30.05.2019

Податкова вартість ОЗ новоспеченого прибутківця

Підприємство у 2018 році було платником єдиного податку (ЄП). У зв’язку із суттєвим перевищенням справедливої вартості основних засобів (ОЗ) над їх залишковою вартістю ми провели їх до оцінку. З 2019 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування. Яку вартість ОЗ (з урахуванням дооцінки чи без) враховувати при нарахуванні амортизації? (м. Хмельницький)

Спочатку давайте згадаємо, що колишні платники ЄП, які протягом 2019 року перейшли на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток як новостворені підприємства на підставі декларації за річний звітний період. Хоча це прямо й не передбачено ПКУ, податківці достатньо послідовні в такій своїй позиції (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 11.02.2019 р. № 482/ІПК/26-15-12-03-11, ДФСУ від 02.05.2018 р. № 1969/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 24.04.2018 р. № 1834/6/99-99-15-02-02-15/ІПК тощо).

Крім того, потрібно враховувати вимоги п.п. 134.1.1 ПКУ. Тут говориться, що ті платники податків, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн., об’єкт оподаткування можуть визначати без коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років).

Це означає, що вперше подавати декларацію з податку на прибуток ви будете тільки за підсумками 2019 року. Тоді ж вам доведеться приймати рішення про необхідність застосовувати податкові різниці (залежно від обсягу дохідності за цей рік).

Якщо обсяг вашого доходу за 2019 рік не перевищить 20 млн грн., тоді вести податковий облік ОЗ вам узагалі не доведеться. А ось якщо річний дохід виявиться більше граничного значення*, тільки тоді для визначення об’єкта оподаткування буде потрібно коригувати фінрезультат, зокрема, на амортизаційну різницю з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Саме в цьому випадку вам знадобиться інформація про вартість ОЗ для нарахування податкової амортизації.

* Або ви розраховуватимете різниці не «примусово», а добровільно, тобто за власним рішенням.

Тепер про те, як учорашньому спрощенцю, що став прибутківцем, визначити податкову вартість ОЗ.

Податківці із цього приводу висловлюються дуже лояльно. Новоспеченим прибутківцям вони рекомендують (102.05 БЗ):

при визначенні балансової вартості ОЗ/НМА для нарахування податкової амортизації орієнтуватися на їх бухгалтерську балансову (залишкову) вартість на дату переходу

Причому в усьому тексті консультації контролери жодного разу не згадали про необхідність виключати з балансової вартості ОЗ/НМА суму дооцінки. Здавалося б, усе чудово і суми переоцінок можна й не виключати.

Проте ми б не стали так уже легко скидати з рахунків вимоги п.п. 138.3.1 ПКУ, який говорить однозначно: для розрахунку податкової амортизації вартість ОЗ і НМА визначають без урахування їх переоцінки (дооцінки, уцінки), проведеної за правилами бухобліку. А отже, по-хорошому бухгалтерську балансову вартість ваших ОЗ добре б очистити від сум минулих переоцінок, що «сидять» у ній.

І тільки якщо ви не з боязкого десятка і готові ризикнути можливими претензіями з боку податківців, тоді беріть за базу для нарахування амортизації бухгалтерську вартість ОЗ без будь-яких коригувань. Але навіть у цьому випадку ми б рекомендували отримати від податківців індивідуальну податкову консультацію на свою адресу.