27.04.2020

Як зменшити податок на нерухомість за березень: поради їхні та наші

Поціновувачі армійського гумору добре знають, що не варто стрімголов виконувати будь-який наказ, адже невдовзі надійде інший, який скасує попередній. Те ж саме сталося нещодавно зі звільненням від податку на нерухоме майно: спочатку його дали на два місяці, а потім один забрали*… Одним словом, у виграші залишилися ті, хто не поспішав уточнюватися, а розсудливо чекав, поки все проясниться. І ось цей час настав.

* Детальніше про це — у «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 2.

Податківці в БЗ 106.07 нарешті роз’яснили, як заповнити розд. I «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухомість:

— значення показників гр. 1 — 14, 21 — 23 перенести за даними декларації за 2020 рік;

— гр. 15, 19 та 20 зменшити на суму податкових зобов’язань пропорційну одному місяцю I кварталу 2020 року (березень 2020 року є третім місяцем I кварталу);

— гр. 16 — 18 не заповнювати

Роз’яснення доволі скупе, тож розшифруємо, що саме радять вони і як це бачимо ми.

Гр. 9 — 12 (кількість місяців). Вони: проставити у кожному з кварталів по 3 місяці, як і у звітній річній декларації. Ми: у гр. 9 зазначаємо 2, оскільки саме стільки місяців у І кварталі ваша нежитлова нерухомість була об’єктом оподаткування, у гр. 10 — 12 — проставляємо 3.

Гр. 15 (річна сума податку). Вони: замість розрахунку за формулою, наведеною у примітці 11 до додатка 2 (гр. 8 (площа) х к. 13 (ставка) х к. 14 (розмір мінзарплати)), зменшити цей показник на суму податку, що припадає на березень. Ми: пропонуємо скористатися наведеною формулою без змін, оскільки вона не містить застереження щодо кількості місяців перебування нерухомого майна у власності. Тобто навіть для об’єкта, придбаного посеред року, тут має стояти саме річна сума податку.

Гр. 19, 20 (відповідно сума податку до сплати і сума авансового внеску за І квартал). Вони: заповнювати, як і гр. 15 (див. вище). Ми: показники цих граф обчислюємо за відповідними формулами з приміток 15 і 16 до додатка 2, які враховують кількість місяців із гр. 9 — 12.

Гр. 16 — 18 (пільга). Вони: не заповнювати. Ми: згодні, але лише в тому разі, якщо у річній звітності ви не декларували якусь місцеву пільгу, надану органом місцевого самоврядування. Якщо ж така пільга з початку року була (як у нашому прикладі щодо гаражів — див. нижче), то зазначені графи заповнюємо. При цьому у гр. 18 наводимо суму пільги пропорційно кількості місяців перебування нерухомого майна у власності (читай — скільки місяців воно було об’єктом оподаткування) за формулою: гр. 15 : 12 х (сума гр. 9 — 12) х гр. 17 : 100.

Резюме: наш підхід методологічно зважений і забезпечує автоматичний розрахунок податку в уточнюючій декларації, натомість їхній вимагає ручних розрахунків. Та якщо ви не бажаєте сперечатися з фіскалами, ось вам приклад з «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 2, як слід заповнити додаток 2 за їхніми рекомендаціями (див. рисунок).

завантажити файл

Фрагмент додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухоме майно

Приклад. Підприємство має у власності два нежитлових об’єкти — гараж площею 1000 кв. м та офісну будівлю площею 320 кв. м. Ставка податку — 1,0 та 0,7 % мінзарплати відповідно. Для гаражів міська рада встановила 25 % пільгу.