27.02.2020

Не подали документів на розблокування: штраф?

Якщо ми взагалі не подамо документів на розблокування ПН, чи застосують до нас штраф за нереєстрацію ПН у ЄРПН?

У цій ситуації нас цікавлять санкції, встановлені пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ. Але штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН (РК) за п. 1201.1 ПКУ фіскали накладають («за допомогою» ПЗ) тільки після того, як платник зареєструє ПН (чи РК у ЄРПН) з порушенням строків. Тому коли документи на розблокування не подали, цей штраф взагалі незастосовний.

Реальну небезпеку в цій ситуації для платників становлять штрафи, передбачені в п. 1201.2 ПКУ. У цьому пункті перший штраф — за відсутність реєстрації ПН* (РК) у ЄРПН протягом строку, встановленого ст. 201 ПКУ** у розмірі 50 % суми ПЗ, зазначеної в такій ПН (РК). Він накладається за результатами перевірки податківців. Якщо ж за днем отримання ППР на цей штраф ПН (РК) не буде зареєстрована протягом 10 календарних днів, то цим пунктом передбачений ще один 50%-й штраф. У результаті вся сума ПДВ за такою ПН може потрапити як штраф у бюджет. ☹

* Окрім ПН, що не надається одержувачеві (покупцеві), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: звільнених від оподаткування або оподатковуваних за нульовою ставкою.

** Або: коли ПН (РК) узагалі не була складена.

Водночас у п. 1201.2 (як і в п. 1201.1) ПКУ є «типове» застереження, що в разі зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК згідно з п.п. 201.16.4 ПКУ***. Відсилання до п.п. 201.16.4 ПКУ чітко вказувало, що йдеться тільки про позитивне рішення, але цей підпункт давно скасували. Чим після і скористалися фіскали і стали роз’яснювати (у БЗ, 101.28), що після закінчення 365 днів у разі неподання документів і пояснень комісія податківців приймає рішення про відмову в реєстрації і — відкрита дорога до застосування штрафів за п. 1201.2 ПКУ. (Щоправда, з 1 лютого цього року консультація не діє, але це, швидше, пов’язано зі «смертю» Порядку № 117).

*** Зазначимо, що прийдешніми змінами до ПКУ і, зокрема, горезвісним законопроєктом № 1210 ця норма поки що не зачіпається.

Висновок фіскалів явно спірний, оскільки в «1201.2» дослівно зазначено: «до прийняття рішення щодо відновлення» (а не відмови в) реєстрації ПН!

Отже, виходячи з тексту цього застереження в «1201.2», протягом 365 днів, коли можна подати документи, фіскали щодо заблокованої ПН до вас цих санкцій точно не застосують. Після закінчення ж цього строку небезпека того, що вас оштрафують за «1201.2», виникне, тільки якщо/коли комісія винесе рішення. А згідно з п. 11 Порядку № 520 регіональні комісії виносять рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, зокрема, коли платник не подав письмові пояснення та/або копії документів...

Але п. 4 Порядку № 520 вказує, що подання документів на розблокування ПН/РК є правом (!), а не обов’язком платника****. Спеціальні норми про те, що факт такого неподання документів впливає на штрафи (їх «включає»), ні в самих «штрафних» пунктах, ні в інших нормах ПКУ (іншій нормативці) не містяться. Та і в самому п. 1201.2 ПКУ йдеться про позитивне рішення (відновлення реєстрації). Проте сперечатися з фіскалами тут буде непросто, і, скоріше за все, в суді, оспорюючи ППР, виписану вам на штраф за «1201.2». Водночас ми радили б вам протягом належних 365 днів хоча б подати пояснення, що заблокована ПН була виписана помилково, навіть якщо це насправді й не так (фіскалам цей момент перевірити буде не так просто). Тоді можна буде вести мову про незастосування до вас штрафів ще і з тієї причини, що цей заблокований «документ» не є податковою накладною, а отже, штраф за його нереєстрацію застосовувати до вас некоректно. Але тут теж не безхмарно (див. с. 27).

**** Утім, у платника є обов’язок зареєструвати ПН (ст. 201 ПКУ).