13.08.2020

Внутрішній сумісник іде в навчальну відпустку

На одному й тому ж підприємстві працівник працює за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом. Як оформляти такому працівникові відпустку у зв’язку з навчанням?

Згідно зі ст. 217 КЗпП на період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням середня зарплата зберігається за працівником за основним місцем роботи. Тобто оплачувана навчальна відпустка надається тільки за основним місцем роботи працівника.

Надання навчальної відпустки сумісникам законодавством не передбачене

У цьому випадку за місцем роботи за внутрішнім сумісництвом працівник має право оформити відпустку без збереження зарплати (п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). При цьому роботодавець не має права відмовити працівникові в такій неоплачуваній відпустці — її надання працівникові обов’язкове! Причому тривалістю, яка дорівнює кількості календарних днів навчальної відпустки за основним місцем роботи.

Зверніть увагу: середню зарплату для визначення суми відпускних за основним місцем роботи розраховують відповідно до п. 7 Порядку № 100. При цьому сума зарплати за внутрішнім сумісництвом у розрахунку середньої зарплати участі брати не буде.