23.09.2019

Під прицілом безоплатні товари для нерезидента

За матеріалами категорії 102.18 Бази знань

висновок документа

Подарунки на користь нерезидента оподатковуються податком з доходів нерезидента:

— благодійні — як внески і пожертвування за п.п. «ї» п.п. 141.4.1 ПКУ;

— інші безоплатні передачі товарів, послуг, ОЗ — як інші доходи за п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ

Згідно з п.п. 141.4.2 ПКУ резидент, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату доходу (якщо це не виручка) з джерелом походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), повинен утримати податок з таких доходів, зазначених у п.п. 141.4.1 ПКУ, за ставкою у розмірі 15 % від їх суми та за їх рахунок. Податок сплачують до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країною нерезидента.

Визначення таких доходів із джерелом походження з України наведено в п.п. 14.1.54 ПКУ. По суті, до них зараховані й подарунки. Проте для цілей податку на прибуток резидентам, що виплачують на користь нерезидентів дохід, слід все-таки орієнтуватися на перелік доходів із джерелом походження з України, конкретизований у п.п. 141.4.1 ПКУ. Так-от, у частині подарунків там окремо названі доходи у вигляді благодійних внесків або пожертвувань на користь нерезидента (п.п. «ї» п.п. 141.4.1 ПКУ).

Не сперечаємося: якщо товари, послуги, ОЗ за первинкою проходять як благодійні внески або пожертвування на користь нерезидента (з джерелом походження з України), то вони потрапляють під дохід, що підлягає оподаткуванню податком на доходи нерезидента.

Але часто українські підприємства безоплатно надають закордонним контрагентам рекламні зразки своєї продукції. Причому такі зразки-рекламники товару хоча й передаються безоплатно нерезиденту, (!) але абсолютно не в цілях благодійності або пожертвування. А раз безоплатність не оформлена у вигляді благодійності/пожертвувань, то для прибуткових цілей це не доходи нерезидента, тобто податок на репатріацію утримувати не потрібно.

Щоправда, є ще безрозмірний п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ з іншими доходами від провадження господарської діяльності на території України, до яких, на перший погляд, можуть належати й доходи у вигляді безоплатно отриманих нерезидентом товарів.

Проте якщо розібратися, то під оподатковувані доходи нерезидента безоплатно отримані зразки товарів не підпадають. Річ у тому, що не дотримується ще одна умова — доходи мають бути отримані від провадження господарської діяльності нерезидента на території України. А отримання нерезидентом безоплатних зразків товару з України навряд чи можна вважати результатом його госпдіяльності. Тому безоплатна передача зразків товару нерезиденту не підлягає оподаткуванню податком на репатріацію. Аналогічну позицію в частині подарунків займають і суди (див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від від 28.05.2019 р. у справі № 640/19451/18 // http://reyestr.court.gov.ua/Review/82046652).

Проте, як бачимо, податківці пішли іншим шляхом, записавши всі інші випадки безоплатних передач товарів, послуг або ОЗ до складу інших доходів нерезидента, і вимагають сплачувати податок.

Тому якщо все-таки хочете себе напевно убезпечити і з країною вашого контрагента-нерезидента є міжнародний договір із пунктом про те, що інші доходи оподатковуються в країні їх отримувача, то краще отримати від нерезидента довідку (п. 103.4 ПКУ).