13.08.2020

Стипендія від підприємства. чи можливо?

Підприємство збирається виплачувати стипендію працівникові, відправленому на навчання до виш. Чи можна так робити і які податкові наслідки?

Право на стипендію. Так, при виконанні певних умов у підприємства є право виплачувати стипендію працівникові, направленому на навчання за свій рахунок. На це дає добро ч. 3 ст. 62 Закону про вищу освіту і п. 2 Порядку № 882.

Останнім документом передбачено, що

студентам, які навчаються відповідно до договору, укладеного між навчальними закладами і юрособою, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів таких осіб, якщо це передбачено умовами такого договору

Таким чином, можливість виплати стипендії за кошти підприємства має бути однією з умов договору, укладеного між підприємством і навчальним закладом. Цією ж умовою прописується, хто «видаватиме» стипендію працівникові-студенту.

Так, підприємство може самостійно виплачувати її своєму працівникові або перераховувати її суму навчальному закладу (в установлені строки), щоб таку виплату здійснював він.

Тут відразу зауважимо: стипендії — це не зарплата, до фонду оплати праці не включаються. Згідно з п. 3.24 Інструкції № 5 ця виплата належить до витрат на підготовку та перепідготовку кадрів. Тепер про її оподаткування.

ЄСВ. Оскільки стипендія не є зарплатною виплатою, відповідно її сума не буде базою для оподаткування ЄСВ. Плюс така виплата зазначена в п. 9 розд. II Переліку № 1170.

ПДФО, ВЗ. У цьому випадку слід скористатися п.п. 165.1.26 ПКУ. У ньому зазначено: сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учневі, студенту, але не вище за суму, визначену в абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ, не підлягає оподаткуванню.

Враховуючи викладене, сума стипендії, що виплачується підприємством на користь працівника-студента, не включається до його оподатковуваного доходу в розмірі, який у 2020 році становить 2940 грн на місяць.

Якщо сума стипендії перевищує неоподатковувану величину, то сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %. Додаткове підтвердження тому знаходимо й у роз’ясненнях податківців — див. категорію 103.02 БЗ.

У формі № 1ДФ таку виплату відображаєте з ознакою доходу «150», у тому числі в розмірі, який перевищує встановлений граничний розмір (2940 грн) (103.25 БЗ).

ПСП. Припустимо, що студент навчається і паралельно працює на підприємстві на умовах неповної зайнятості. Чи може він скористатися правом на підвищену ПСП, передбачену п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ для працюючих студентів?

Так, студент, який отримує стипендію не з бюджету, одночасно працює й отримує зарплату, має право на застосування підвищеної ПСП у розмірі, який дорівнює у 2020 році 1576,50 грн за умови, що розмір його зарплати на місяць не перевищує 2940 грн (103.08.02 БЗ).

Для цього працівник-студент подає роботодавцеві:

1) заяву про застосування ПСП у підвищеному розмірі, передбаченому п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ;

2) довідку з навчального закладу про те, що він навчається в цьому навчальному закладі й не отримує стипендію з бюджету.

Застосовувати таку ПСП можна до зарплати працівника з місяця, в якому він надав роботодавцеві зазначену заяву і довідку, за умови, звичайно, що його зарплата не перевищила межу — 2940 грн.