№95

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2019/№ 95 Інші номери журналу ›
  • Страховий стаж Для того щоб правильно обчислити суму виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, необхідно знати страховий стаж працівника. Зазвичай його обчислюють на дату прийняття працівника на роботу і фіксують цю інформацію, наприклад, у його особовій картці в графі «Додаткові відомості». Якщо працівник згодом захворіє, то до вже розрахованого на дату прийняття на роботу стажу просто додають стаж, зароблений за період роботи в цього роботодавця з дати працевлаштування до дня настання страхового випадку. Як же правильно обчислити страховий стаж? Розбираємося!
  • Електронний реєстр листків непрацездатності У загальному випадку підставою для призначення працівникові лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності. Ланцюжок його «життя» такий: (1) заклад охорони здоров’я — (2) працівник — (3) підприємство (комісія із соціального страхування + роботодавець). Але вже з наступного року планується, що в цьому ланцюжкові з’явиться нова ланка, до якої матиме доступ кожен з гравців (1, 2 і 3), а саме електронний реєстр листків непрацездатності. Тож пропонуємо поговорити про це «чудо».
  • «Лікарняна» середньоденна зарплата Скажемо чесно, лікарняні — це та виплата, з якою не дуже-то люблять працювати бухгалтери. Більшою мірою це пов’язано з побоюванням помилитися при розрахунку виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю й отримати згодом штрафний «привіт» від контролерів із ФСС. Ми знаємо і розуміємо проблеми бухгалтера. Тому сьогодні постараємося максимально просто і зрозуміло викласти порядок розрахунку лікарняних.
  • Відчуй різницю — розрахуй лікарняні правильно Що потрібно для того, щоб правильно обчислити суму лікарняних? По-перше, правильно визначити страховий стаж працівника, по-друге, без помилок розрахувати суму середньоденної зарплати. Ці два кроки ми з вами вже пройшли. Ідемо далі. Підкорюємо розрахункові вершини!
  • Коли хворіє сумісник Сьогодні сумісники працюють практично на кожному підприємстві. Тому і запитання щодо призначення та розрахунку їм виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю доволі часті гості на гарячій лінії «Податки та бухгалтерський облік». Відповіді на лікарняно-сумісницькі запитання ви знайдете в цій статті.
  • Як не помилитися в обліково-звітному Для бухгалтера важливо не лише правильно розрахувати суму виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, але й правильно відобразити її в бухгалтерському обліку. Ну, а за нарахуванням ідуть питання оподаткування і відображення лікарняних у трудовій звітності. Вирішити поставлені запитання вам допоможе ця стаття.
  • Працюємо з ФСС Механізм та умови фінансування виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю передбачають необхідність тісної роботи страхувальників-роботодавців з ФСС. Розібратися з ним вам допоможе ця стаття.
  • Помилилися в сумі допомоги? Виправляємося і спимо спокійно «Помиляються всі». Фраза банальна, але правдива. Якісь помилки проходять непомітно (принаймні для гаманця), а якісь можуть призвести до серйозних штрафів. А як бути з помилками в сумі лікарняних? Приховувати (а раптом не знайдуть) чи виправлятися? Звичайно ж, виправлятися! Чому? Зараз усе розповімо.
  • Якщо лікарняний збігся з відпусткою, відрядженням, роботою… Трапитися може всяке, й у тому числі накладки з лікарняним. Працівник може принести листок непрацездатності, відкритий/закритий днем, який він відпрацював. Хвороба може збігтися з днями відпустки або відрядження. Другий лікарняний лист може бути відкритий днем закриття попереднього. Такі «дні-накладки» мають певні особливості в оплаті. Які? Розглянемо їх у цій статті.
  • Лікарняних немає. Візьміть довідку Усі ми чекаємо на перехід до листків непрацездатності в електронному вигляді. АЛЕ виявилося, що електронні лікарняні листи ще не з’явилися, а «паперові» вже почали закінчуватися. У результаті сьогодні окремі установи охорони здоров’я замість лікарняних листів видають довідки, які можна буде згодом обміняти на бажані листки непрацездатності. Що робити бухгалтерові, якщо працівник приніс довідку замість лікарняного? Зараз усе розповімо.
  • Якщо хворів підприємець Підприємець, сплачуючи ЄСВ, має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Про те, на що потрібно звернути увагу, щоб це право стало дійсністю, ми з вами поговоримо в цій статті.
  • «Копійчані» питання, або Виплачуємо лікарняні з каси Підприємство проводить виплати працівникам з каси. Зарплатного проєкту немає. Чому? Причин цьому може бути безліч. Але факт залишається фактом. А отже, підприємству доведеться вирішити питання з копійками при виплаті лікарняних.
  • Лікарняний лист у період простою Працівник хворів у період простою з вини роботодавця. Чи підлягає оплаті наданий ним лікарняний лист, якщо згідно з наказом роботодавця він у цей час перебував вдома?
  • Відмітка про алкогольне сп’яніння Працівника підприємства збила машина. У наданому ним лікарняному листі стоїть відмітка про алкогольне сп’яніння. Чи підлягає оплаті такій лист?
  • Дорогою на роботу Працівник підприємства вранці добирався на роботу на громадському транспорті, маршруткою. На виході з неї посковзнувся на мокрих сходинках і отримав травму. Чи буде така травма виробничою?
  • Ви платили допомогу «за свої». Чи законно? Лист ФСС від 05.09.2019 р. № 1778-04-1
  • Поважні причини «розірвані» вихідними днями Лист ФСС від 08.10.2019 р. № 1993-11-1
  • Календар бухгалтера на грудень 2019 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі