13.02.2020

Відставити відпустку! Працювати хочу!

Працівниця хоче піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше терміну, зазначеного в лікарняному. Чи можливо це?

Так, можливо. Жодної заборони на такі дії немає*. Кожна працівниця має право сама вирішити: варто їй продовжувати працювати після того, як у неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, чи все ж піти в таку відпустку.

* Це підтверджує ФСС на своєму сайті (,).

Якщо вибір випав на «поки_працювати», то отримавши лікарняного листа, вона не надає його роботодавцеві, а продовжує й далі виконувати свої посадові (робочі) обов’язки. Писати заяву заздалегідь на кшталт «прошу надати відпустку через місяць», на наш погляд, не потрібно. Адже самопочуття може підвести і працівниця змушена буде піти у декретну відпустку раніше, ніж запланувала. І відмовити їй у цьому роботодавець не має права.

За фактично відпрацьовані дні працівниці нараховуємо зарплату згідно з умовами трудового договору. Жодної подвійної оплати (зарплата + допомога по вагітності та пологах) за дні відтермінування відпустки бути не повинно! По-перше, згідно з табелем обліку робочого часу працівниця працює, по-друге — немає підстави для нарахування допомоги — не надано лікарняний лист.

Та навіть якщо лікарняний лист «засвітиться» у роботодавця чи у комісії з соцстрахування (працівниця вирішить надати його відразу), нараховувати допомогу за дні, які були фактично відпрацьовані, не можна. Адже мета допомоги по вагітності та пологах — компенсувати втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону № 1105). Звісно, якщо працівниця продовжує працювати, то жодної втрати зарплати не відбувається.

Після того, як настає «час_у_відпустку», працівниця пише заяву про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі лікарняного листа, в якій указує дату початку такої відпустки. Зауважимо, що зовсім не обов’язково, щоб така дата припадала на робочий день. Вирішивши піти у відпустку після закінчення трудового тижня, у заяві можна сміливо написати: початок декретної відпустки — наступний календарний день, тобто субота (а не понеділок). Тоді саме з цього дня буде нараховано допомогу.

На підставі такої заяви роботодавець видає відповідний наказ (див. лист Мінсоцполітики від 28.02.2019 р. № 228/0/206-19). Без нього не обійтися. Адже дата початку відпустки не збігатиметься з датою початку тимчасової непрацездатності, вказаної в лікарняному листі.

Допомогу по вагітності та пологах нараховуємо за фактичні дні перебування працівниці в декретній відпустці. Тобто оплачувати лікарняний лист ви будете тільки з дня, коли працівниця скористалася своїм правом на відпустку і припинила працювати, по останній день відпустки, зазначений у листку непрацездатності.

Увага! Те, що працівниця продовжує працювати, не впливає на порядок визначення розрахункового періоду. Адже Порядок № 1266 чітко прив’язує розрахунковий період до місяця настання страхового випадку (див. пп. 25, 26 та 27). Під таким місяцем слід розуміти місяць, на який згідно з лікарняним листом припадає початок тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. На це звертає увагу ФСС у листі від 22.11.2019 р. № 2379-11-7.

Тому, наприклад, якщо у лікарняному листі зазначено, що працівниця непрацездатна з 28 грудня 2019 року, а вона фактично пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 3 лютого 2020 року, то розрахунковим періодом для визначення суми декретних залишиться період грудень 2018 року — листопад 2019 року. Адже саме ці 12 місяців передують місяцю настання страхового випадку згідно з лікарняним листом (грудню 2019 року).