13.02.2020

Майбутнє дитячих відпусток

Особливості надання дитячих відпусток наразі урегульовано КЗпП та Законом про відпустки. Проте вже котрий рік законотворці волають про необхідність заміни цих нормативно-правових актів на більш прогресивні та сучасні. Особливо популярною ця тема є сьогодні.

Найбільший інтерес серед можливих замінників КЗпП викликає урядовий законопроєкт про працю. Адже саме в нього є найбільше шансів дорости до закону. Так що ж нам чекати від цього законопроєкту, якщо він буде прийнятий у тому вигляді, в якому зараз знаходиться?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

Відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами планують залишити. Підставою для її надання буде заява жінки + лікарняний лист.

Тривалість відпустки — не менше ніж 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, зазначеної у медвисновку, і не менше ніж 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з фактичного дня пологів.

Зауважте, з урахуванням фактичної дати пологів частина відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, що передує пологам, буде продовжуватися на кількість днів у періоді між передбачуваною та фактичною датою пологів.

Відпустка для догляду за дитиною

У законопроєкті чітко позначено, що відпустка для догляду за дитиною — це неоплачувана соціальна відпустка. Надаватиметься вона роботодавцем в обов’язковому порядку на бажання матері та/або батька дитини віком до 3 років. Підставою для надання буде заява.

До речі, ця відпустка також може бути використана бабою, дідом або іншим законним представником дитини, разом з яким вона проживає.

Про бажання піти у відпустку та про її дострокове припинення потрібно буде повідомляти роботодавця не пізніше ніж за 14 календарних днів до цієї події. На наш погляд, ідея з повідомленням непогана. Адже вона дає можливість роботодавцеві спланувати роботу працівників (наприклад, знайти гідну заміну працівниці, яка вирішила піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років, або ж належним чином провести звільнення працівника, якого за строковим трудовим договором прийнято на роботу на період такої відпустки).

Цікаво, що законопроєктом про працю планується прописати в ст. 150 Сімейного кодексу України обов’язок кожного з батьків дитини віком до 3х років, який працює за трудовим договором, використати частину відпустки для догляду за такою дитиною тривалістю не менше 1 місяця. Проте відповідальності за невикористання не передбачено.

Що стосується відпустки для догляду за дитиною більшої тривалості (наприклад, до 6 років), то вона буде надаватися виключно за домовленістю сторін трудового договору. Обов’язку надати таку відпустку у роботодавця немає.

Соцвідпустка на дітей

На жаль, у законопроєкті про працю відсутня відпустка на кшталт додаткової соцвідпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. ☹

Є надія, що в процесі розгляду та прийняття цей недолік виправлять. Якщо ж ні, і законопроєкт стане законом, то майте на увазі, що якщо ви мали право, але не використали таку відпустку, то вона не згорить! Це прямо прописано в Заключних положеннях.