13.08.2020

Звільнення в період навчальної відпустки

На підставі заяви та довідки-виклику працівникові надано навчальну відпустку і виплачено відпускні. До закінчення такої відпустки працівник хоче звільниться за власним бажанням. Чи можна його звільняти? Якщо так, то як бути з «навчальними» відпускними за дні, що припадають на період після звільнення?

Так, звільнення за ініціативою працівника в період навчальної відпустки цілком допустимо. Законодавство забороняє звільнення працівника під час відпустки (у тому числі навчальної) тільки в разі розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

Але зауважте: незважаючи на те, що день звільнення працівника припадає на відпустку, обов’язку провести з ним цього дня остаточний розрахунок і видати трудову книжку ніхто не скасовував.

Попередьте працівника про це. Якщо є небезпека, що він у день звільнення не відвідає рідне підприємство, краще надіслати лист з проханням отримати остаточний розрахунок і трудову книжку.

Тепер про утримання «навчальних» відпускних за дні, що припадають на період після звільнення. На думку Мінсоцполітики (див. лист від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284), підстав для такого утримання немає. У ст. 22 Закону про відпустки сказано про відрахування із зарплати за дні відпустки, які були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Тобто йдеться про щорічні відпустки (навчальна відпустка до них не належить).

Тому в разі звільнення працівника в період перебування в навчальній відпустці виплачені «навчальні» відпускні не перераховують і із зарплати працівника при остаточному розрахунку не утримують.