03.08.2020

СЕА пального та спирту: КМУ оновив Порядок

Постанова КМУ від 22.07.2020 р. № 626

Висновок документа

Внесено зміни до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту*

Зміни у Порядок, внесені постановою КМУ № 626, здебільшого пов’язані зі змінами до ПКУ, внесеними Законом від 19.12.2019 р. № 391. До речі, цей Закон почав діяти ще з 29.12.2019 р. Водночас унесені в Порядок зміни (діють з 24 липня) пов’язані не тільки з цим Законом.

Отже, зазначимо основні з них.

У зв’язку з Законом № 391. «Упорядковано» переведення всіх газів на один умовний код — 2711. Враховано зміни в п. 231.3 ПКУ: у Порядок додана норма, що у разі зміни власника пального або спирту етилового, що переміщується та/або зберігається у транспортному засобі, відбувається зміна розпорядника акцизного складу пересувного. У день зміни власника пального або спирту етилового складається акцизна накладна (АН). Враховано зміни в п. 232.3 ПКУ, що показник ∑АНаклОтр не змінюється на обсяги пального, що реалізується з різних джерел (з АЗС або з пересувних акцизних складів) у паливний бак транспортного засобу (пристрою, обладнання) або в тару.

Інші. У п. 37 Порядку до норми, де йдеться про обчислення суми акцизу, в межах якої платник має право на реєстрацію заявки на поповнення обсягів залишку пального (∑Зап), тепер зазначено, що загальна сума поповнення рахунку (∑Попрах) повинна зменшуватись, окрім загальної суми податку, що містилась у зареєстрованих заявках, з урахуванням коригувань (∑Ап), ще й на повернуті платнику суми акцизу, помилково сплачені ним на електронний рахунок. Така зміна може погіршити низці платників показник ∑Зап, адже всі ці показники рахуються — з 01.03.2016 р.!

Порядок доповнено новими пп. 46 — 51. Пунктом 46 визначено нормативні документи, якими потрібно керуватись для визначення обсягів пального у літрах, переведених до температури 15 °C. Саме в таких одиницях п.п. 230.1.3 та п. 232.1 ПКУ вимагають вести облік пального, у тому числі і в СЕАРП.

Винятком є відпуск пального в місцях роздрібної торгівля (через паливо- та/або оливороздавальні колонки), там фактично відпущені літри вважаються як літри, приведені до температури 15 °C**. І от Кабмін після більш ніж 4-річного існування пального акцизу і СЕАРП врешті-решт передбачив у Порядку (пп. 47 — 49) можливість і механізм відображення в СЕАРП різниць обсягу пального, яке відпускається(лося) через паливороздавальні колонки, між даними бухобліку та даними СЕАРП унаслідок коливання температур (у тому числі й за минулі роки роботи СЕАРП)!

Зокрема, якщо розмір відхилення за конкретним УКТ ЗЕД-кодом пального наприкінці календарного року не перевищує 1 % обсягу реалізації, а для газу — 3 %, то обсяг відхилення вважається обліковою різницею. І в такому разі платник має право скласти АН в одному примірнику та зареєструвати її в ЄРАН не рідше одного разу на календарний рік на підставі бухгалтерської довідки не пізніше 31 січня наступного року. На обсяги пального, що не перевищують розміру облікової різниці за 2016 — 2019 рр., надано право платникам одноразово за кожним роком скласти АН та зареєструвати її в ЄРАН не пізніше 31.01.2021 р.

Пунктами 50 і 51 Порядку визначено, як бути з відхиленнями (у зв’язку з приведенням обсягів до 15 °C) за митними деклараціями.