27.02.2020

Оскаржуємо відмову в реєстрації ПН/РК: увага на строки!

За матеріалами категорії 101.18 Бази знань

висновок документа

Якщо ви не подавали адмінскаргу на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, то подати позов до суду можна протягом 1095 днів. Якщо ви скаргу подали, то протягом 3 або 6 місяців

Звідки раптом такі висновки у фіскалів? Усе просто. Вони врахували останні тенденції в правових позиціях Верховного Суду (ВС).

Нагадаємо: у постанові ВС від 11.10.2019 р. у справі № 640/20468/18* судді визначали, скільки ж у платника є часу на оскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Причому у справі йшлося про випадок, коли платник подав скаргу на це рішення в адмінпорядку.

* Див. детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 97, с. 3.

ВС, проаналізувавши КАСУ і ПКУ, вирішив відступити від своєї вже усталеної практики (див. нижче). Судді дійшли висновку, що законодавець свідомо встановив різні типи строків звернення до адмінсуду:

1) коли платник використав перед поданням позову оскарження в досудовому (адміністративному) порядку, — 1 місяць (п. 56.19 ПКУ) і 3 або 6 місяців (ч. 4 ст. 122 КАСУ);

2) коли платник захотів звернутися відразу до суду, — 1095 днів (ст. 56.18 ПКУ) і 6 місяців (ч. 1 ст. 122 КАСУ).

У КАСУ встановлюється загальний строк для подання позову до адмінсуду. Водночас цей Кодекс дозволяє іншим нормативно-правовим актам передбачати спеціальні строки. Оскільки ми говоримо про спори з фіскалами і ПКУ встановлює спеціальні строки для подання позову, то потрібно застосовувати правила саме з ПКУ.

Але чому звернутися до суду за адмінооскарженими рішеннями про відмову в реєстрації ПН/РК можна протягом 3 або 6 місяців (за КАСУ), а не протягом 1 місяця (за ПКУ)?

Річ у тім, що п. 56.19 ПКУ стосується оскарження рішень про нарахування грошового зобов’язання. Відмова в реєстрації ПН/РК таким рішенням не є. Іншими словами, п. 56.19 ПКУ до оскарження блокувань ПН/РК не застосовується, а отже, потрібно спиратися на загальні норми КАСУ.

Згідно ж із ч. 4 ст. 122 КАСУ, якщо позивач скористався досудовим порядком вирішення спору, то для звернення до суду встановлюється строк у:

3 місяці з дня вручення позивачеві рішення за результатами розгляду скарги (якщо таке рішення вручили у встановлений у законі строк);

6 місяців з дня подання скарги (якщо рішення за нею не прийняли та/або не вручили платнику). Хоча якщо таке рішення не прийняте, має відбутися автоматичне задоволення скарги (п.п. 56.23.4 ПКУ).

Тому якщо ви отримали рішення про відмову в реєстрації ПН/РК і подали скаргу на нього в комісію при ДПСУ, то позов можна подати протягом 3 місяців з дати отримання рішення за скаргою. Якщо ж ви рішення за скаргою не отримали, то на звернення до суду є 6 місяців з дати подання скарги.

Інша річ, якщо скаргу на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК не подано. Тут діє п. 56.18 ПКУ. Тобто звернутися до суду можна протягом 1095 днів з дня отримання цього рішення.

До слова, раніше ВС був ліберальнішим. Судді вважали, що строк для подання позову з вимогою про скасування рішення про відмову в реєстрації ПН/РК — 1095 днів. Причому незалежно від того, чи подавав платник адмінскаргу (див., наприклад, постанову ВС від 17.07.2019 р. у справі № 640/46/19 // reyestr. court.gov.ua/Review/83070493).