26.09.2019

Повернення ОЗ/МНМА: облікові особливості в покупця

Часто приховані дефекти і несправності у свіжопридбаному об’єкті необоротних активів вдається виявити тільки в процесі його експлуатації. Згідно із законом у такому разі покупець може повернути неякісну покупку протягом гарантійного строку або іншого розумного строку, але в межах двох років. Для продавця наслідки такого повернення повністю вкладаються в описані нами раніше правила обліку повернення товарів*. А ось покупець зіткнеться тут із деякими особливостями. Якраз про них ми вам зараз і розповімо.

* Звичайно, якщо не йдеться про продаж основних засобів, що були в продавця в експлуатації. Але це окремий випадок, який ми сьогодні не розглядаємо.

Припустимо, ви вирішили розірвати договір із постачальником і повернути йому несправний об’єкт ОЗ/МНМА, а він, зі свого боку, повертає вам усю вартість покупки. Але перчинка цієї ситуації в тому, що між придбанням об’єкта ОЗ/МНМА і його поверненням міг пройти достатньо тривалий час. Протягом цього часу ви встигли ввести об’єкт в експлуатацію і нарахувати деяку суму амортизації його вартості. І ось тут виникає запитання: як бути з відображеними за період експлуатації амортизаційними витратами?

Бухгалтерський облік

Прямої відповіді на запитання, що робити з амортизацією в описаному випадку, ні в П(С)БО 7, ні в П(С)БО 16 ви не знайдете. Тому нам із вами залишається доходити своїх висновків, спираючись на наявні норми.

Отже, після придбання об’єкта ОЗ/МНМА підприємство, напевно, нараховувало амортизацію:

за ОЗ — з місяця, що настає за місяцем введення об’єкта в експлуатацію (п. 29 П(С)БО 7);

за МНМА — у першому місяці використання в розмірі 50 % або 100 % (п. 27 П(С)БО 7).

При цьому нараховану суму амортизації ви відносили до складу відповідних витрат залежно від місця використання ОЗ/МНМА.

Зверніть увагу: на момент введення в експлуатацію об’єктів необоротних активів, а також їх подальшої експлуатації підприємство суворо дотримувалося вимог бухстандартів. Тому

нарахована за період використання ОЗ/МНМА амортизація потрапила до складу бухвитрат абсолютно обґрунтовано

Ну а раз у минулих періодах ви не припустилися жодної помилки, то і сторнувати амортизаційні витрати не потрібно.

Щоправда, в періоді повернення ОЗ/МНМА (одночасно зі списанням суми зносу) вам доведеться компенсувати нараховані раніше витрати доходами звітного періоду. Для цього всього лише потрібно визнати в сумі накопиченої амортизації інші операційні доходи (Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності»).

І ще один момент. Якщо до первісної вартості об’єкта ОЗ потрапили, крім власне вартості витрати на транспортування, монтаж і налаштування обладнання, то частину амортизації, що припадає на них, компенсувати доходами не потрібно. Навпаки, частину таких витрат, що залишилася незамортизованою, при поверненні ОЗ/МНМА списують до складу інших витрат (Дт 976 «Списання необоротних активів» — Кт 10 «Основні засоби»).

Податок на прибуток

Малодохідники. Податковоприбутковий облік підприємств з обсягом доходів до 20 млн грн. підпорядковується бухобліковим правилам. Тому в них усе просто: визнаний дохід (у сумі амортизації) збільшує бухфінрезультат (об’єкт оподаткування), і жодних податкових різниць (ні в ОЗ, ні в МНМА-випадку).

Високодохідники*. Тут усе залежатиме від того, що ви повертаєте: об’єкт ОЗ чи МНМА.

* Це стосується і малодохідників-добровольців.

Не секрет, що МНМА в податковому обліку не є ОЗ і «амортизаційні» різниці за ними не розраховують (див. лист ДФСУ від 01.08.2019 р. № 3607/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, 102.05 БЗ). Тому тут, зазвичай, усе теж на образ і подобу з бухобліком: доходи, які компенсують амортизаційні витрати, збільшують фінрезультат до оподаткування. Єдине, не забувайте й про різниці з п.п. 140.5.4 ПКУ. (див. с. 4).

Ну і нарешті, якщо йдеться про повернення високодохідником об’єкта ОЗ, дотримуйтеся таких податкових правил:

(1) податкову амортизацію, яка нарахована після введення об’єкта ОЗ в експлуатацію і взяла участь у формуванні фінрезультату минулих періодів, при поверненні коригувати не потрібно. Аргументи ті ж, що і з бухгалтерською амортизацією: на той момент її нарахування не суперечило вимогам ПКУ і помилкою підприємства не є. Це означає, що подавати уточнюючу декларацію з податку на прибуток і коригувати показники ряд. 1.1.1 і 1.2.1 додатка РІ не доведеться. Тим паче, що

(2) дохід в амортизаційній сумі (її частині — за наявності додаткових витрат), нарахований у бухобліку в періоді повернення об’єкта ОЗ постачальникові, збільшує об’єкт оподаткування податком на прибуток;

(3) прибутківці-річники, які встигли купити і повернути об’єкт ОЗ у межах одного річного податкового періоду, не можуть згортати амортизаційні різниці і дохід, нарахований при поверненні об’єкта ОЗ. Простіше кажучи, в річній декларації платника-річника потрібно показати окремо амортизаційні різниці в додатку РІ, окремо визнаний дохід (у складі загального фінрезультату);

(4) при поверненні ОЗ, на наш погляд, потрібно показати і продажну різницю з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Це, до речі, дозволить вам зменшити об’єкт оподаткування на різницю між бухгалтерською і податковою амортизацією, яка свого часу не потрапила до складу витрат**. Причому,

** У результаті коригування на амортизаційну різницю об’єкт оподаткування зменшується на податкову амортизацію, яка в загальному випадку менша за бухгалтерську.

якщо до первісної вартості ОЗ потрапили інші витрати (на транспортування, монтаж тощо), то в розрахунку різниці бере участь залишкова вартість об’єкта з урахуванням таких додаткових витрат

(5) якщо при купівлі об’єкта ОЗ/МНМА в нерезидентів з Переліку № 1045 та Переліку № 480 або неприбуткових організацій у вас виникла податкова різниця з п.п. 140.5.4 ПКУ, то її потрібно відкоригувати (див. с. 4).

ПДВ

Тут ситуація в принципі та сама, що й при поверненні товарів. У зв’язку з поверненням об’єкта ОЗ/МНМА покупцеві слід відкоригувати суму відображеного раніше податкового кредиту (ПК) з ПДВ. Таке коригування проводять на дату першої події: на дату повернення ОЗ/МНМА або на дату повернення грошових коштів за нього. Водночас пам’ятайте, що коли йдеться про повернення товарів з подальшим поверненням постачальником грошових коштів, податківці наполягають на оформленні РК за датою завершальної події, тобто повернення грошових коштів (див. 101.04 БЗ) (подробиці коригування читайте на с. 6). Проте пам’ятайте: покупець зобов’язаний зменшити ПК уже в періоді першої події, не чекаючи отримання РК від продавця і незалежно від періоду його реєстрації.

Приклад. Підприємство придбало верстат вартістю 42000 грн. (у тому числі ПДВ 20 %7000 грн.) та об’єкт МНМА (принтер) вартістю 3174 грн. (у тому числі ПДВ 20 %529 грн.). Витрати на монтаж і налаштування обладнання становили 2400 грн. (у тому числі ПДВ 20 %400 грн.). У результаті первісна вартість обладнання37000 грн.

Обидва об’єкти введені в експлуатацію. Надалі через істотні дефекти, які призвели до поломки, об’єкти МНМА і ОЗ повернено продавцеві, який перерахував покупцеві грошові кошти за них у повній сумі.

Сума нарахованої амортизації за час експлуатації обладнання — 1850 грн. (у тому числі амортизація вартості обладнання без витрат на його монтаж і налаштування — 1750 грн. (35000 : 37000 х 1850)).

За МНМА амортизацію нараховували методом 100 % у першому місяці використання.

Облік повернення ОЗ та МНМА постачальникові

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

Повернення об’єкта ОЗ постачальникові

1

Списано суму нарахованої амортизації при поверненні обладнання

131

104

1850

2

Повернено обладнання продавцеві*:

— списано залишкову вартість об’єкта ОЗ (без урахування витрат на монтаж і налаштування обладнання)

377

104

33250

— нараховано дохід у сумі раніше нарахованої амортизації (без урахування суми амортизації додаткових витрат на монтаж і налаштування)

377

719

1750

— списано залишкову вартість об’єкта ОЗ (у частині витрат на встановлення і налаштування обладнання)

976

104

1900

* При розрахунку продажно-ліквідаційної різниці за пп. 138.1 і 138.2 ПКУ підприємство збільшує фінрезультат на бухгалтерську залишкову вартість об’єкта ОЗ на момент його повернення (з урахуванням додаткових витрат на монтаж і налаштування) і зменшує на податкову.

3

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ (методом «сторно»)

641/ПДВ

377

7000

4

Отримано гроші за обладнання від продавця

311

377

42000

Повернення МНМА постачальникові

1

Списано суму амортизації, нарахованої при введенні МНМА в експлуатацію

132

112

2645

2

Повернено МНМА продавцеві (у зв’язку з раніше нарахованою амортизацією визнано доходи)

377

719*

2645

* Якби амортизацію за МНМА нараховували, наприклад, методом 50 % на 50 % (тобто встигли б нарахувати тільки в сумі 1322,50 грн.), то при поверненні зробили б такі записи:

Дт 132Кт 112 — 1322,50 грн. (списання нарахованої амортизації);

Дт 377Кт 112 — 1322,50 грн. (списання залишкової вартості);

Дт 377Кт 719 — 1322,50 грн. (нараховано дохід у сумі раніше нарахованої амортизації).

3

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ (у періоді повернення принтера) (методом «сторно»)

641/ПДВ

377

529

4

Отримано гроші за МНМА від продавця

311

377

3174