 п. 3 Порядку № 117) ще й умовою про обов’язкову сплату в попередньому місяці суми ПДВ більше 20 тис. грн.!

Тобто тепер ця ознака вимагає не лише одночасного неперевищення обсягу постачань (підтвердженого ПН/РК) суми в 500 тис. грн. на місяць і при цьому неперевищення постачань одному одержувачеві суми 50 тис. грн., але ще й щоб обов’язково за минулий місяць було сплачено ПДВ більше 20 тис. грн.!

Тепер більшість платників з-під цієї ознаки точно випадуть**, тобто їх ПН/РК загрожуватимуть блокування! Адже щоб на місяць платити по 20 тисяч ПДВ (без урахування імпортного!), обсяг місячних постачань зазвичай має перевищувати півмільйона гривень (середня рентабельність по Україні — 8-9 %).

** Усі, у кого було від'ємне значення, плюс «до 20-тисячні»!..

висновок документа

Посилена відсічна ознака показника податкового навантаження: тепер, крім того, що повинно бути одночасно D > 0,05, а P < Pм х 1,4, ще й загальна сума сплаченого за останні 12 місяців ПДВ (за винятком імпортного) має бути не менше 400 тис. грн.

Фіскали вирішили глушити не лише дрібну ПДВшну рибку, а й велику. До третьої відсічної ознаки (до п.п. 3 п. 3 Порядку № 117) теж додали умову про сплату ПДВ: у загальній сумі за останні 12 місяців (виключаючи імпортний ПДВ) не менше 400 тис. грн.

Тобто, щоб проскочити блокування за цією ознакою, треба дотриматися одночасно трьох умов: податкове навантаження має бути не менше 5 % (D > 0,05); сума ПДВ у зареєстрованих цього місяця ПН/РК не повинна перевищити в 1,4 раза найбільшу місячну суму ПДВ за 12 місяців, що передують поточному; і сплата ПДВ за попередні 12 місяців повинна становити більше 400 тис. грн.!

Інакше кажучи, у середньому ПДВ до сплати має бути близько по 33,4 тисячі на місяць!

висновок документа

Якщо платник згідно з Критеріями віднесений до ризикових, то розблокуванням будь-яких його ПН/РК (незалежно від обсягів постачання) займатиметься центральна комісія ДФСУ

Зміни, внесені до п. 23 Порядку № 117, передбачають, що регіональні комісії ДФС розглядатимуть документи і виноситимуть рішення за заблокованими ПН/РК платників ПДВ, у яких обсяг постачання в ПН/РК поточного місяця був менше 30 млн грн., тільки щодо тих платників, які не відповідають Критеріям ризиковості платника податку***. Виходить, з 11 травня, якщо платник ПДВ відповідає критеріям ризиковості платника (у тому числі потрапив туди згідно з п. 1.6 цих Критеріїв), рішення про (не) розблокування його ПН/РК прийматимуться виключно центральною комісією ДФСУ!

*** Критерії ризиковості платника податку і Критерії ризиковості операцій, що застосовуються фіскалами для блокування ПН/РК, див. за посиланням: sfs.gov.ua/baneryi/zupinennya-reestratsii-pn/357077.html

Зауважимо, що про те, на якій підставі зупинена реєстрація конкретної ПН/РК, повідомляється у квитанції. Тому якщо з отриманої квитанції виходить, що реєстрацію зупинили на підставі якогось з пунктів Критеріїв ризиковості платника податку, то рішення (незалежно від фактичних обсягів постачання!) виноситиметься саме центральною комісією ДФСУ. Це абсолютно не тішить, оскільки тепер під ковпак ДФСУ потрапить і досить дрібна ПДВшна рибка. А крім того, тепер оскарження відмов у реєстрації ПН/РК, винесених у рішеннях центральної комісії ДФСУ, буде можливе тільки в судовому порядку (див. нижче).

А ось якщо в блокувальній квитанції як підстава для зупинення реєстрації зазначений якийсь із Критеріїв ризиковості операцій, то тоді, якщо обсяг не перевищив 30 млн грн., документи будуть розглядати і рішення виносити регіональні комісії ДФС.

висновок документа

Рішення центральної комісії ДФСУ про відмову в реєстрації ПН/РК платники тепер зможуть оскаржити тільки через суд

Зміни, внесені до п. 27 Порядку № 117, на нашу думку, йдуть урозріз з ПКУ. Як ви вже зрозуміли, починаючи з 11 травня рішення комісії центрального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК можуть бути оскаржені тільки в судовому порядку! Ось так! Тобто процедура адміноскарження (оскарження відмови в реєстрації ПН/РК) тепер буде можлива тільки щодо рішень, які виносяться регіональними комісіями. Якщо ж відмовила центральна комісія — шлях тільки до суду! ☹

Але ми вважаємо, що ця зміна вступає в протиріччя з п.п. 56.23.1 ПКУ, де чітко зазначено, що скарга на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН подається до центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну податкову і митну політику. І жодних застережень про те, якою комісією це рішення винесено, у ПКУ немає! Жодних змін у ці норми ПКУ не вносилося. Тобто жодних законних підстав змінювати (посилювати) чинний порядок оскарження в КМУ (і фіскалів) не було!

До речі, незаконності у сфері блокування ПН/РК вже починають присікатися в судовому порядку. Наприклад, є низка судових рішень, що говорять про незаконність чинних Критеріїв ризиковості..., які введені не нормативним актом, а листом ДФСУ (див. виноску ***). Наприклад, з цієї причини Окружний адмінсуд м. Києва зобов’язав ДФСУ відкликати лист, яким затверджені Критерії ризиковості... для блокування ПН/РК (див. рішення від 26.04.2019 р. у справі № 640/1240/19****).

**** www.reyestr.court.gov.ua/Review/81476559

Навіть ВС у постанові від 02.04.2019 р. у справі № 822/1878/18 вказав, що на підставі Критеріїв ризиковості, затверджених листом, а не нормативом, не можна блокувати ПН/РК!

Тому сподіваємося, що незабаром законність у питаннях блокування ПН/РК переможе.

Ну а доки, якщо заблокують ПН/РК, дрібному платникові, якому присвоїли титул сумнівного (тобто підвели під Критерії ризиковості платника, у тому числі під всеосяжний п. 1.6), то пиши пропало! Оскільки вирішувати ці питання через суд багатьом з дрібних не під силу...

Важливо! У Порядку розгляду скарг... (затверджений тією ж постановою КМУ № 117) з’явилася спеціальна форма скарги на рішення регіональної комісії*****. Тож тепер використовуйте тільки її!

***** А також форма рішення за результатами розгляду скарги на рішення регіональної комісії.

На завершення скажемо про введення ще двох форм: (1) про прийняття і (2) неприйняття Таблиці даних платника податку (додатки 4 і 5 до Порядку № 117). Загалом, з кожним днем все «радісніше» жити!..