№34

Податки & бухоблік, квітень, 2020/№ 34 Інші номери журналу ›
  • Оренда під час карантину: кому і скільки доведеться заплатити Карантин триває. Багато орендованих площ вимушено не використовуються, ще більше — використовуються лише частково. Орендарі намагаються домовитися з орендодавцями про скасування/зниження орендної плати на цей складний період. А законодавці намагаються їм допомогти. Про останні законодавчі новації в цьому питанні, а також про обліково-податкові наслідки орендно-карантинних домовленостей ми зараз і поговоримо. Про МСФЗ-облік читайте на с. 22, ПДФО-наслідки див. на с. 29.
  • Медпільга з ПДВ очима ДПСУ Так вийшло, що від самого початку медпільга викликала більше запитань, ніж відповідей. І ось нарешті офіційні роз’яснення можна почути з вуст самої ДПСУ. Дізнаємося, що думає головне податкове відомство...
  • Весняний ПДВ: звітуємо Тема ПДВ ніколи не втрачає актуальності. І дзвінки на нашу гарячу лінію це регулярно підтверджують. Тому зараз приділимо увагу питанням, що найбільше хвилюють читачів у цей непростий період.
  • Якщо затримали зарплату В умовах загального карантину підтримувати нормальний фінансовий стан складно, а для когось і зовсім неможливо. Підприємства призупиняють діяльність, що у свою чергу відгукнеться затримками з виплатою зарплати працівникам. Природно, у роботодавця виникають запитання: чи треба нараховувати компенсацію за ї ї несвоєчасну виплату? Яких штрафів чекати, якщо про несвоєчасну виплату зарплати (сплату податків) дізнаються контролери? Дати відповіді на ці запитання — мета нашої статті.
  • Працівник захворів у відпустці: перенесення/продовження в ЄСВ-звіті Вирушаючи у відпустку, кожен прагне оздоровитися. Але, на жаль, іноді оздоровлення для відпускників обертається недугою. Що робити? Хворому відпускникові — скоріш видужувати! Роботодавцеві — оформити перенесення/продовження відпустки, забезпечити оплату лікарняного. Про тонкощі перенесення і продовження відпустки, перерваної через хворобу, ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 27, с. 25. А в цьому матеріалі ми покажемо, як таке перенесення-продовження відобразити у звітах з ЄСВ.
  • МСФЗ-оренда в умовах коронавірусу Щоб хоч частково пом’якшити негативний вплив коронавірусу, законодавець ввів орендні канікули — звільнив від орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності за березень 2020 року. Комерційні орендодавці також ідуть назустріч орендарям — надають відстрочення або пільговий період для орендних платежів. Останні зміни в ЦКУ, за задумом законодавця, повинні підштовхувати їх до цього (див. статтю «Оренда під час карантину: кому і скільки доведеться заплатити» цього номера). Як обліковувати МСФЗ-підприємствам такі пільги з оренди? Ось що думає з цього приводу Рада з МСФЗ.
  • Як зменшити податок на нерухомість за березень: поради їхні та наші Поціновувачі армійського гумору добре знають, що не варто стрімголов виконувати будь-який наказ, адже невдовзі надійде інший, який скасує попередній. Те ж саме сталося нещодавно зі звільненням від податку на нерухоме майно: спочатку його дали на два місяці, а потім один забрали*… Одним словом, у виграші залишилися ті, хто не поспішав уточнюватися, а розсудливо чекав, поки все проясниться. І ось цей час настав.
  • Фінлізинг: міняємо лізингоотримувача Підприємство узяло автомобіль у фінлізинг. Проте через деякий час за тристороннім договором передало його за залишковою вартістю новому лізингоотримувачу, який сплачуватиме лізингодавцю залишок лізингових платежів. Як такі операції відобразити в обліку?
  • Якщо фізособа знижує орендну плату юрособі Підприємство орендує приміщення у фізичної особи. Звернулися до орендодавця з проханням знизити орендну плату у зв’язку з карантином. Чи є граничний мінімум для орендної плати? Якщо нам установлять орендну плату менше такого мінімуму або звільнять від орендних платежів, то чи не загрожує це донарахуваннями з ПДФО/ВЗ?
  • Якщо заблоковано РК до ПН на неплатника Підприємство помилково зареєструвало податкову накладну (ПН) на неплатника ПДВ. Хочемо прибрати її з ЄРПН. Але мінусовий розрахунок коригування (РК) заблокували. Що робити? Адже пакет документів, як при звичайному розблокуванні, ми не можемо подати — у нас же не було операції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі