31.08.2020

Пальне та спирт: зіставлення показників реєстрів

Постанова КМУ від 12.08.2020 р. № 715

Висновок документа

ДПС повинна щомісячно зіставляти показники обсягів обігу та залишків пального/спирту етилового за даними СЕАРП та СЕ* і Держреєстру витратомірів і рівнемірів-лічильників

* Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Постановою № 715 КМУ затвердив Порядок здійснення Державною податковою службою автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового (далі Порядок). Цей Порядок видано згідно з п. 233.2 ПКУ, і він почав діяти з 18.08.2020 р. Тому схоже, що механізм зіставлення вперше запрацює за підсумками серпня. Викладемо його основні моменти.

Щомісячно з 16-го числа місяця, що настає за звітним, ДПС повинна здійснювати автоматичне зіставлення місячного обігу та залишків пального (та спирту) у розрізі кожного: коду УКТ ЗЕД, акцизного складу та розпорядника акцизного складу**. За всіма видами скрапленого та інших газів облік ведеться гуртовий — за умовним кодом 2711, відповідно й зіставлення показників за газами буде гуртовим — за цим кодом. Інформація за результатами зіставлення щомісяця розміщується для платників у закритій частині електронного кабінету не пізніше 20-го числа кожного наступного за звітним місяця. Доступ до інформації є безоплатним.

** Зіставлення за одним звітним періодом може проводитися протягом трьох років. Такий собі «строк давності»…

Для зіставлення беруть такі показники.

За СЕАРП і СЕ: обсяги пального/спирту за отриманими АН/РК (∑АНаклОтр) та/або заявками на поповнення залишку (∑ЗаявкиПоповн, ∑КоригЗаявкиПоповн); обсяги за виданими АН/РК (∑АНаклВид, ∑Втрат); регліміти (∑АНакл) на кінець звітного місяця за зареєстрованими документами, які складені (!) не пізніше останнього дня місяця, за який проводиться зіставлення. (Чомусь не згадали обсяги імпорту-експорту: ∑Амитн і ∑АмитнЕкспорт?..)

За Єдиним держреєстром лічильників: обсяги отриманого, а також реалізованого (використаного) протягом звітного місяця пального/спирту згідно зі щоденними Довідками; залишки пального/спирту на акцизному складі на 1-ше число місяця, що настає за звітним.

Нагадаємо, що згідно з п. 233.3 ПКУ під час зіставлення допускаються розбіжності не більше ніж на 5 % обсягу обігу або залишків пального (для скрапленого газу та інших газів — не більше ніж на 15 %) чи не більше ніж на 2 % об’єму відповідного резервуара!

Які ж будуть наслідки, якщо виявлені при зіставленні розбіжності перевищать ці граничні відсотки? Пункт 11 Порядку зазначає, що для усунення наявних розбіжностей платники можуть скласти та зареєструвати такі документи.

У СЕАРП і СЕ: АН та/або РК, заявки на поповнення обсягу залишку пального/спирту.

В Єдиному держреєстрі лічильників: щоденні (місячні) Довідки: основні та коригуючі.

У цьому ж пункті Порядку зазначено, що податкові органи використовують результати зіставлення під час перевірок. Тому коли розбіжності сягнуть згаданих граничних відсотків, будьте впевнені, що ви вже у податківців на гачку. І потурбуйтесь про те, щоб ліквідувати розбіжності ще до того, коли вони заявляться до вас з акцизною перевіркою.

А краще платникам аналізувати відповідні місячні показники і проводити в системах необхідні коригування*** ще до 16-го числа наступного місяця, тобто до початку цього електронного зіставлення ДПС.

*** При зіставленні (див. вище) повинні враховуватись документи, складені не пізніше останнього дня місяця, що перевіряється. Тобто потрапити до реєстрів ці документи можуть і в наступному місяці — але до дати початку зіставлення.