13.08.2020

Навчальну відпустку перервав лікарняний

Працівниця, перебуваючи в навчальній відпустці, повідомила про те, що захворіла та їй відкрито лікарняний лист. Як бути? Відпустку вже оплатили. Чи потрібно оплачувати лікарняний і продовжувати навчальну відпустку на період, що дорівнює періоду хвороби?

Спочатку розберемося з першою частиною запитання: чи потрібно оплачувати лікарняний?

На жаль, ні — допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування працівниці в додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не призначається. Заборона на оплату днів хвороби у такому разі накладена п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105.

Але це стосується тільки тих випадків, коли період хвороби був повністю поглинений навчальною відпусткою.

Якщо ж після закінчення навчальної відпустки працівниця продовжує хворіти, то вона може розраховувати на лікарняні. Проте в цьому випадку

оплата тимчасової непрацездатності проводиться не з дня настання страхового випадку, а з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки

Тобто загальний період тимчасової непрацездатності умовно поділиться на дві частини:

1 — частина періоду хвороби, яка збігається з навчальною відпусткою та не оплачується;

2 — частина періоду хвороби, яка припадає на дні після закінчення навчальної відпустки і підлягає оплаті.

Зауважимо, що в загальному випадку перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець за рахунок власних коштів, а із 6-го — ФСС. Так ось, відлік перших 5 днів здійснюємо з моменту настання страхового випадку (з першого дня хвороби), незважаючи на те, що він припав на неоплачуваний період.

І якщо перші 5 днів хвороби збіглися з навчальною відпусткою, то за рахунок роботодавця вони оплачуватися не будуть. Змоделюємо можливі ситуації.

Приклад 1. Працівникові надано навчальну відпустку з 19 по 28 жовтня 2020 року. Проте в період з 26 жовтня по 3 листопада 2020 року він хворів, що підтверджено листком непрацездатності.

У наведеному прикладі 26, 27, і 28 жовтня відбулася «накладка» навчальної відпустки та періоду хвороби. Лікарняний лист у цьому випадку оплачують починаючи з наступного після закінчення навчальної відпустки дня — з 29 жовтня. Тобто з перших п’яти днів непрацездатності оплаті за рахунок роботодавця підлягають тільки 29 і 30 жовтня, а з 31 жовтня по 3 листопада тимчасову непрацездатність оплатить ФСС.

Приклад 2. Навчальна відпустка надана працівникові з 22 по 30 жовтня 2020 року. З 23 жовтня по 5 листопада він хворів.

У цьому прикладі з відпусткою збіглися 8 перших днів хвороби. Усі вони не оплачуються. Під фінансування ФСС потрапить тільки частина лікарняного, незачеплена відпусткою: з 31 жовтня по 5 листопада.

Важливо! Розрахунковий період для визначення середньої «лікарняної» зарплати — 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку. Зверніть увагу: не місяцю, з якого буде здійснюватися оплата лікарняного, а стандартно — 12 календарних місяців, що передують місяцю початку хвороби.

Далі відповімо на другу частину запитання. А чи потрібно подовжувати навчальну відпустку на період, що дорівнює періоду хвороби?

І тут знову — відповідь негативна. Змінити строк навчальної відпустки роботодавець не може, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику, виданої навчальним закладом.

Зауважте! Продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку і додаткову відпустку на дітей (ст. 11 і 20 Закону про відпустки). На навчальну відпустку це правило не поширюється. Отже, навчальна відпустка не продовжується і не переноситься у зв’язку з хворобою. Сторнувати відпускні в цьому випадку не потрібно!