05.09.2019

Перевізник відшкодував збитки? Сплати єдиний податок!

Лист ДФСУ від 16.08.2019 р. № 3850/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

висновок документа

Сума компенсації вартості завданих збитків від втрати вантажу, що отримана експедитором-єдинником від перевізника і перераховується замовникові, включається до доходу експедитора та оподатковується єдиним податком (ЄП)

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок оподаткування в такій ситуації. Підприємство — платник ЄП третьої групи, яке надає послуги з транспортного експедирування із залученням третіх осіб (перевізників, експедиторів), у зв’язку із втратою вантажу отримало від замовника претензію і виставило її перевізникові. Суму компенсації шкоди, отриману від перевізника, підприємство перерахувало замовникові. Тому підприємство-експедитор вважає, що кошти, отримані від перевізника як відшкодування збитку, є транзитними і ЄП оподатковуватися не повинні. Але фіскали, як бачите, таку позицію платника не підтримали.

У листі вони зазначили, що відповідальність за порушення договору транспортного експедирування несе експедитор, навіть у тому випадку, якщо до виконання обов’язків він залучає третю особу (ст. 932 ЦКУ). А суми коштів, які компенсує експедиторові перевізник, отримані в межах взаємовідносин між цими особами згідно з укладеним між ними договором. Отже, перевізник по суті компенсує вже збитки експедитора, а не збитки замовника. Тому з метою оподаткування ЄП компенсацію, отриману від перевізника, і відшкодування збитків, перераховане замовникові, фіскали розглядають окремо.

Витрати, понесені єдинником, при визначенні оподатковуваного доходу, як відомо, не враховуються. Тому сума відшкодування, перерахованого замовникові, жодного впливу на об’єкт оподаткування не здійснить. А ось отримана від перевізника компенсація шкоди, на думку податківців, в оподатковуваний ЄП дохід цілком уписується.

Обґрунтування в них просте. Доходом єдинника-третьогрупника є будь-який дохід, отриманий у грошовій формі (готівковій чи безготівковій), матеріальній і нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). А дохід для третьогрупників-підприємств визначається на підставі даних бухгалтерського обліку (п. 292.13 ПКУ). Оскільки в бухобліку суми відшкодування збитків і компенсацій відображають у складі інших операційних доходів (п. 7 П(С)БО 15 «Дохід») за кредитом субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки», то і ЄП цю суму потрібно оподаткувати.

Ми з такими висновками податківців не згодні. Адже жодного доходу на суму отриманого від перевізника відшкодування в бухобліку підприємства-експедитора не виникне. Ці транзитні кошти в нього відобразяться тільки за рахунками взаєморозрахунків (Дт 685 — Кт 374 — виставили претензію перевізникові, Дт 311 — Кт 685 — при надходженні компенсації від перевізника, Дт 374 — Кт 311 — при перерахуванні її замовникові). Та й посередницькі правила з п. 292.4 ПКУ тут, за ідеєю, теж повинні працювати. Адже логіка цієї норми в тому, що оподаткуванню в посередника підлягає тільки його дохід, а транзитні кошти проходять повз ЄП-оподаткування. Хоча податківці, звичайно, можуть чіплятися до формулювання п. 292.4 ПКУ і сказати, що він застосовується тільки «у разі надання послуг, виконання робіт». А на суму компенсації шкоди жодних послуг/робіт ніхто не надає і не виконує. Але навіть якщо так, ЄП-доходу все одно немає, оскільки за бухправилами для посередника компенсація збитків, що перераховується замовникові, — це не дохід. Бухгалтерський дохід на суму отриманого відшкодування виникне в замовника. І тільки в нього (замовника), якщо він є платником ЄП, на цю суму виникне оподатковуваний дохід.