№69

Податки & бухоблік, серпень, 2020/№ 69 Інші номери журналу ›
  • Що вважають ОЗ із погляду МСФЗ? Важко знайти підприємство, яке у своїй господарській діяльності не використовувало б основні засоби (ОЗ). Міжнародний облік таких активів має свою специфіку. Які активи є ОЗ із позиції МСФЗ? Як їх класифікують? Які критерії визнання ОЗ? Розкриємо всі карти саме зараз.
  • Визначення первісної вартості ОЗ Об’єкти ОЗ, які відповідають критеріям визнання активу, оцінюють за їх собівартістю (первісною вартістю). Порядок формування собівартості залежить від способу отримання об’єкта. Розглянемо елементи собівартості ОЗ. І розпочнемо з придбаних і самостійно виготовлених ОЗ.
  • Придбаваємо ОЗ за позики У разі якщо об’єкт основних засобів (ОЗ) отримується (створюється) за рахунок залучених позикових коштів, до гри вступає МСБО 23. Первісну вартість такого активу формують тоді з урахуванням саме його норм. Куди притулити проценти за користування кредитом та інші витрати, пов’язані з позиками? З’ясовуємо.
  • Основні засоби, отримані безоплатно МСФЗ не містить конкретних приписів щодо обліку операцій із безоплатного отримання активів одним суб’єктом господарювання (обдаровуваним) від іншого (дарувальника). Тому незалежні фахівці висловлюють різні варіанти. У свою чергу, Мінфін, у принципі, самоусунувся від будь-яких пояснень і тлумачень міжнародних стандартів*, а ось Комітет ФПБАУ** підготував цікаве Роз’яснення № 5*** на цю тему. З урахуванням цієї позиції ФПБАУ проаналізуємо порядок обліку безоплатно отриманих активів.
  • Амортизація ОЗ Експлуатація об’єктів ОЗ обов’язково супроводжується нарахуванням амортизації. Що таке амортизація ОЗ, як її нараховувати і що важливо враховувати при її нарахуванні, про це й поговоримо.
  • Витрати, пов’язані з експлуатацією основного засобу У межах цієї статті розглянемо особливості обліку витрат, пов’язаних з експлуатацією основних засобів (ОЗ), згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності. Зокрема, розповімо про різні види ремонтів, про облік операцій із заміни окремого компонента об’єкта ОЗ та обліку відсотків за кредитом на модернізацію ОЗ.
  • Переоцінка ОЗ Однією з ключових умов у МСФЗ-обліку ОЗ є регулярний перегляд оцінки ОЗ після їх визнання. Для цих цілей МСБО дає дві моделі оцінки. Найбільш ходова і відповідна для всіх ОЗ — модель оцінки за переоціненою вартістю. Якими є особливості кожної моделі, а також порядки переоцінки, розглянемо далі.
  • Знецінення ОЗ Незалежно від моделі оцінки, яку використовує підприємство, об’єкти ОЗ додатково слід перевіряти на предмет знецінення (зменшення корисності). Це окрема процедура. Розглянемо основні правила її проведення й обліку.
  • Вибуття активу за МСФЗ-правилами Основні напрями вибуття об’єктів основних засобів пов’язані з їх реалізацією, списанням (у разі морального та/або фізичного зносу, знищення тощо), даруванням, обміном. Розглянемо основні нюанси вибуття об’єктів ОЗ за правилами МСФЗ-обліку.
  • Невиробничі ОЗ у МСФЗ-обліку Чи можуть за МСФЗ вважатися основними засобами (ОЗ) невиробничі об’єкти? Давайте знайдемо відповідь разом.
  • МСФЗ-перехід: куди подіти колишні ОЗ Підприємство перейшло на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Що робити з об’єктами основних засобів (ОЗ), які були визнані за П(С)БО, але за вимогами МСФЗ такими не є?
  • Купуємо ОЗ з відстроченням платежу Щоб не відволікати з обороту грошові кошти, підприємства вважають за краще придбавати дорогі основні засоби (ОЗ) з відстроченням платежу. Як на це дивиться МСФЗ-облік?
  • Якщо облік ОЗ змінився… Через невизначеності, властиві господарській діяльності, багато статей фінзвітності не можуть бути точно оцінені. Так, попередньої оцінки за нормами § 32 МСБО 8 потребують строки корисного використання основних засобів (ОЗ) чи очікувана модель споживання майбутніх економічних вигід, втілених в активах, що амортизуються (метод амортизації). Ці важливі для нарахування амортизації характеристики можуть бути змінені. Як відображати такі зміни: як зміну облікової оцінки чи перегляд облікової політики?
  • П(С)БО VS МСФЗ: відмінності
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі