10.12.2020

Реалізація дитячих новорічних подарунків і ПДВ-пільга

У цій статті опишемо особливості обліку ПДВ при розповсюдженні дитячих новорічних подарунків. Коли і на яких умовах застосовується ПДВ-пільга? На кого ця пільга поширюється?

Новорічна ПДВ-пільга

Щорічно з 15 листопада поточного року вступає у свої права «новорічний» Закон № 2117. Він діє, як виняток із загальних положень, установлених ПКУ (про що сказано в преамбулі до цього Закону), до 15 січня наступного року (див. 101.04 БЗ).

Суть цього Закону полягає в наданні ПДВ-пільги на реалізацію дитячих новорічних подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей. І хоча цього року про квитки на новорічні заходи, можливо, говорити не доведеться взагалі, але ось подарунки діткам точно ніхто не скасовував.

На кого поширюється пільга? Користуються пільгою виробничі і торговельні підприємства, що виготовляють/реалізовують дитячі святкові подарунки, а також квитки на новорічно-різдвяні заходи для дітей.

Підкреслимо: ПДВ-пільга поширюється на виробників і торговців. Тобто пільга працює на етапі постачання такими суб’єктами господарювання новорічних товарів.

А ось підприємства, які в них ці подарунки купують, а потім роздають дітям, оподатковуватимуть ПДВ такі операції за загальними «безоплатними» правилами

Про це розповімо пізніше.

Умови пільги. Пільга діє тільки при виконанні одночасно таких умов.

По-перше, дитячі новорічні подарунки/квитки повинні закуповуватися за рахунок коштів:

(1) Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності,

(2) профспілкових або

(3) неприбуткових організацій.

Якщо подарунки продаються іншим суб’єктам (звичайним юрособам, підприємцям), то пільга не застосовується, а отже, виробник/торговець на таких покупців оформляє звичайну, а не «пільгову» ПН.

По-друге, до набору новорічного подарунка повинні входити тільки кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожитмінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Так, для продажів у період з 15.11.2020 р. по 31.12.2020 р. вартість подарунка не повинна перевищувати 168,16 грн (2102 грн х 8 %).

ПДВ-наслідки пільгового постачання

Застосування вищезгаданими виробниками і торговцями ПДВ-пільги призводить до таких податкових наслідків.

По-перше, необхідно нараховувати розподільчі податкові зобов’язання з ПДВ за придбаннями, які призначені для одночасного використання в оподатковуваній і пільговій діяльності (п. 199.1 ПКУ).

По-друге, якщо реалізуються «пільгові» подарунки, то «вхідний» ПДВ з їх вартості (для виробників — з вартості сировини/послуг) компенсується нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ на підставі п.п. «а» п. 198.5 ПКУ.

Майте на увазі: застосування ПДВ-пільги річ НЕ добровільна. Тобто відмовитися від її застосування (якщо продажі дійсно під неї підпадають) не вийде. Наслідки: ігнорування ПДВ-пільги загрожує донарахуваннями фіскалами при перевірці компенсуючих і розподільчих ПЗ, а також штрафом за нереєстрацію таких ПН.

Також не забудьте, що у зв’язку з використанням пільги потрібно заповнити додаток Д6 до ПДВ-декларації за той звітний період, у якому було здійснене пільгове постачання. Під постачанням пільгових новорічних подарунків потрібно розуміти

першу подію (оплату/відвантаження), яка припадає на період з 15 листопада поточного року по 15 січня наступного року

Пільга в діючому Довіднику пільг (лист ДПСУ від 01.10.2020 р. № 100/2) зазначена під кодом 14060204.

ПДВ-наслідки в дарувальника подарунків

Опишемо ПДВ-наслідки, якщо продаж новорічного подарунка не вписався в умови застосування ПДВ-пільги. Наприклад, коли підприємство за свій рахунок придбаває подарунки для дітей співробітників.

Подарунки за рахунок підприємства. У такому разі при закупівлі подарунків у платника ПДВ (виробника або торговця) підприємство отримує право на ПК на підставі «звичайної» ПН за ставкою 20 % (за умови її реєстрації в ЄРПН).

При цьому зрозуміло, що при безоплатній роздачі новорічних подарунків для дітей співробітників обґрунтувати включення їх вартості до продажної вартості своїх товарів/послуг не вийде (нагадаємо: цього вимагають фіскали для ненарахування ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ (див. 101.05 БЗ)). Отже, у такому разі працюватимуть загальні ПДВ-правила як при звичайній безоплатній роздачі товарів.

А саме: видача подарунка прирівнюється до постачання для цілей ПДВ (п.п. 14.1.191 ПКУ). Як наслідок, виникає об’єкт оподаткування ПДВ і необхідність нарахування ПЗ, виходячи з «мінбази» (п. 188.1 ПКУ). При цьому скласти потрібно дві податкові накладні (п. 15 Порядку № 1307):

першу — на договірну (тобто нульову) вартість і

другу — виходячи з «мінбази».

У «шапці» першої ПН у полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «X» і тип причини «02».

При складанні другої ПН на суму перевищення згідно з п. 15 Порядку № 1307 платник: складає зведену ПН (не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулися такі операції), із зазначенням сум перевищення окремо за кожним постачанням за звітний період (абз. 11 п. 201.4 ПКУ). У «шапці» ПН зазначаємо код зведеності «3» (п. 11 Порядку № 1307). У полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «Х» і тип причини «15».

А ось компенсуючі ПЗ нараховувати не потрібно. Роз’яснення податківців останніх років свідчать про те, що

при безоплатних передачах достатньо нарахувати тільки одні ПЗ: якщо нарахували за п. 188.1 ПКУ, то за п. 198.5 ПКУ вже нараховувати не потрібно

Подарунки за рахунок профспілки або неприбуткової організації. Якщо дитячі новорічно-різдвяні подарунки/квитки закуповуються за рахунок коштів профспілкових організацій або інших неприбуткових організацій, то для їх виробників і торговців (!) діє звільнення від ПДВ. Отже, якщо профспілка (платник ПДВ) закуповує у виробничих і торговельних підприємств дитячі святкові подарунки, що відповідають вимогам Закону № 2117, то «вхідного» ПК за такими операціями в профспілки не буде. А ось при видачі членові профспілки такого подарунка доведеться нарахувати ПЗ з ПДВ за вищеописаними правилами безоплатного постачання.

Тобто ПДВ-наслідки в частині ПЗ у дарувальника будуть такі, як описано вище. Тобто доведеться нарахувати ПЗ не нижче «мінбази» згідно з п. 188.1 ПКУ. Водночас податкового кредиту в такого дарувальника не буде.