27.08.2020

МСФЗ-перехід: куди подіти колишні ОЗ

Підприємство перейшло на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Що робити з об’єктами основних засобів (ОЗ), які були визнані за П(С)БО, але за вимогами МСФЗ такими не є?

МСФЗ-новачок за § 10 МСФЗ 1 у Звіті про фінансовий стан за МСФЗ на дату переходу:

— визнає всі активи та зобов’язання, визнання яких вимагають МСФЗ;

не визнає статті активів або зобов’язань, якщо МСФЗ не дозволяють такого визнання;

— перекласифікує статті, які він визнав за П(С)БО, але за МСФЗ вони є іншим видом активів, зобов’язань або компонентом капіталу;

— застосовує МСФЗ при оцінці всіх визнаних активів та зобов’язань.

Серед визнаних за П(С)БО 7 основних засобів знайдеться немало об’єктів, які не відповідають МСФЗ-критеріям. У їх числі можуть виявитися, наприклад:

— матеріальні об’єкти зі строком корисної експлуатації більше року, але собівартість яких нижча ніж поріг суттєвості, встановлений підприємством в обліковій політиці (ОП) за МСФЗ, тобто звичні П(С)БОшникам малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА);

— об’єкти соціально-культурного призначення, які утримують для виконання соціальних завдань, але вони не мають потенціалу генерувати майбутні економічні вигоди;

— обладнання зі строком корисної експлуатації більше року, яке має виключно рекламне призначення.

Що робити з такими об’єктами при переході на МСФЗ і, зокрема, з МНМА?

Щодо МНМА у МСФЗ-новачка є два варіанти подальшого обліку малоцінки.

Вибір того чи іншого підходу залежить від кількості малоцінних предметів у підприємства та їх призначення.

Варіант 1. Як відомо, МСФЗ не застосовують до статей, якщо вони несуттєві. Тому в загальному випадку можна скористатися концепцією суттєвості з § 2.11 Концептуальної основи і встановити в наказі про ОП мінімальну планку для визнання необоротних матеріальних активів як ОЗ. Надалі всі активи, вартість яких нижча ніж мінімальний поріг, визнавати у складі запасів за МСБО 2 «Запаси» на період зберігання. А з моменту використання списувати на витрати. Зазвичай орієнтуються на податковий ОЗ-критерій з п.п. 14.1.138 ПКУ (наразі — 20000 грн). Проте логічнішим видається підхід, коли необоротні матеріальні активи з незначною вартістю списують на витрати в періоді їх придбання.

Якщо в момент МСФЗ-переходу вартість МНМА виявиться нижчою мінімального критерію, його списують. А ось коли вартість предмета буде більше несуттєвої величини, такий об’єкт долучиться до сімейства ОЗ. Але переміститься вже до відповідного МСФЗ-класу.

Варіант 2. Якщо у МСФЗ-новачка багато малоцінних предметів, які використовуватимуться декілька звітних періодів, то можна скористатися нормами § 9 МСБО 16 (ср. ). А саме: згрупувати незначні за вартістю предмети в окрему групу та обліковувати їх як окремий об’єкт ОЗ. Критерії визнання тоді застосовують уже до сукупної вартості таких предметів. Але пам’ятайте: узагальнюють однорідні за характером та передбачуваним використанням малоцінні предмети.

Куди ж списувати балансову вартість об’єктів, які не є ОЗ за нормами МСФЗ? Такі суми МСФЗ-новачки на дату переходу на МСФЗ визнають безпосередньо у складі нерозподіленого прибутку або, якщо це доречно, в іншій категорії власного капіталу (§ 11 МСФЗ 1). Зазвичай їх відносять на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».