28.11.2019

Дорогою на роботу

Працівник підприємства вранці добирався на роботу на громадському транспорті, маршруткою. На виході з неї посковзнувся на мокрих сходинках і отримав травму. Чи буде така травма виробничою?

В описаній ситуації ми маємо справу з побутовою травмою. Чому не з виробничою? Тому що нещасним випадком, пов’язаним з виробництвом, може бути визнана травма, якщо вона отримана працівником дорогою на роботу або з роботи на транспортному засобі (див. п. 52 Порядку № 337):

— який належить підприємству;

— наданому роботодавцем згідно з укладеним договором з іншим підприємством;

— який належить працівникові, але використовується ним в інтересах підприємства з дозволу або за письмовим дорученням роботодавця або безпосереднього керівника робіт.

А травма, отримана працівником дорогою на роботу або з роботи, якщо він пересувався громадським транспортом, що не належить підприємству і не використовується в його інтересах, розслідується як нещасний випадок невиробничого характеру (п.п. 1 п. 3 Порядку № 270).

Тобто така травма вважається побутовою. І неважливо, протягом якого відрізку часу до початку робочого дня / після його закінчення така травма була отримана.

Підтвердженням тимчасової непрацездатності працівника внаслідок отриманої травми буде листок непрацездатності або довідка (п. 4 Порядку № 270). У них повинно бути зазначено, що причиною непрацездатності є невиробнича травма (у листку непрацездатності — код «5»)

Важливо! Пункт 11 Порядку № 270 зобов’язує роботодавця розслідувати нещасні випадки, що сталися з його працівниками під час руху на роботу / з роботи.

Для розслідування роботодавець протягом доби з дня отримання інформації про нещасний випадок створює спецкомісію, яка й проводитиме розслідування протягом 10 календарних днів з дня, що настає за днем її створення.

Під час розслідування спецкомісія з’ясовує обставини і причини виникнення нещасного випадку. Тут стануть у пригоді листок непрацездатності, а також пояснення потерпілого працівника і свідчення очевидців.

За результатами розслідування комісія складає Акт про нещасний випадок невиробничого характеру за формою НТ (невиробничий травматизм), наведеною в додатку 3 до Порядку № 270. Під час його складання використовують класифікатори подій, через які відбувся нещасний випадок (додаток 4 до Порядку № 270), причин нещасного випадку (додаток 5), місця подій (додаток 6).

А чи можна не проводити розслідування? Фонд соцстраху в листах від 09.01.2009 р. № 04-06/Г-228з-3 і від 07.06.2016 р. № 2.4-46-920 зазначає, що для цілей призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, обов’язкова наявність акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру не передбачена.

Але якщо такого акта не буде, то вже не спецкомісія, а комісія із соцстрахування (далі — соцкомісія) для цілей призначення / відмови в призначенні лікарняних зобов’язана буде сама з’ясувати обставини і причини нещасного випадку.

Загалом, або спецкомісія, або соцкомісія, але хтось усе одно цю роботу повинен буде провести. Тож рекомендуємо все-таки розслідувати нещасні випадки невиробничого характеру згідно з Порядком № 270. Так і вам буде спокійніше, і в Держпраці в разі перевірки дотримання на підприємстві законодавства про охорону праці буде менше запитань.

Листок непрацездатності з невиробничою травмою підлягає оплаті в загальному порядку. Тобто перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець. Допомогу по тимчасовій непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачує ФСС. Здійснює він це починаючи із 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення інвалідності.