03.02.2020

Торгівля б/в товарами: як правильно скласти ПН?

Підприємство придбало б/в автомобіль у фізичної особи і продає його платникові ПДВ. Як правильно заповнити в податковій накладній (ПН) номенклатуру і вартість?

У номенклатурній графі 2 ПН, виписаної на постачання б/в авто, відображаємо найменування, вказане в первинних документах, що підтверджують його придбання. У графі 6 вказуємо кількість — 1, а у вартісних графах 7 і 10 — базу оподаткування без урахування ПДВ. Пояснимо детальніше.

При продажу б/в товарів, придбаних у неплатників ПДВ, база оподаткування визначається згідно з п. 189.3 ПКУ. Нею є позитивна різниця між ціною продажу і ціною придбання таких товарів. Тобто податкові зобов’язання (ПЗ) в цьому випадку розраховуються не з усієї продажної вартості, а тільки з цієї дельти. Тому і в первинних документах, і в ПН повинна фігурувати саме ця «різнична» сума ПДВ.

Наприклад, підприємство придбало б/в автомобіль у неПДВшника за 80000 грн., а хоче продати його за 100000 грн. (без ПДВ). ПДВ треба заплатити тільки з різниці, тобто база оподаткування в даному випадку — 20000 грн. Тоді в первинних документах на продаж б/в авто вказуємо ціну продажу автомобіля без ПДВ — 100000 грн., ПДВ — 4000 грн. (20000 грн. х 20 %), вартість з ПДВ — 104000 грн.

А що в ПН? Річ у тім, що Порядок № 1307* не містить яких-небудь спецвказівок щодо порядку відображення в ПН операцій з постачання б/в товарів, оподатковуваних згідно з п. 189.3 ПКУ. Тому при складанні такої ПН нічого не залишається, як користуватися його загальними нормами. Згідно з п.п. 4, 5 п. 16 Порядку № 1307 у графі 6 ПН вказують кількість поставлених товарів, а в графі 7 — ціну постачання одиниці товару без урахування ПДВ. Тобто строго формально в графу 6 треба поставити 1, а в графу 7 — 100000 грн. Але тоді в графі 10 (значення якої розраховується шляхом перемножування граф 4 і 5) у нас теж засвітиться 100000 грн. А там має бути відображений обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (п.п. 8 п. 16 Порядку № 1307). Саме з цієї суми буде обчислений ПДВ, що відображається в графі 11 ПН. Тобто в графі 10 однозначно має бути відображена саме база оподаткування. У нашому випадку — 20000 грн. Досягти бажаного можна підкоригувавши кількість або ціну постачання автомобіля. Гратися з кількістю в ПН, на наш погляд, доцільно тільки у разі, коли йдеться про частково здійснене постачання (часткову передоплату). У нашому ж випадку автомобіль продається цілком ☺, тому логічніше відкоригувати графу 7 і вказати в ній не ціну постачання, а базу оподаткування — 20000 грн.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

До речі, про базу оподаткування для б/в товарів скажемо пару слів окремо. В абзаці другому п. 189.3 ПКУ сказано, що різницю між ціною продажу і ціною придбання слід обчислювати в порядку, встановленому розд. V ПКУ. Що це за порядок? У п. 189.3 ПКУ визначено, що ціною продажу б/в транспортного засобу вважається:

— для не платників ПДВ, — ціна, вказана в договорі купівлі-продажу, але не нижче оцінної вартості, розрахованої оцінювачем;

— для платників ПДВ — договірна (контрактна) вартість, але не нижче звичайних цін.

Логічно припустити, що згадана тут ціна продажу для неПДВшника — це ціна придбання для платника ПДВ (інакше незрозуміло, навіщо вона взагалі тут наведена, адже неплатники при продажу б/в активу ПДВ не платять). Але при такому підході база оподаткування в певних випадках (якщо б/в авто обійшлося платникові дешевше, ніж його оцінна вартість) буде необґрунтовано занижена. А враховуючи неконкретність формулювання, довести законність такого заниження буде дуже складно. Тому, на наш погляд, визначаючи ціну придбання б/в авто, безпечніше орієнтуватися на суму фактичних безПДВшних витрат, понесених платником, а не на оцінну вартість автомобіля.