14.12.2020

Пом’якшення щодо роздрібних алко-ліцензій

Я ФОП — власник кафе. Окрім різноманітних страв, торгуємо також уроздріб, у т. ч. на розлив, алкогольними напоями. У зв’язку з постійними анти-COVID-заходами (у т. ч. карантином вихідного дня), обмеженнями і забороною масових та розважальних заходів стрімко впали доходи і виторг від роботи кафе. Зараз навіть нема чим сплатити черговий платіж за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Чи є якась можливість відтермінувати або розстрочити ці платежі у зв’язку з цими карантинними обставинами?

Дійсно, ситуація у вашій (і не тільки) сфері діяльності у зв’язку із COVID-карантином склалася надто непроста. І на жаль, багато СПД, що працюють у сфері громадського харчування, зараз значно зменшують оберти, різко скорочують штати або взагалі втрачають свій бізнес…☹

Що стосується відтермінування або розстрочення чергових платежів за ліцензії, то принаймні до недавнього часу Законом № 481* та іншими нормативами їх не передбачалося. Водночас норми ст. 15 Закону № 481 у разі несплати у відповідний термін чергового платежу за ліцензію передбачають призупинення її дії, а у разі непогашення боргу у 30-денний термін від дати призупинення — взагалі анулювання ліцензії**. Та й штрафи ст. 17 Закону № 481 за безліцензійну торгівлю (200 % вартості товару, але не менше 17000 грн) на період дії карантину не призупинено.

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

** Тут окремо зазначимо, що ліцензія призупиняється чи анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання, а не з дати виданого щодо цього фіскалами розпорядження.

Але будемо раді вас у ці важкі часи хоч трошки втішити. Депутатами нещодавно був прийнятий, а Президентом підписаний Закон України від 04.12.2020 р. № 1071-ХІ, який вже набрав чинності з 10 грудня.

Зокрема, цей Закон доповнює ст. 18 «Заключні положення» Закону № 481 пом’якшувальними нормами щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алко-напоями.

Там передбачено, що роздрібні алко-ліцензії, термін дії яких закінчився під час карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із COVID-19, продовжують свою дію на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення! Окрім того, під час дії карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення, до закладів громадського харчування, які мають роздрібні алко-ліцензії, не застосовуються положення ч. 47, 48 та четвертого абзацу ч. 49 ст. 15 Закону № 481. Тобто: щодо призупинення дії ліцензії у разі несвоєчасної сплати чергового платежу (та відновлення її дії після сплати), а також — щодо анулювання ліцензії у разі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту її призупинення!

Звісно, тут постають питання щодо зворотної дії цих положень. Адже непоодинокі випадки, коли з початку дії карантину (12 березня) і до набуття чинності Законом № 1071-ХІ сплив строк дії роздрібних алко-ліцензій, булі прострочені чергові платежі за ними, та/або згідно із згаданими положеннями ст. 15 Закону № 481 їх вже було призупинено чи навіть анульовано.

Якщо спиратись на ст. 58 Конституції, то повинна бути зворотна дія цих норм у часі, тим паче, що вона фактично у них і закладена. І тоді в усіх згаданих випадках згідно із Законом № 1071-ХІ ліцензії повинні вважатись діючими! Але оскільки Конституційний Суд вважає, що зворотна дія пом’якшувальних норм можлива тільки щодо фізичних осіб, то не виключаємо тут і фіскальний підхід…

На жаль, це послаблення стосується тільки ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем. Ну що ж — палити шкідливо. А от правильний алкоголь в помірній кількості, мабуть, може й від COVID-19 захистити. ☺