28.11.2019

Ви платили допомогу «за свої». Чи законно?

Лист ФСС від 05.09.2019 р. № 1778-04-1

висновок документа

Роботодавець повинен дочекатися фінансування на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності з ФСС, а не виплачувати її за рахунок власних коштів

Факт: сьогодні ФСС затримує фінансування матзабезпечення. Не секрет, що є роботодавці, які приймають рішення виплатити всю суму лікарняних за рахунок власних коштів, а потім намагаються перекинути фінансування, що надійшло зі спецрахунку, на свій поточний рахунок. Чи законні такі дії?

У коментованому листі ФСС наполягає, що незаконні. Обґрунтування такої позиції Фонду доволі просте: механізм відшкодування ФСС страхувальникові витрат, понесених ним на виплату матеріального забезпечення за рахунок власних коштів, чинним законодавством не передбачений. Абзацом 4 ч. 2 ст. 34 Закону № 1105 чітко визначено, що кошти, отримані на окремий спецрахунок, можуть бути використані виключно на виплату застрахованій особі допомоги та сплату ПДФО і ВЗ. Можливість перекидання грошей зі спецрахунку на поточний рахунок роботодавця відсутня.

Як же діяти роботодавцям, які ризикнули і виплатили допомогу «за свої»? Найбезпечніший варіант — після отримання фінансування на спецрахунок повторно зробити виплату допомоги працівникові і сплату податку/внеску, а потім попросити працівника повернути раніше отримані ним кошти у вигляді допомоги до каси або на розрахунковий рахунок підприємства як помилково отримані.