14.10.2019

Підприємцю! Пам’ятай про нові ЄСВ-рахунки!

Є в нашій країні така гра — змінювати рахунки для сплати податків та зборів. Сьогодні пропонуємо вам поговорити про рахунки для сплати квартальних внесків з ЄСВ. Особлива увага — тим, хто платить ЄСВ через касу банку.

Що сталося? З 1 жовтня 2019 року розпочали діяти нові небюджетні рахунки 3719 для сплати сум ЄСВ і фінансових санкцій за стандартом IBAN.

Важливо! Ці рахунки відкриті на ім’я територіальних органів Державної податкової служби України.

Таким чином, при формуванні платіжки особливу увагу звертаємо на

(1) назву і код ЄДРПОУ отримувача платежу (не фіскальна, а податкова служба) та

(2) правильність написання рахунку (повинен складатися з 29 буквено-цифрових символів).

Реєстри нових рахунків для сплати ЄСВ можна знайти на офіційному сайті ДПСУ (шлях для пошуку: «Головна → ДОВІДНИКИ, РЕЄСТРИ, ПЕРЕЛІКИ → РЕЄСТРИ → Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску (з 01.10.2019)»).

Що стосується заповнення поля «Призначення платежу», то тут без змін.

А як бути, якщо гроші відправили на старі реквізити?

Майте на увазі:

кошти, сплачені на старі рахунки, НЕ зараховуватимуться. Казначейство їх поверне як нез’ясовані надходження

Тому якщо ви або ваші знайомі підприємці в жовтні сплатили (у тому числі готівкою через каси банків або відділення зв’язку) квартальні суми ЄСВ, перевірте ще раз, чи надійшли вони до лицьової картки.

Якщо реквізити платежу були зазначені неправильно, є ще час усе виправити!

Нагадаємо, що ФОП (як загальносистемники, так і єдиноподатники) перераховують внесок поквартально — до 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, за який сплачується ЄСВ (див. абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Причому якщо останній день строку сплати припадає на вихідний або святковий/неробочий день (що й сталося в жовтні), граничним строком сплати вважається перший робочий день, що настає за таким вихідним або святковим/неробочим (п. 11 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449).

Тобто

сплата ЄСВ за 3 квартал 2019 року має бути проведена не пізніше 21 жовтня 2019 року

За кожен місяць кварталу ЄСВ має бути не менше мінімального страхового внеску. Тобто за 3 квартал 2019 року слід сплатити не менше 2754,18 грн.

Нагадуємо: для платника несплата (несвоєчасна сплата) ЄСВ може обернутися:

— штрафом у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум;

— нарахуванням пені в розмірі 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу.

Детальніше про правила роботи підприємців на загальній і спрощеній системах оподаткування, особливості оподаткування, облік ними доходів і витрат, декларування, відповідальність і порядок здійснення розрахунків читайте в найближчому спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік».