03.10.2019

Коригування розділу II форми № 1ДФ

Порядок виправлення помилок у розділах I і II форми № 1ДФ дещо різниться. Виправляти помилки в розділі II значно простіше. Але не станемо забігати наперед і розглянемо все по порядку.

Алгоритм коригування пояснимо на основі найзатребуванішого підрозділу «Військовий збір».

Отже, ви виявили помилку в розділі II підрозділу «Військовий збір» уже поданого розрахунку за формою № 1ДФ. Порядок ваших дій такий.

Спершу визначаємося зі способом виправлення через «Звітний новий» чи «Уточнюючий» Податковий розрахунок. Відповідну відмітку, що вказує на обраний варіант, ставимо в шапці форми.

Реквізити «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому розрахунку.

Переходимо до розділу II.

У рядку «Військовий збір — виключення****» повторюємо всі графи помилкового рядка з уже поданого розрахунку.

У рядку «Військовий збір» — відображаємо правильну інформацію.

Зазначимо: якщо ви спочатку неправильно визначили суму оподатковуваного доходу, то неправильною буде і сума ПДФО, і сума ВЗ, тобто доведеться виправлятися в обох розділах.

Наведемо приклад коригування даних у розділі II.

Приклад. Працівник у 2 кварталі 2019 року отримав матеріальну допомогу до відпустки в розмірі 5000 грн. У розділі I поданої форми № 1ДФ такий дохід був відображений правильно, а в розділі II сума допомоги була зазначена в загальній сумі нарахованого і виплаченого доходу, проте сума ВЗ, утриманого з такої допомоги (75 грн.), не потрапила до граф «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.): нарахованого/перерахованого». Помилка виявлена у вересні 2019 року.

Оскільки строк для подання форми № 1ДФ за 2 квартал уже закінчився, виправлення помилки здійснюємо через «уточненку».

Припустимо, що загальна сума нарахованого і виплаченого доходу по підприємству за 2 квартал 2019 року становила 95000 грн., з яких до бази оподаткування ВЗ увійшло 50000 грн. (у тому числі й матдопомога 5000 грн.) (ВЗ — 750 грн.). Але підприємство помилково в розділі II зазначило військовий збір у меншій сумі — 675 грн. (без урахування суми ВЗ, утриманого з матдопомоги).

Виправляємо помилку за допомогою форми № 1ДФ за 2 квартал 2019 року з відміткою «Уточнююча».

У рядку «Військовий збір — виключення****» повторюємо всі графи помилкового рядка з уже поданого розрахунку (див. рисунок нижче).

У рядку вище «Військовий збір» — відображаємо правильну інформацію, зазначаючи в колонках «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.): нарахованого/перерахованого» суму ВЗ тепер уже з урахуванням ВЗ із допомоги — 750 грн.