№100

Податки & бухоблік, грудень, 2020/№ 100 Інші номери журналу ›
  • Карантинні допомоги: хапай в обидві жмені Верховна Рада прийняла, а президент доволі швидко підписав Закон № 1071*, спрямований на соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання в період карантину. Пропонуємо розглянути, які цукерочки, а головне, для кого він підготував.
  • Готівка під звіт: обмежень нема? Питання, чи поширюються готівкові обмеження на операції госпсуб’єктів (як юр-, так і фізосіб) із підзвітними особами, звісно, не нові, і наше видання навіть у цьому році висвітлювало їх декілька разів (див., зокрема, «Податки & бухоблік», 2020, № 11, с. 2 та № 52, с. 30). Але оскільки вони продовжують надходити від читачів на нашу гарячу лінію та дещо з тих пір трохи змінилося, то це спонукало нас знову звернутись до цієї теми.
  • Річний перерахунок ПДФО Багато хто з бухгалтерів-зарплатників, відповідаючи на запитання про асоціації з Новим роком, крім традиційних ялинки та мандаринів, згадає, напевно, про річний перерахунок ПДФО. Оскільки такий перерахунок здійснюємо раз на рік, не завадить пройтися базовими правилами його проведення. Розглянемо алгоритм проведення річного перерахунку ПДФО, відображення його результатів у звітності та відповідальність за його непроведення.
  • Забезпечення: хто створює, які, коли Щоб скласти достовірну фінансову звітність за 2020 рік, треба, зокрема, протестувати вже створені забезпечення та сформувати у разі потреби нові. Особливо хвилює наших читачів забезпечення під витрати на аудит фінансової звітності — визнавати його чи ні? Сфокусуємося на найбільш поширених забезпеченнях.
  • Ні — боргам із нерухомого податку! Перед Новим роком усі намагаються позбавитися старих боргів. І податкових теж. Законотворці, зі свого боку, цьогоріч навіть пішли назустріч такому бажанню платників і списали податковий борг. Але лише до певної межі — 3060 грн (див. на с. 27). Насправді це вже не так і багато. Досить мати у власності, скажімо, дві невеликих квартири площею 60 і 50 кв. м, щоб за певних умов* ваша річна сума податку у цьому році виявилася навіть більшою. І тоді розраховувати на її списання вам вже зась. Та стаття не про це. А про те, як діяти на упередження, щоб уникнути появи таких боргів.
  • Компенсуємо працівнику проїзд у таксі Через карантин працівник побоюється добиратися на роботу громадським транспортом. Тому підприємство компенсує йому витрати на таксі. Які податкові наслідки матиме така компенсація для підприємства та працівника?
  • Вірус & охорона праці: що врахувати? Сьогодні мало не з кожної шпарини лунають страшилки про космічний штраф за порушення карантинних норм (ч. 1 ст. 44 КУпАП). Як і рекомендації для бізнесменів щодо організації роботи під час пандемії. Із спеціально-карантинним штрафом усе більш-менш зрозуміло*. Але як на ситуацію з рекомендаціями дивиться Держпраці? Що її представники можуть побачити та за що можна дістати по шапці в контексті охорони праці? Загалом, повертаємося до штрафної теми. Спойлер: усе не так жахливо...
  • Про долю невикористаних відпусток: пропадають чи накопичуються? Зазвичай у відпустку залюбки йдуть всі працівники. Але буває й так, що працівники з різних причин не завжди своєчасно використовують відпустки, турботливо передбачені для них законодавством. Закономірно виникає запитання щодо терміну давності та можливості використання відпусток за минулі періоди. Відповідь на нього пропонуємо у статті.
  • Інші види карантинної підтримки Закон України від 04.12.2020 р. № 1072-IX
  • Пом’якшення щодо роздрібних алко-ліцензій Я ФОП — власник кафе. Окрім різноманітних страв, торгуємо також уроздріб, у т. ч. на розлив, алкогольними напоями. У зв’язку з постійними анти-COVID-заходами (у т. ч. карантином вихідного дня), обмеженнями і забороною масових та розважальних заходів стрімко впали доходи і виторг від роботи кафе. Зараз навіть нема чим сплатити черговий платіж за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Чи є якась можливість відтермінувати або розстрочити ці платежі у зв’язку з цими карантинними обставинами?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі