17.08.2020

Допомога по частковому безробіттю ФОП. Оподаткування

За матеріалами категорії 103.02 Бази знань

висновок документа

Дохід, який отримав ФОП у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, — це громадянський дохід. Його звільнено від оподаткування ПДФО та ВЗ

У роз’ясненні, що коментується, податківці надали відповіді на два запитання. Перше: чи є сума коштів у вигляді допомоги по частковому безробіттю підприємницьким доходом? Друге: чи потрібно цей дохід оподатковувати?

Почнемо з першого. Допомога по частковому безробіттю на період карантину компенсує ФОП втрату саме підприємницького доходу. Отримує таку допомогу ФОП також на свій підприємницький рахунок. Тож чи є такий дохід підприємницьким? Відповідь: ні.

У загальносистемників об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця (п. 177.2 ПКУ). Допомога по частковому безробіттю не може вважатися виручкою.

Тож тут повинен працювати п. 177.6 ПКУ. Ним встановлено: якщо фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, то такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими для звичайних фізосіб.

Переходимо до єдиноподатників. Для них доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому п. 292.1 ПКУ виводить зі складу доходів ФОП на єдиному податку пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Плюс до складу доходу єдиноподатника також не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду України та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (ч. 4 п. 292.11 ПКУ).

Тож допомога по частковому безробіттю, яку отримав ФОП на єдиному податку, також буде для нього громадянським доходом.

Переходимо до питання оподаткування. У ПКУ є п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ, який звільняє від ПДФО/ВЗ допомогу по частковому безробіттю на період карантину. Але йдеться про допомогу, яку отримали від Центра зайнятості для своїх працівників та виплачують роботодавці. У зв’язці «Центр зайнятості — ФОП на себе» роботодавця немає.

Проте податківців це непорозуміння з роботодавцем зовсім не бентежить.

Тож у роз’ясненні, що коментується, вони роблять висновок: громадянський дохід ФОП у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, який виплачується (надається) йому відповідно до ст. 471 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, звільняється від оподаткування ПДФО та ВЗ.

Що ж, враховуючи, що таке роз’яснення на руку підприємцям, сперечатися з ДПСУ не будемо.