25.11.2019

Невикористані відпустки: що «згорить», а що ні

Погодьтеся, ситуація, коли працівник не використовує в поточному календарному році відпустки, трапляється досить часто. І тут головне — чітко розуміти, які з відпусток у працівника «згорають» (не переходять на наступний рік), а які накопичуються.

Допоможе вам у цьому таблиця нижче.

Вид відпустки

Можливість перенесення

Щорічні відпустки — основна і додаткові (ст. 4, 6 — 8 Закону про відпустки*):

— додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці;

— додаткова відпустка за особливий характер праці;

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Надають за робочий рік

Терміну давності немає. Невикористані дні відпустки переносяться на 2020 рік

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР

Додаткова соцвідпустка працівникам, що мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 Закону про відпустки).

Надають за календарний рік

Додаткова «чорнобильська» відпустка* особам, віднесеним до 1 і 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII).

Надають за календарний рік

Якщо працівник не реалізував своє право на таку відпустку в поточному календарному році, перенесення її на наступний рік не допускається

Додаткова відпустка окремим категоріям громадян і постраждалим учасникам Революції Гідності* (ст. 162 Закону про відпустки).

Надають за календарний рік

Відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов’язковому порядку, а також за домовленістю сторін (ст. 26 Закону про відпустки)*.

Перші надають окремим категоріям громадян або при настанні певних обставин, другі (відпустки за домовленістю сторін) — на календарний рік

Навчальна відпустка (ст. 13 — 151 Закону про відпустки).

Надають за навчальний рік

Творча відпустка (ст. 16 Закону про відпустки). Надається в періоди і на умовах, прописаних постановою КМУ від 19.01.98 р. № 45

Відпустка для підготовки і участі в змаганнях (ст. 161 Закону про відпустки).

Надається згідно з Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України на відповідний рік відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 01.06.2011 р. № 565

* «Чорнобильська», «бойова», відпустка за свій рахунок, що надається на календарний рік, початок якої припаде на 2019 рік, а закінчення — на 2020 рік, вважатиметься відпусткою, наданою за 2019 рік.