№79

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2019/№ 79 Інші номери журналу ›
  • Помилки в сумі зарплати Розрахунок і нарахування заробітної плати — робота для бухгалтера зі сталевими нервами. Адже результат цієї роботи перебуває під пильним контролем не лише працівників підприємства (напевно, на кожному підприємстві є такі «товариші», які впевнені, що зарплатник їм недонараховує), а й інспекторів праці (ох, ці «трудові» штрафи!). До речі, про штрафи…
  • Якщо зарплату занижено Так. Трапляється й таке. Заклопотався, відволікли, засмикали — і… працівникові нарахована зарплата в меншій сумі. Що робити бухгалтерові в такій ситуації? Звісно ж, донараховувати. Це — єдино правильний вихід. Про те, на що звернути увагу при такому донарахуванні, ми з вами зараз й поговоримо.
  • Зарплату завищено. Шукаємо вихід Продовжуємо тему виправлення зарплатних помилок. На черзі надміру нараховані суми. Відзначимо, що утримати з працівника надміру виплачене вийде не завжди. Про те, хто забороняє і коли можна, ми з вами зараз і поговоримо.
  • Сторнуємо/донараховуємо. Податково-звітні наслідки Бухгалтер розрахував суму, яку потрібно доплатити (суму, яка була помилково нарахована) працівникові. Але на цьому етапі спокій йому лише сниться — йому ще розбиратися з обліково-податковими нюансами. Допоможе в цій нелегкій справі наша стаття.
  • Помилки в пенсійних звітах і формі № Д4 Часом дріб’язкова помилка в пенсійній або ЄСВ-звітності може загрожувати переконливими грошовими штрафами. Виявивши її, бухгалтер повинен чітко знати, як йому діяти. Але перш ніж перейти до окремого, давайте поговоримо про загальне: про види помилок і правила їх виправлення.
  • Таблиця 5. Якщо забули/показали зайве/подали з помилкою Спочатку поява таблиці 5 у тоді ще пенсійній звітності була пов’язана з одним призначенням: реєстрацією застрахованих осіб у системі персоніфікованого обліку. Далі — більше: ускладнення, вдосконалення, обростання графами. Навіщо ж нам зараз згадувати, якою вона була раніше? Тільки для одного — виправити помилки цього «раніше».
  • Помилки в сумових показниках Помилки в сумових показниках у пенсійній і ЄСВ-звітності — дуже каверзні й неприємні «штучки». Адже вони можуть негативно позначитися на розмірі пенсій працівників і страховому стажі. Тому навіть незважаючи на можливість «виклопотати» штраф, виправляти такі помилки потрібно. Про те, як це зробити правильно, ми з вами зараз і поговоримо.
  • Помилки у формі № 1ДФ Незважаючи на те, що порядок заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ залишається практично незмінним зі свого «народження», податківці дуже люблять «нібито уточнювати» свої роз’яснення щодо його заповнення, змінюючи зміст цих «опусів». Тому не дивно, що бухгалтери, плутаючись у таких роз’ясненнях, припускаються помилок. Про способи їх виправлення ми й поговоримо в цій статті. Але спершу з’ясуємо: а чи потрібно виправляти?
  • Виправляємо помилки в розділі I форми № 1ДФ Про способи виправлення помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ ми з вами говорили в попередній статті. Тут же пропонуємо розглянути механізм виправлення. Розпочнемо з розділу I форми № 1ДФ.
  • Коригування розділу II форми № 1ДФ Порядок виправлення помилок у розділах I і II форми № 1ДФ дещо різниться. Виправляти помилки в розділі II значно простіше. Але не станемо забігати наперед і розглянемо все по порядку.
  • Донараховуємо звільненому Трапляються ситуації, коли бухгалтер виявляє, що він забув нарахувати або неправильно розрахував (занизив) суму зарплатного доходу колишньому працівнику. Чи варто виправляти таку помилку? Відповідь на це запитання кожен роботодавець дає сам. Але хочемо попередити, що строку давності за заробітною платою немає. Та й Держпраці любить ворошити старе.
  • Виправив помилку? Перевір хвости! Доволі часто бухгалтери, виправляючи зарплатні помилки минулих періодів, забувають перевірити, а чи не вплинуло таке виправлення на інші виплати? Тому пропонуємо вам розставити контрольні маячки біля тих виплат, які можуть «поплисти» в результаті проведеного коригування.
  • Якщо працівникові помилково виплатили більшу зарплату Бухгалтер помилково нарахував зарплату працівникові в сумі більшій, ніж потрібно. Переплачену суму зарплати працівник повертати не буде. Чи може така помилка якось негативно позначитися на підприємстві? Чи можливі причіпки з боку Держпраці? Чи можуть податківці зняти з підприємства витрати в сумі надміру виплаченої зарплати?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі