№65

Податки & бухоблік, серпень, 2020/№ 65 Інші номери журналу ›
  • З офісу за парту: організаційні питання навчання працівників Кадри вирішують усе. Пам’ятаючи про це, багато роботодавців інвестують кошти в навчання своїх працівників, підвищення їх професійного рівня. Саме тому напередодні чергового Дня знань дедалі більшої актуальності набувають запитання щодо організації та проведення навчання працівників коштом підприємства, а також обліку понесених у зв’язку із цим витрат. Відповідям на них і присвячений наш сьогоднішній тематичний номер. Ну а почнемо ми з того, що з’ясуємо: чи зобов’язане взагалі підприємство навчати працівників за свій рахунок, а також поговоримо про види навчання.
  • Оформляємо документи на навчання працівників Не секрет, що документи — підстава для здійснення і відображення в обліку будь-яких госпоперацій. Звичайно ж, навчання працівників за рахунок підприємства в цьому сенсі не виняток. Тому зараз давайте поглянемо, які документи потрібні, щоб усадити працівника за парту, а також підтвердити понесені підприємством освітні витрати.
  • Навчаємо працівника, або Цікавинки від трудового законодавства Сьогоднішнє життя стрімко змінюється, змушуючи всіх практично щодня пізнавати/вивчати щось нове. Зупинився перепочити = відстав. Це справедливо в тому числі й для суб’єктів господарювання. Саме тому все більше роботодавців сьогодні зацікавлені в розвитку, формуванні нових навичок і знань у своїх найманих працівників. Адже хороші фахівці коштують дорого. Та й знайти їх ду-у-уже важко. Але можна виростити своїх, оплативши їх навчання, в тому числі підвищення кваліфікації. Але не про вартість і оподаткування ми з вами зараз поговоримо, а про трудові гарантії працівникам, що навчаються.
  • Навчання в радість і без податкових наслідків Приємно, коли витрачаючи гроші на навчання, ти отримуєш бажане та ще й без податкових наслідків. Вдвічі приємніше, коли навчання оплачує роботодавець. Адже це є свого роду гарантією, що після закінчення вишу й отримання бажаної освіти не доведеться заморочуватися з пошуком роботи-мрії. А чи знаєте ви, що при виконанні певних умов вартість навчання працівника/непрацівника за рахунок підприємства не оподатковується ПДФО і ВЗ? Дивіться самі.
  • Навчання: коли без доходу не виходить На жаль, не завжди вдається «витягнути» навчальні доходи з-під оподаткування. І тут, звичайно, у бухгалтера підприємства (ФОП), яке оплачує таке навчання, виникає запитання: а як такі доходи правильно оподаткувати та відобразити у звітності? Відповідь на нього ви знайдете у цій статті.
  • Відправляємо працівника на семінар/тренінг Семінари та тренінги міцно зайняли свою нішу в навчанні. Нерідко вони проводяться у дні, що є вихідними для працівників. Тож запитання бухгалтерів: «А що з цим робити та як оформлювати?» — цілком зрозумілі. Саме тому сьогодні ми вирішили запросити вас до розмови про справи насущні, а саме про семінари та тренінги за рахунок роботодавця.
  • Договір про відпрацювання проти недобросовісних співробітників Роботодавець, що оплачує навчання співробітника, звичайно ж, розраховує, що отримані знання він застосовуватиме передусім на благо рідного підприємства. Але, на жаль, не всі пам’ятають або знають, про те, що винен — віддати повинен. Тому нерідко, тільки-но здобувши нові знання, працівник наважується на звільнення. Як застрахувати себе від подібних неприємностей? Чи можна зобов’язати «перебіжчика» відпрацювати певний період після закінчення навчання або компенсувати підприємству освітні витрати?
  • Практиканти: оподатковуємо і відображаємо Приводом для написання цієї статті слугувала така ситуація, описана нашим читачем: підприємство уклало з професійно-технічним навчальним закладом договір про надання робочих місць для проходження учнями виробничої практики. Трудові договори з практикантами не укладалися. За виконану роботу зароблені практикантами суми підприємство розподілятиме так: 50 % суми — перераховувати навчальному закладу; інші 50 % — виплачувати безпосередньо практикантам. Як ці суми оподатковувати і відображати у формі № 1 ДФ та Звіті за формою № Д4?
  • Гроші на навчання: нестандартні варіанти На жаль, уписати навчання працівника в неоподатковувані межі, що встановлюються п.п. 165.1.21 ПКУ, не завжди буває можливим. Чи є варіанти допомогти працівникові з оплатою навчання, якщо обставини склалися так, що він хоче оплатити навчання особисто? Звичайно! Обирайте!
  • ФОП іде на тренінг: чи можна облікувати витрати? Семінари, вебінари, тренінги, конференції та майстер-класи... Сьогодні ринок консультаційних послуг пропонує масу заходів, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників. Причому через його відносну дешевизну короткострокове навчання персоналу можуть собі дозволити навіть невеликі підприємства та підприємці. Про те, як облікувати витрати на відвідування семінарів і тренінгів працівниками підприємства, ви вже знаєте. А зараз давайте разом із вами з’ясуємо, як витрати на відвідування подібних заходів впливають на облік ФОП-загальносистемника.
  • Стипендія від підприємства. чи можливо? Підприємство збирається виплачувати стипендію працівникові, відправленому на навчання до виш. Чи можна так робити і які податкові наслідки?
  • Навчальну відпустку перервав лікарняний Працівниця, перебуваючи в навчальній відпустці, повідомила про те, що захворіла та їй відкрито лікарняний лист. Як бути? Відпустку вже оплатили. Чи потрібно оплачувати лікарняний і продовжувати навчальну відпустку на період, що дорівнює періоду хвороби?
  • Звільнення в період навчальної відпустки На підставі заяви та довідки-виклику працівникові надано навчальну відпустку і виплачено відпускні. До закінчення такої відпустки працівник хоче звільниться за власним бажанням. Чи можна його звільняти? Якщо так, то як бути з «навчальними» відпускними за дні, що припадають на період після звільнення?
  • Навчальна відпустка після поновлення на роботі Суд поновив на роботі працівника підприємства, який був незаконно звільнений у жовтні 2019 року. У період вимушеного прогулу такий працівник мав право на навчальну відпустку. Чи може він скористатися цією навчальною відпусткою після поновлення його на роботі або ж отримати за неї компенсацію?
  • Навчальна відпустка у відпустці для догляду за дитиною Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи має вона право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням у виш?
  • Внутрішній сумісник іде в навчальну відпустку На одному й тому ж підприємстві працівник працює за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом. Як оформляти такому працівникові відпустку у зв’язку з навчанням?
  • Якщо декретна і навчальна відпустка збіглися У період перебування працівниці в оплачуваній навчальній відпустці в неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як оплачується в такому разі лікарняний лист по вагітності та пологах?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі