№17

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2020/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Новий порядок. Причини Ви вже знаєте*, що Кабмін затвердив новий порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН і порядок розгляду скарги на рішення про відмову в їх реєстрації, які набрали чинності 1 лютого цього року. А Мінфін прийняв новий порядок розблокування ПН/РК. Що змінилося у зв’язку з прийняттям цих документів і як тепер відбуваються блокування-розблокування? Відповідям на ці запитання присвячений наш сьогоднішній тематичний номер. А розпочнемо з передісторії...
  • Механізм блокування ПН/РК: загальне У цілому, алгоритм моніторингу ПН/РК у зв’язку із прийняттям нового блокувального порядку не змінився. Змінилися тільки окремі критерії блокування. У цій статті коротко опишемо загальний механізм блокування ПН/РК з урахуванням нових критеріїв. А в наступних статтях детальніше розповімо про кожен блокувальний етап.
  • Антиблокувальні ознаки по-новому Ви вже знаєте, що перед початком моніторингу ПН/РК, поданих для реєстрації в ЄРПН, здійснюється їх відсівання за певними ознаками. І якщо ПН/РК відповідають якійсь із цих ознак, то вони автоматично реєструються. Тому, щоб визначати ризики блокування своїх ПН/РК, вам варто передусім добре вивчити зміни, що відбулися в цих антиблокувальних ознаках.
  • Критерії ризиковості платника Потрапити в ризикові платники — ворогу не побажаєш. Наслідки очевидні: ПН/РК перестають реєструвати, і це дуже негативно позначається на госпдіяльності ризикового платника. Тому ці критерії платникам знати потрібно, ну і непогано б якось намагатися уникати такої долі.
  • Показники позитивної податкової історії Автори Порядку № 1165 неабияк нашкодили в показниках позитивної податкової історії платника, і тепер, на жаль, ще більш «рідкісний птах долетить до…» реєстрації ПН/РК. Ось про ці показники в цій статті й поговоримо.
  • Критерії ризиковості операцій Критерії ризиковості операцій перелічені в додатку 3 до Порядку № 1165 і практично відповідають раніше діючим критеріям з листа ДФСУ від 07.08.2019 р. № 1962/99-99-29-01-01 (далі — лист № 1962). Зміни торкнулися тільки першого критерію. Утім, у цій статті ми не лише розповімо про змінений, але й згадаємо усі інші — що не змінилися — критерії ризиковості операцій.
  • Подаємо розблокувальні документи Новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації заблокованих ПН/РК був затверджений наказом Мінфіну № 520 ще 12.12.2019 р. Але легітимізується Порядок № 520 тільки з 01.02.2020 р. — пунктом 26 Порядку № 1165*. Як тепер відбувається розблокування ПН/РК і чи є щось нове в Порядку № 520? Давайте поглянемо.
  • Уникаємо блокування — подаємо Таблицю Захиститися від блокування можна, подавши Таблицю даних платника податку. Як це зробити, давайте з’ясовувати.
  • Виживає найсильніший! або Оскаржуємо відмову в реєстрації ПН/РК З механізмом блокування ПН/РК ви вже ознайомилися (сподіваємося, що тільки у теорії). Настав час поговорити про скарги та позови. У цій статті займемося найбільш урегульованою процедурою оскарження — оскарженням рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. На що слід звернути увагу? Чи є тут якісь зміни? Відповіді знайдете в цій статті.
  • Чи оскаржувати зупинення ПН/РК? У попередній статті ми розібралися з процедурою оскарження відмови в реєстрації ПН/РК. Але проблеми із законністю в блокувальній сфері починаються, зазвичай, значно раніше. Уявимо, що платникові прийшла квитанція з пропозицією подати пакет розблокувальних документів. Чи можна вже на цьому етапі скаржитися і судитися? Або ж потрібно чекати на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, а вже потім… Що ж, шукатимемо відповіді разом.
  • Кинули помилкову ПН: чи буде штраф? Ми помилково відправили на реєстрацію зайву ПН, яку нам заблокували. Чи можна не зв’язуватися з її розблокуванням, раз вона помилкова? Чи не застосують до нас тоді штраф за нереєстрацію ПН?
  • Бухоблік заблокованих ПН У нас заблоковано вхідні ПН постачальників. Щодо деяких ПН постачальниками розпочато розблокування, якісь ПН у постачальників так і не вийшло розблокувати, ну а окремі ПН узагалі постачальниками кинуті. Як у бухобліку нам обліковувати вхідний ПДВ за такими ПН? Чи можна вже зараз віднести його до витрат за тими ПН, в отриманні (розблокуванні) яких сумніваємося?
  • Оскаржуємо відмову в реєстрації ПН/РК: увага на строки! За матеріалами категорії 101.18 Бази знань
  • Не подали документів на розблокування: штраф? Якщо ми взагалі не подамо документів на розблокування ПН, чи застосують до нас штраф за нереєстрацію ПН у ЄРПН?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі