28.11.2019

Лікарняний лист у період простою

Працівник хворів у період простою з вини роботодавця. Чи підлягає оплаті наданий ним лікарняний лист, якщо згідно з наказом роботодавця він у цей час перебував вдома?

Пояснимо, що збентежило нашого читача.

У період простою на підставі рішення роботодавця, зафіксованого в наказі, працівники, можуть або продовжувати відвідувати рідне підприємство, або, як у ситуації, описаній у запитанні, бути відсутніми на робочих місцях (перебувати вдома).

Незалежно від того, коли настала тимчасова непрацездатність: до початку простою чи у період простою, лікарняні листи, які припадають на період простою, оплачують в загальному порядку.

Той факт, що згідно з рішенням роботодавця працівник у період простою перебував удома, тут не має жодного значення.

Наприклад, простій на підприємстві був оголошений з 21.10.2019 р. і триватиме до 31.12.2019 р. Згідно з наданим листком непрацездатності працівник хворів з 5 по 12 листопада 2019 року.

Час простою не з вини працівника з 21 жовтня по 4 листопада, а також з 13 листопада й далі буде оплачено згідно зі ст. 113 КЗпП. Зазначимо, що в загальному випадку час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (окладу). Водночас у колективному договорі (іншому нормативному акті роботодавця) може бути передбачена оплата простою й у більш високому розмірі.

А ось за період з 5 по 12 листопада 2019 року працівникові будуть нараховані лікарняні.