28.10.2019

Працівник-новачок: там хворіє, тут працює

Підприємство уклало з працівником трудовий договір. Подало Повідомлення податківцям. Після того, як працівник відпрацював тиждень, з’ясувалося, що з попереднього місця роботи він звільнився за власним бажанням у період хвороби і лікарняний лист досі не закритий. Чи не порушило підприємство трудове законодавство, прийнявши працівника на роботу в період хвороби? Як бути з оплатою відпрацьованих днів, якщо згідно з лікарняним листом працівник у цей час був непрацездатним? (м. Чернігів)

Перше, що хочеться порадити в описаній ситуації, — без паніки. Обидва роботодавці не порушили трудове законодавство.

Розпочнемо з попереднього роботодавця. КЗпП не містить заборони на звільнення працівника в період його хвороби за власним бажанням (ст. 38 КЗпП). Тому за наявності заяви про звільнення роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником, який перебуває на лікарняному, якщо заздалегідь обумовлена дата звільнення припадає на такий період. Що і зробив попередній роботодавець.

З боку підприємства, яке працевлаштувало працівника, теж жодних порушень немає. З працівником укладений трудовий договір, подано Повідомлення про прийняття на роботу і він приступив до роботи. Отже, такому працівникові має бути нарахована зарплата за відпрацьовані дні у звичайному порядку.

Переходимо до питання з лікарняним листом. Він був відкритий у період, коли працівник перебував у трудових відносинах із попереднім роботодавцем. А отже, у такого роботодавця виникає обов’язок оплатити лікарняний лист незалежно від факту звільнення працівника. Адже п. 1 ст. 19 Закону № 1105* встановлено, що право на допомогу виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування і день звільнення), якщо інше не передбачене законом. При цьому виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, в загальному випадку, починаючи з шостого дня непрацездатності за увесь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності, незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку і розмірах, установлених законодавством (ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Таким чином, після закриття лікарняного листа вже колишній працівник повинен передати його попередньому роботодавцеві для оплати. І ось тут разом із листком непрацездатності колишній роботодавець може отримати в навантаження неприємності. Пояснимо.

На період тимчасової непрацездатності працівникові надається лікарняний лист, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю. Працівник не скористався своїм правом перебувати на лікарняному, а приступив до роботи у нового роботодавця, тим самим порушивши режим, установлений лікарем. Отже,

допомогу по тимчасовій непрацездатності має бути виплачено тільки за дні фактичного перебування на лікарняному (див. ч. 2 ст. 23 Закону № 1105)

За дні хвороби, що збіглися з періодом роботи на новому місці, лікарняні працівникові виплачуватися не повинні.

Тому якщо ви дізналися про таку непогодженість з лікарняними, то зробіть хорошу справу: поговоріть із працівником і попросіть його повідомити попереднього роботодавця про те, що лікарняний лист треба оплатити до дати виходу на роботу до нового роботодавця. Це допоможе уникнути можливих проблем із ФСС.

Ну, а на майбутнє, візьміть на замітку, що є і такі цікаві ситуації з працівниками, звільненими на лікарняному. Тобто приймаючи від них листок непрацездатності на оплату, не зайвим буде поцікавитися, чи не працював він у період хвороби.