28.10.2019

Медзаклад реорганізований у КНП: визначаємо базовий місяць для індексації*

У листопаді 2018 року медзаклад був реорганізований у комунальне некомерційне підприємство (КНП). Із січня 2019 року в КНПбула встановлена своя система оплати праці (до цього оплату праці працівникам здійснювали за ЄТС). Як індексувати зарплату працівникам КНП? Чи потрібно було в січні визначати індексацію-різницю, якщо розмір зарплатного підвищення був менше суми індексації, що складається в січні?

* Див. також статтю «Індексація: розвіюємо міфи» цього номера.

Медреформа і реорганізація деяких медзакладів у КНП породжують чимало запитань. Цього разу поговоримо про індексацію зарплати працівників КНП. Але перш ніж відповісти на це запитання, потрібно розібратися з тим, як оплачують працю медпрацівників після реорганізації медзакладів у КНП.

Оплата праці після реорганізації

Після реорганізації КНП не є бюджетними установами. Вони отримали більшу свободу в питаннях оплати праці своїх працівників, ніж бюджетні організації. Так, у КНП умови оплати праці визначаються з урахуванням ст. 97 КЗпП і ст. 15 Закону про оплату праці, а саме

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами

Тобто КНП самі в колективному договорі визначають умови оплати праці (див. лист Мінфіну від 22.12.2018 р. № 07050-02-3/34555).

При цьому законодавством не заборонено їм застосовувати порядок оплати праці, установлений Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Таким чином, можна виокремити 2 варіанти умов оплати праці в КНП.

Варіант 1

КНП застосовує норми та гарантії з оплати праці, визначені Умовами № 308/519

При цьому варіанті розміри окладів, а також надбавок, доплат, премій та інших трудових виплат будуть такими ж, як і в бюджетних медичних закладах.

Варіант 2

КНП установлює в колдоговорі свої

норми та умови з оплати праці

У цьому випадку перелік виплат може бути таким же, як і в Умовах № 308/519 (повністю або частково), але розміри окладів, надбавок, доплат тощо, а також умови для їх виплати будуть іншими.

Так можуть бути передбачені свої (особливі) зарплатні виплати (наприклад, виплата, що враховує кількість чинних підписаних декларацій з урахуванням віку пацієнтів).

Інакше кажучи, трудовий колектив (у тому числі діючи в особі первинної профспілкової організації) має право впливати на питання регулювання оплати праці і безпосередньо структури оплати праці шляхом ведення соціального діалогу та укладення колективного договору (див. лист МОЗ від 27.11.2018 р. № 10.1-13/3591/31471).

Тобто все в руках КНП. Головне — забезпечити оплату праці не нижче мінімальної зарплати (у 2019 році в місячному розмірі — 4073 грн., у погодинному — 25,13 грн.) та інші соціальні гарантії, передбачені законом.

Зверніть увагу: якщо після реорганізації бюджетного закладу в КНП новий колективний договір і Положення про оплату праці не затверджені, то діє попередній колективний договір, який був затверджений з урахуванням норм та гарантій, передбачених Умовами № 308/519. Тобто розміри та умови оплати праці визначаються як у бюджетних медзакладів.

Індексація зарплати працівників КНП

Як ми з’ясували, КНП можуть формувати оплату праці:

— орієнтуючись на ЄТС (наприклад, якщо у колективному договорі всі умови оплати праці повторюють норми та гарантії, передбачені Умовами № 308/519, чи якщо нові документи про оплату праці ще не ухвалені);

або

— згідно з новим затвердженим колективним договором і новим Положенням про оплату праці. При цьому їх норми та встановлені ними гарантії можуть повністю або частково відрізнятися від Умов № 308/519.

Залежно від того, як відбувається оплата праці в КНП, індексація заробітної плати відрізнятиметься. Розглянемо залежно від обраного КНП варіанта.

Оплата за ЄТС. Тут усе просто. Якщо КНП при затвердженні нового колективного договору і нового Положення про оплату праці встановлена прив’язка до посадового окладу (тарифної ставки) за ЄТС, то базовим місяцем для індексації заробітної плати своїх працівників буде січень 2019 року — місяць, коли було підвищено оклади працівникам з оплатою за ЄТС.

Уперше право на індексацію зарплати таких працівників у 2019 році виникло в липні.

Коефіцієнт індексації становив 3,1 %, а сума індексації — 62,22 грн. (2007 грн. х 3,1 %). Такий же коефіцієнт і сума індексації зберігаються в серпні — листопаді 2019 року.

Оплата по-новому. У КНП підписаний новий колдоговір і нове Положення про оплату праці, в якому встановили посадові оклади без прив’язки до ЄТС.

Пунктом 5 Порядку № 1078 передбачено, що працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції здійснюється в порядку, визначеному в колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» і положеннями цього Порядку.

У цій ситуації при індексації зарплати орієнтуйтеся на місяць останнього підвищення (встановлення) окладу згідно з новими оплатними документами.

Так, якщо Положення про оплату праці КНП затверджено в січні 2019 року, то й базовим місяцем у цілях індексації зарплати буде січень.

Для базового січня 2019 року уперше право на індексацію виникло в липні 2019 року (коефіцієнт 3,1 %, сума — 62,22 грн.).

Відзначимо, що КНП, як і комерційні підприємства, самі мають право приймати рішення про підвищення окладів своїм працівникам.

Тобто, на відміну від бюджетних установ, організацій, закладів, для них базовий місяць може змінюватися частіше.

А саме коли будуть підвищені посадові оклади — тоді й буде новий базовий місяць.