№13

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2020/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Надаємо декретну відпустку Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це дуже важливий період у житті жінки, який дає їй можливість налаштуватися на зовсім інший ритм життя. А ще це дуже хвилюючий період. Тож, погодьтеся, додавати хвилювань ще й якимись негараздами в наданні та оформленні такої відпустки не хотілося б. Зняти можливі непорозуміння в цих питаннях — ціль нашої статті. А ось питання нарахування допомоги по вагітності та пологах, надання інших дитячих відпусток ми розглянемо у наступних статтях цього номера.
  • Допомога по вагітності та пологах: ненудна теорія Як правило, з розрахунком допомоги по вагітності та пологах бухгалтери стикаються не часто. Тож не дивно, що від розрахунку до розрахунку щось важливе може й забутися. Як же бути? Мати під рукою нашу статтю-пам’ятку.
  • Допомога по вагітності та пологах. Задачки з практики Теорія — це той мінімум (основний набір), який установлює головні правила гри. Вона сувора й суха. Практика — це зовсім інше. Це безліч варіантів, ситуацій, в яких бухгалтеру доводиться розбиратися, досліджувати, з'ясовувати… Ну, як-то кажуть, Шерлок Холмс тут і поруч не стояв! Звісно, багато проблемних питань щодо розрахунку допомоги по вагітності та пологах ходять по колу від одного підприємства до іншого. Тож ми вирішили їх зібрати разом у цій статті та надати на них вичерпні відповіді. Долучайтеся!
  • Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: що про неї потрібно знати З відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами ми з вами розібралися (див. с . 3). Тепер переходимо на наступний життєвий етап працюючої мами — оформлення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Про те, хто має право на цю відпустку, як її оформити, які гарантії підприємство зобов’язане забезпечити працівникові, який перебуває в цій відпустці, розповімо далі.
  • Відпустка для догляду за дитиною до 6 років Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, звісно, не така популярна, як відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Однак нею працюючі жінки користуються не так уже й рідко. У якому випадку працівниця може взяти відпустку до досягнення дитиною 6-річного віку? Як оформити її документально? Про це поговоримо в нашій статті.
  • Відпустка батькам з дітьми Продовжуючи тему «дитячих» відпусток, розглянемо порядок надання щорічних додаткових відпусток працівникам, що мають дітей. Це вид соціальної відпустки, який оплачується за рахунок коштів роботодавця. Хто має право на такий вид відпустки? Який граничний вік дитини для його отримання? Ці та інші запитання, пов’язані з наданням відпустки на дітей, ми розглянемо в цій статті.
  • Відпустка на дітей у році прийняття/звільнення Напевно, найпоширеніші запитання щодо відпустки на дітей — це чи потрібно надавати ці відпустки в році прийняття або звільнення працівника? Чи можна працівникові виплатити компенсацію за невикористані дні цього виду відпустки, якщо він не користувався нею декілька років? Що ж, відповіді на озвучені запитання ви знайдете в цій статті.
  • Дитячі відпустки у Звіті з ЄСВ Щодо надання дитячих відпусток і призначення суми допомоги по вагітності та пологах ми з вами говорили в попередніх статтях цього номера. Звісно ж, ми не могли обійти стороною питання відображення цих подій у ЄСВ-звітності.
  • Як батьку піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років Приводом для написання цієї статті послугувало таке запитання нашого читача. Працівник підприємства хоче піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років, оскільки його дружина планує вийти на роботу. Чи може підприємство відмовити йому в наданні такої відпустки? Що ж, розбираємося.
  • Майбутнє дитячих відпусток Особливості надання дитячих відпусток наразі урегульовано КЗпП та Законом про відпустки. Проте вже котрий рік законотворці волають про необхідність заміни цих нормативно-правових актів на більш прогресивні та сучасні. Особливо популярною ця тема є сьогодні.
  • Коли на дитину чекає мама-ФОП ФОП, сплачуючи ЄСВ, має право на допомогу по вагітності та пологах. Причому навіть тоді, коли працює в іншого роботодавця. Ба більше, в цьому випадку допомогу від ФСС можна отримати і за місцем роботи у роботодавця, і «через підприємця». Як діяти ФОП? Про це прямо зараз.
  • За сумісництвом — у декреті, за основним — працює Лист ФСС від 22.11.2019 р. № 2379-11-7
  • Відставити відпустку! Працювати хочу! Працівниця хоче піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше терміну, зазначеного в лікарняному. Чи можливо це?
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі