14.10.2019

Припиняємо ФОП: алгоритм дій

Уявімо, що перед ФОП постало завдання — припинити свою підприємницьку діяльність. Причини можуть бути різними: від несприятливих змін у законодавстві до банального небажання займатися підприємництвом. Що робити? Куди бігти? Тільки без паніки! Розберемося з процесом припинення ФОП і дамо практичні рекомендації із цього приводу.

За час існування ЄДР* процес припинення ФОП значно спростився. Раніше підприємцеві треба було бігати від держреєстратора до податківців/«пенсійників» і назад. Тепер забіги скоротилися удвічі ☺.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

ФОП втрачає статус підприємця з дати внесення в ЄДР запису «припинено»

Це правило містить ч. 8 ст. 4 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Але чи уміщається припинення ФОП в обіцяний один день? Щоб це зрозуміти, розглянемо увесь процес розреєстрації підприємця детально.

Перевірка інформації про ФОП в ЄДР

Перш ніж почати процедуру припинення, треба перевірити, чи усе в порядку з даними про ФОП в ЄДР. Для чого це треба?

По-перше, щоб порівняти дані паспорта з даними, вказаними в ЄДР. Якщо вони збігаються, то все добре. Якщо ні, то треба внести зміни в ЄДР, а вже потім припинятися. Таке може статися, наприклад, якщо ФОП змінив дані прописки у зв’язку з декомунізацією і не вніс зміни в ЄДР. Розбіжність паспортних даних і даних в Реєстрі для реєстратора означає, що формально «ФОП-запис» і ФОП-заявник — різні особи.

По-друге, якщо ФОП зареєстрований до 01.07.2004 р., запису в ЄДР може і не бути. А немає запису — немає і можливості його виключити. Але це не означає, що ви не є підприємцем. Щоб виправити ситуацію, спершу необхідно буде дані про ФОП внести в Реєстр (подати реєстраторові заяву за формою 13**), а вже потім проводити розреєстрацію.

** Ця та інші держреєстраційні форми затверджені наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Розреєстрація ФОП в ЄДР

Щоб внести запис про припинення ФОП, треба звернутися до державного реєстратора, як правило, через Центр надання адмінпослуг (ЦНАП). Альтернатива — нотаріус.

Подавати документи можна:

— особисто або через представника;

— поштою (у такому разі підписи на заяві повинні засвідчуватися нотаріально);

— в електронному вигляді*** (для цього знадобиться електронний підпис).

*** Див. за посиланням: online.minjust.gov.ua/registration-fiz

Якщо наважитеся звернутися до нотаріуса, врахуйте дві речі:

1) не всі нотаріуси проводять реєстраційні дії відносно ФОП і юридичних осіб;

2) за нотаріальні послуги доведеться заплатити (на відміну від проведення реєстраційної дії у держреєстратора).

Якщо ви подаватимете документи в паперовому вигляді, то знадобляться:

— заява (форма 12);

— оригінал паспорта (якщо пакет документів подає особисто ФОП);

— оригінал (нотаріально засвідчена копія) довіреності (якщо документи подає представник ФОП). Зверніть увагу: якщо дані про вашого представника були внесені в ЄДР, то довіреність не знадобиться.

Після проведення розреєстрації ФОП в ЄДР реєстратор вам видасть повідомлення про внесення в ЄДР запису про припинення підприємницької діяльності.

Як заповнити форму 12? Ось загальні рекомендації:

— заповнювати її необхідно українською мовою;

— можна заповнювати як на комп’ютері, так і від руки (в останньому випадку заповнюємо друкованими літерами);

— паспортні дані заповнюються тільки тоді, коли у вас немає ідентифікаційного коду через релігійні або інші переконання і є відповідна позначка в паспорті.

Подання ліквідаційної звітності

Після внесення запису про припинення в ЄДР договір про визнання звітності з податківцями буде розірвано автоматично. Тобто ліквідаційну звітність доведеться подавати нарочним або поштою. Хоча податківці у своїх роз’ясненнях говорять, що її можна подати і в електронному вигляді (135.02 БЗ).

Загальносистемник. Ліквідаційна декларація про майновий стан і доходи подається за останній період протягом 30 календарних днів з дня розреєстрації в ЄДР (п. 177.11 ПКУ). Наприклад, якщо ФОП закрився 02.10.2019 р., то подати декларацію він повинен до 31.10.2019 р.

Останній звітний період — з дня, що настає за днем попереднього звітного періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому ФОП припинився в ЄДР. У наведеному нами прикладі звітним є період з 01.01.2019 р. по 31.10.2019 р.

У декларації відображаємо тільки доходи, отримані від підприємницької діяльності.

Тип декларації — «Звітна».

Єдинник. ПКУ не передбачає подання ліквідаційної звітності в особливому порядку для платників єдиного податку. Тобто строки подання звітності для спрощенців повинні залишатися незмінними.

Проте податківці роз’яснюють, що і для платників груп 1, 2, і для платників групи 3 строк подання останньої декларації — протягом 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем останнього звітного (податкового) кварталу (лист ДФСУ від 16.03.2018 р. № 1042/М/99-99-13-02-01-14/ІПК, 135.02 БЗ). Наприклад, якщо ФОП-єдинник припинився 02.10.2019 р., то подати звіт йому треба буде до 10.02.2020 р.

Останній звітний період — період, у якому податківці отримали повідомлення про реєстрацію в ЄДР припинення підприємця (п. 294.6 ПКУ).

Для платників єдиного податку груп 1 і 2 — це період перебування на єдиному податку в звітному році.

Для платників групи 3 — квартал, в якому вони розреєструвались в ЄДР.

Тип декларації — «Звітна».

ЄСВ. ФОП подає ліквідаційний Звіт з ЄСВ за себе (форма № Д5) протягом 30 календарних днів з дня внесення запису про припинення в ЄДР (п. 11 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435). У нашому прикладі з ФОП, що припинився 02.10.2019 р., форму № Д5 треба подати не пізніше за 31.10.2019 р.

Останній звітний період — період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня розреєстрації ФОП в ЄДР (ч. 8 ст. 9 «ЄСВшного» Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Так, якщо ФОП припинився 02.10.2019 р., то звітним буде період з січня по жовтень 2019 року.

Тип форми — «Ліквідаційна».

І не забудьте сплатити зобов’язання за усіма податками і зборами за останній звітний період. При цьому врахуйте: ЄСВ у разі припинення треба сплатити за повний місяць, в якому ФОП припинився, адже сплати ЄСВ пропорційно відпрацьованим дням місяця, на жаль, не передбачено ☹. Втім, як і для платників єдиного податку груп 1 і 2.

Банк і електронний підпис

Банк. Після проведення реєстраційної дії варто закрити усі поточні банківські рахунки ФОП.

Основний нормативно-правовий акт тут — Інструкція, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (ср. ). У нашому випадку підставою стане рішення реєстратора про припинення ФОП (п.п. 2 п. 142).

Але не забувайте, що в кожному банку є ще і внутрішні правила. Вимоги до пакету документів для закриття рахунку у різних фінустанов можуть бути різними.

Радимо вам узяти довідку про рух коштів за рахунком за останні три роки. Це може знадобитися при знятті з обліку в податковій.

А що коли не закрити рахунок ФОП перед зняттям з обліку у податківців? У такому разі фіскали інформують банки про припинення ФОП: повідомляють дату і номер відповідного запису в ЄДР, а також дату зняття зі свого обліку (п.п. 7 п. 11.18 Порядку № 1588****).

**** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Але на практиці податківці досить часто просять ФОП самостійно закрити усі рахунки у банках.

Електронний підпис. Якщо у ФОП був оформлений електронний підпис і він подавав звітність в електронному вигляді, то такий підпис скасовувати не обов’язково. Він у будь-якому випадку втратить свою чинність після закінчення терміну дії сертифіката ключа.

До того ж безкоштовні ключі ДПС для ФОП генеруються як для фізичної особи.

Якщо ж все-таки захочете анулювати електронний підпис, то треба буде звернутися туди, де він був згенерований, — до кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (раніше — акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК)).

Зняття з обліку в податковій

ФОП перебуває на обліку в податковій як платник:

1) податків і зборів;

2) ЄСВ.

При цьому після зняття з обліку ФОП як платника податків і зборів він залишається на обліку як звичайна фізична особа. Просто з позначкою про отримання доходу від підприємницької діяльності (п.п. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

Проте, як тільки податківці дізнаються з ЄДР про припинення ФОП, то нарахування податків і зборів за періоди після розреєстрації припиняється. ЄСВ теж перестає нараховуватися. Причому незалежно від того, зняли фіскали з обліку підприємця як платника ЄСВ чи ні.

Процедура зняття з обліку залежно від статусу платника має свої особливості.

Платник податків і зборів. Зняття з обліку ФОП як платника податків і зборів відбувається на підставі інформації, отриманої податківцями при внесенні запису в ЄДР.

Дата зняття з обліку — дата внесення запису «припинено» в ЄДР (п.п. 3 п. 11.18 Порядку № 1588).

ФОП — єдинник? У такому разі податківці повинні анулювати реєстрацію платником єдиного податку самі. Дата анулювання — дата отримання фіскалами інформації з ЄДР про припинення ФОП. Про це говорить п.п. 2 п. 299.10 ПКУ. Але іноді податківці вимагають додатково подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою про припинення підприємця.

Незважаючи на те що ФОП в цьому випадку знімають з обліку одразу, податківці можуть призначити перевірку (п.п. 78.1.7 ПКУ). Період, що перевіряється: останні 1095 днів з моменту припинення підприємця (виходячи з п. 102.1 ПКУ).

ЄСВ. Як платник ЄСВ підприємець знімається з обліку після проведення перевірки (абзац сьомий ч. 1 ст. 5 Закону № 2464). Строків давності для перевірок з ЄСВ не встановлено. Якщо ФОП зареєстрований до 01.01.2011 р. і раніше перевірки не проводилися, то податківці перевірятимуть з цієї дати (саме тоді адміністрування ЄСВ було передане фіскалам).

Зверніть увагу: строки для узяття ФОП на перевірку не встановлені (136.03 БЗ). Тому після внесення запису в ЄДР про припинення і подання ліквідаційної звітності можна чекати довго. Особливо враховуючи завантаженість перевіряючих. Але це може зіграти на руку, оскільки за загальним правилом тут діють строки давності в 1095 днів (ст. 102 ПКУ). Якщо ці строки спливли, то донарахувань за минулий період фіскали провести не зможуть.

Звичайно, прискорення може знадобитися. Наприклад, якщо ви захочете знову зареєструватися ФОП і стати єдинником. Борг, що може недоречно з'явитися, створить проблеми спрощенцю. Або ж хочете поїхати за кордон на ПМП. Якщо треба прискоритися, то можна подати лист з проханням провести позапланову документальну перевірку у зв’язку з припиненням ФОП. Хоча не усі управління податкової на практиці такі листи приймають.

Також врахуйте: податкова після зняття з обліку ФОП ніяких документів не видає. Проконтролювати процес зняття з обліку в податковій можна:

а) через ЄДР за посиланням: usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch;

б) через ресурси податківців:

— для платників податків і зборів — за посиланням cabinet.tax.gov.ua/registers/registration;

— для платників єдиного податку — за посиланням cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod.

Що ж, основними моментами припинення підприємницького статусу пробіглися.

Тепер вашій увазі пропонуємо невелику схему (див. рисунок нижче), в якій ми звели увесь цей процес воєдино.

Припинення ФОП: основні етапи

висновки

  • Реєстраційні дії проводяться як держреєстратором, так і деякими нотаріусами.
  • Перед походом до реєстраційної служби (до нотаріуса) перевірте дані про ФОП в ЄДР.
  • Заяву за формою 12 можна відправити поштою, заздалегідь засвідчивши свій підпис на ній нотаріально.
  • Після розреєстрації ФОП в ЄДР треба подати ліквідаційну звітність і розрахуватися за усіма податками і зборами.